Byggahus.se

Bygga ut befintligt WC med duschhörna

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Förutsättningar:

  Helkaklat WC med toalettstol och handfat ca B x D 100 x 140 cm. När man kommer in så är handfatet till vänster och toalettstolen rakt fram. Bakre väggen där toan står är bärande mot grannens hus (radhus).

  Önskemål:

  Vi önskar bygga till en duschavdelning genom att uppföra en ny L-formad innervägg i angränsande sovrum till höger om WC och därefter öppna upp en dörröppning i den befintliga väggen (mitt emot handfatet). Det nya rektangulära utrymmet blir den nya duschavdelningen med en glasdörr emellan.

  Frågor:
  1. Hur kan man dra avlopp och vattenledningar från toalettstol/handfat in till duschen?
  2. Kan man spara väggkaklet och endast ta bort golvkaklet för att lägga våtrumsspärr på hela golvet?
  3. Räcker det med våtrumsspärr på väggar och golv i den nya duschdelen om man t ex murar upp en tröskel mellan WC och den nya delen?
  4. Var bör ventilationen placeras och gå ut nånstans?
  5. Övriga tankar och tips?

  Tacksam för svar! / Johanna
   
 2. AndersMalmgren
  Renoverare Nivå 22
  Om man ska följa reglerna måste allt göras om.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Det låter lite som att duschdelen blir som ett eget rum. Känns som lite gråzon. Men OM man kan resonera så, så är ju toalettrummet inte ett våtrum i normal bemärkelse. Kravet numera är dock även i toalettrum att golvet skall ha fuktspärr som dras upp 5cm på väggen.

  Oavsett hur man kanske kan vrida till regeltolkningen, så kommer ju toalettrummet att utsättas för en avsevärd fuktbelastning i form av fuktig luft. Så du bör nog ha regelmässig fuktspärr även i toalettdelen.

  För att kunna dra rör till duschdelen så måste ändå golvet i rummet brytas upp för anslutning till toans avlopp.

  Vattenledningar är enkelt att dra utanpå väggen från toalettrummet. Däremot så måste man tänka på hur de kommer in i duschen. Enl. regelverket får det inte finnas några andra genomföringar i golv och vägg i duschen än för golvbrunnen och duschblandaren. Det innebär att det är inte OK att inom duschområdet (1m från duschblandaren har jag för mig) ha en rörgenomföring för utanpåliggande rör som sedan går till blandaren. En sådan genomföring måste placeras utanför duschområdet. Bättre och snyggare är att dra rören inne i väggen och låta dem komma ut direkt till duschblandaren.
   
 4. AndersMalmgren
  Renoverare Nivå 22
  Vi ska heller inte glömma det kosmetiska problem med att möta det nya med det gamla