Byggahus.se

Bygga större än detaljplan?

 1. J
  Medlem · 15 inlägg

  jalas

  Medlem
  Vi ska träffa ansvarig på Stadsbyggnads till veckan om att bygga ut huset, sätta in fler fönster, byta till sadeltak på ett förråd mm men framförallt vill vi bygga garage. Ett "litet" garage på nätta 92kvm! ;)

  Idag fick vi mer information skickat till oss där det står att vår fastighet ligger inom detaljplanerat område (BFImn) och tydligen får vi inte ha mer än ett uthus på max 40kvm. (Visserligen får vi inte ha mer än ett våningsplan på huset heller, men jag tror väl inte att vi måste riva!)

  Vi har inga grannar som ser vår tomt, vi skymmer ingen, det står redan ett uthus på samma plats på 50 kvm, grannarna har inget emot det (redan kontaktat dem). Dessutom försvinner flera små "bodar" eftersom dessa innehåller saker som ska in i garaget. Garaget kommer att byggas på icke-prickad mark..

  Hur stora chanser har vi att få bygga större? Har grannarnas tillåtelse någon betydelse eller går ärendet aldrig så långt? Vad vet ni?

  Just nu, med färdiga ritningar på köksbordet, är det långt till nästa vecka...

  Tacksam för svar (detta gäller inom Sundsvalls kommun)


   
 2. M
  Medlem · 393 inlägg

  Ms_IT-Nisse

  Medlem

  Re: Bygga större än detaljplan?

  Vi hade oxå problem med att vi ville bygga större. Vi bor i ett villaområde och vårt bygglov gick igenom efter godkännande av grannarna. Men i andra kommuner kan det vara svårare. Vad säger er kommun?
   
 3. L
  Medlem · 436 inlägg

  Lilla_vargen

  Medlem

  Re: Bygga större än detaljplan?

  Man kan ofta få någon sorts dispens som kallas "mindre avvikelse" från detaljplanen. Men då brukar det röra sig om ca 10 %. Från 40 till 92 kvm är ju lite väl mycket större...

  Menar du att ni har ett tvåvåningshus idag, med bygglov för? Är huset / bygglovet tillkommet efter att detaljplanen tillkom? Om er andra våning är ett svartbygge, kan ni faktiskt bli tvingad att riva den...!
   
 4. kalleanka70
  Medlem · Östergötland · 2 144 inlägg

  kalleanka70

  Medlem

  Re: Bygga större än detaljplan?

  Tror inte detta kommer att gå av av den enkla regeln att ger de er lov har andra samma rätt, ert fall blir prejudicerande och därmed sätts hela plantänket ur spel.

  Räkna därför inte med att det fungerar. 10-15% brukar kunna accepteras men 92 kvm är i oacceptabelt. Ibland kan de godkänna max 2 x50 kvm som uthus om detta kan vara något samt beroende på vad planen säger.
   
 5. J
  Medlem · 15 inlägg

  jalas

  Medlem

  Re: Bygga större än detaljplan?

  Vi har varit på kommunen idag och de kommer att rådfråga grannarna. Läget på tomten gör att det skulle kunna gå igenom. Bestämmelserna i detaljplanen gjordes på 70-talet då ett villaområde granne med oss var tilltänkt, vilket inte längre är genomförbart.

  Svar till Lilla Vargen: Vårt hus är byggt någon gång mellan 1860 och 1890 och detaljplanen gjordes 1972. Det är alltså inte frågan om något svartbygge. Planen är gjord för ovan nämnda villaområde och vi råkade hamna för nära. Men vi får iallafall inte bygga tvåplan i någon ny utbyggnad...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.