Byggahus.se

Bygga ut betongbalkong med träbjälklag, dimensionering av bärlina

 1. E
  Medlem · 44 inlägg
  Hej, filar på ett projekt till sommaren att bygga ut vår tråkiga balkong som i nuläget endast är 1.3m till att i alla fall totalt 3 meter så man kan ha lite bord och stolar där och kanske kunna nyttja den lite bättre.

  Jag tänkte försöka att dimensionera den själv och eventuellt sedan checka av med konstruktör. Har precis haft ett avväxlingsjobb som jag lät en konstruktör göra helt och det var ganska saftigt dyrt och ganska osmidigt, så jag tänker att om jag kan göra en del av arbetet själv så är det ju trevligt, dessutom så är det kul att lära sig.

  Det är väl egentligen två saker som är kluriga.

  1: Bärlinan, tänker mig en limträbalk med två pelare, kan eventuellt bli tre om det blir för krallig balk annars. Vad ska den ha för dimension, hittar inget enkelt program att räkna ut det med. Tittat på träguiden men där finns inget lastfall som stämmer. Blir snabbt mycket läsning när man börjat titta på eurocode eller liknande. Har i alla fall läst mig till att lasten är 3.5kN/m2 för balkonger och det är nedböjningen som är dimensionerande. Ska läsa på mer.

  2. Infästning i betongbalkongen? Funkar betongen som en bärlina i andra änden, kan man betrakta den som en bärlina eller kommer jag behöva ha två pelare och bärlina baktill också? Som jag tänkt det nu så fäster jag bjälklaget direkt i befintliga balkongen. Har ritningarna på huset där man ser vad det är för betong och hur den är armerad, men jag har lite svårt att hitta vad den klarar för last om man kopplar på bjälklaget för utbyggnaden.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-13_21-26-5.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-13_21-26-56.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-13_21-22-22.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-13_21-23-37.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-1-13_21-24-38.png
   
 2. Sockerhög
  Medlem · 225 inlägg
  7.4 m spann är mycket. Har du provat att ha en pelare i mitten?
  Och hur är det tänkt med avrinningen?
   
 3. E
  Medlem · 44 inlägg
  Jag hade tänkt att om det går att lösa 7.4 m med 2 pelare utan att balken blir för hög så är det att föredra, Annars blir det 3 pelare såklart.

  Avrinningen tänkte jag nog lösa enklast möjligt, alltså ha trallgolv som vattnet rinner igenom. Det vatten som eventuellt skulle komma in på gamla balkongen rinner ju av då betongbalkongen är gjord med lutning.