Byggahus.se

Bygga ut en våning och garage. Vart börjar man

 1. T
  Medlem Nivå 3
  Jag och min sambo har bestämt oss för att bygga ut vårat hus. Tanken är markplan garage och ovanvåning ska vara bodel.
  Det ska sitta ihop med vårat hus.
  Vi tänker oss 80-110kvm per plan.
  I bodelen ska det vara 3 sovrum och ett badrum.
  Men vart börjar man, hur gör man?
  Så klart har vi inga ritningar, vet endast en grov bild hur det ska se ut. Men våra idéer kanske inte är dom bästa så någon med mer koll vore bra att kolla på det.

  Så hur gör man?
   
 2. ricebridge
  Husägare · Nivå 14
  Först och främst krävs ritningar. Ta in en arkitekt om ni inte gör sånt själva. Då får ni också värdefulla synpunkter på planlösning mm.
  Sen måste ni söka bygglov. Det gör ni hos kommunen med hjälp av bygglovshandlingar som arkitekten tar fram.
  Snåla inte in på ritningarna. Planeringsstadiet är det allra viktigaste.
  Så behöver ni göra en budget. Hur mycket kan ni göra själva, och vad för material går det då åt? Kan ni förhandla er till mängdrabatt?
  El och vatten/avlopp lejer man lämpligast bort, av behörighetsskäl. Ta in offerter från firmor när ni har ritningar att visa. Kolla upp hantverkarna noga, t ex på Ratsit, MrKoll eller liknande — använd aldrig en firma som är på fallrepet, avtala om pris i förväg, och se för död och pina till att inte betala en massa pengar i förskott.
  Därefter krävs en realistisk tidsplan. Jag för min del tror att det är bättre att jobba intensivt under en begränsad period, förslagsvis under sommaren, än att gå och smådutta på lediga stunder — då finns det risk att det ”aldrig” blir klart medan åren flyger iväg och barnen växer upp. Däremot hinner man inte bygga ett hus på fyra veckors sommarsemester, så frågan är om ni kan ta långledigt? Håller ekonomin då?
  Se också över era liv- och inkomstförsäkringar. Se till så att inte ekonomin och byggplanerna kollapsar om någon av er blir sjuka eller råkar ut för en olycka i bygget.
  Planera även in tider då ni INTE bygger, utan gör något kul ihop. Åk iväg om det är möjligt, om så bara för en hotellövernattning i nästa stad. Eller i eran egen. Väldigt många relationer har byggts/renoverats sönder, särskilt om det blir oväntade problem.
   
 3. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Innan ni lägger några pengar på arkitekt så kolla med kommunen om ni överhuvudtaget kommer att beviljas bygglov för ett planerade bygge.
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem Nivå 3
  Ja, kolla vad som gäller i det område ni ska bygga, finns det någon detaljplan med bestämmelser. Det låter som om det kommer bli en stor tillbyggnad. Jag ställer mig lite frågande till byggnation på taket. Ska det bli en egen lägenhet eller ska huvudbyggnaden bli större?