bygga sängunderrede

39k läst  12 svar

 1. K
  Medlem Nivå 7
  Hej!

  Har sett att några har byggt sängunderreden av typ ikeaskåp med luckor eller lådor och tänkte försöka mig på någon liknande manöver. Ska passa till en 120 bred resårmadrass i hörnet av ett rum och helst inte bli för högt.

  Skulle gärna vilja ha konkreta tips! (Fläktöverskåp? Hur fästa sängen? Stabilitet?)

  Gott nytt år!
  /Elin
   
 2. K
  Medlem Nivå 7

  Re: bygga sängunderrede

  Är det någon som har nåt förslag?

  /Elin
   
 3. A
  Medlem Nivå 8

  Re: bygga sängunderrede

  Nu hade vi förvisso inga problem med att få en för hög säng, så vi använde IVAR-skåp från IKEA. Hade en 160 cm bred och 200 cm lång resårmadrass. Ställde skåpen som ett U med öppningen mot huvudänden. Det blev 2*80 cm på vardera långsida och 2*80 cm i fotänden, typ såhär (ska se om det funkar att använda tecken som bild)

  II II
  II II
  __ __

  Vi förankrade skåpen i varandra på baksidan med plattjärn respektive vinkeljärn, men använde ingenting för att hålla fast madrassen. Inuti blev det en förvaring för sådant man inte använder speciellt ofta (var ju tvungen att lyfta bort madrassen för att komma åt grejerna där.

  Eftersom du har en 120-cmsäng så skulle det ju funka med fläktskåp på 60 cm bredd och 37 cm djupt som gavel, och 60 cm djupa kyl/frysöverskåp på den långsida som är utåt. Inne i hörnet skulle jag bara sätta en regel 45*45 mm som ben. Vad tror du om det?

  /alacs
   
 4. A
  Medlem Nivå 8

  Re: bygga sängunderrede

  Försöker mig på en bild från ikeas verktyg - har gjort luckorna blå för att vara lite övertydlig.

  Det man måste göra är att sätta rejäla tassar på skåpen för att få upp dem lite från golvet, alternativt bygga en ram att ställa dem på - annars är det tight att öppna luckorna.

  /alacs

   
 5. pinebar
  Medlem Nivå 11

  Re: bygga sängunderrede

  Hej!

  Vi har köpt IKEA's fläktöverskåp 60x60, 35 höga.
  Vi tänker sätta tre av dem på varje sida av sängen och inreda med fullutdragslådor. Då får vi en inte allt för hög säng med resårmadrass på och ett gäng bra lådor för strumpor och andra småkläder. Har tyvärr ännu inte börjat bygga ännu.

  /pinebar   
 6. joflopp
  Medlem Nivå 11

  Re: bygga sängunderrede

  Har valt att försöka mig på en annan variant, mest för att jag tyckte det sprang iväg i pris med färdiga hyllor. Plus att vi behöver förvaringsutrymme för en del större saker utan att det ser skräpigt ut under sängen.

  Satte nya ben på sängen, egentligen 75x75 reglar om 30 cm vardera. Dessa skruvades fast i ramen med vinkeljärn.

  Då denna säng står så till att man endast kommer åt från ena långsidan (och inte hela) så kommer "baksidan" och kortsidan att förses med täckskivor i MDF. Sedan kommer jag att göra två hjulförsedda draglådor i spånskivor med front av MDF. Måtten på dessa kommer att bli ca 55x145x25 (bxdxh). Hittade billiga och bra hjul på Hornbach. På grund av rummet så går det inte att ha lådor under hela sängen. Vid huvudgaveln blir ett tomrum där vi lägger sådant som man inte behöver så ofta men som inte får plats på den redan överfulla vinden.

  Ytorna i MDF spacklas, slipas och målas med lämplig snickerifärg efter grundning.

  Kan tipsa om ritverktyget SketchUp som Google numera äger och tillhandahåller fritt. Om det finns intresse eller om min beskrivning är väldigt luddig så kan jag försöka att bifoga bild på hur det kommer att se ut.
   
 7. K
  Medlem Nivå 7

  Re: bygga sängunderrede

  TACK för alla bra tips!!

  Så ni tror att det håller för tyngden att bara lägga sängen direkt på.. Då är det väl bara att tuta och köra!

  Ska nog använda mig av färdiga skåp eller någon typ av backar med lock, själva idén är att kunna förvara även saker som är något mer dammkänsliga i lådorna.

  /Elin
   
 8. M
  Guest Nivå 3

  Re: bygga sängunderrede

  Blir det inte för tätt för sängen, dvs fukten som bildas efter en natt kapslas mer eller mindre in om man inte har luft under sängen. Tänker främst på om man sätter en sängbotten direkt på köksskåp eller dyl.
   
 9. S
  Medlem Nivå 3

  Re: bygga sängunderrede

  Jag har, efter mycket letande och övervägande, satt ihop två av Ikeas tv-bänkar Borghamn till ett underrede. Detta funkar dock kanske bäst om man har sovalkov - min säng är 120 cm och bänkarna mäter 112 cm tillsammans (bli alltså en liten glipa annars). I övrigt är de perfekta - stabila, 43 cm höga/2 meter långa (precis som sängen) och med extremt rymliga utragslådor på hjul som gör det lätt att använda hela utrymmet under sängen för förvaring (jag har alltså två tv-bänkar och ett lådpar - dessa står vid den yttersa tv-bänken, den ut mot rummet. De kan man dra ut helt och bakom dem förvarar jag t.ex dammsugare [och annat som man, ahm, inte använder så ofta!]).

  Funtade också på fläktskåp men denna lösning kändes både mindre meckig och billig.
   
 10. K
  Medlem Nivå 7

  Re: bygga sängunderrede

  Intressant tips!

  Ms_Smirk; jag hoppas att det kommer att fungera, iaf om man gör enligt alacs förslag blir det ju inte särskilt tätt. Vad säger ni som har testat? Kanske inte smart att förvara typ mariekex i just de lådorna om det blir lite fuktigt, men så stor skada kan väl annars knappt hända, eller?

  /Elin
   
 11. M
  Guest Nivå 3

  Re: bygga sängunderrede

  Men det vore väl bäst; att ha kexen där som avfuktare *jummy jummy* ;D
   
 12. A
  Medlem Nivå 8

  Re: bygga sängunderrede

  Vi hade ju våra skåp som ett U och eftersom det fanns golvlist hamnade skåpen med automatik ca 2 cm ut från väggen. Vi upplevde det aldrig som ett problem att det blev fukt under sängen.

  /alacs
   
 13. K
  Medlem Nivå 7

  Re: bygga sängunderrede

  ;D

  Har funderat på det där. Somliga har ju ris i saltet för att det ska suga upp fukt. Sen häller man salt på vinfläckar för att det ska sugas upp. Och jag har aldrig märkt att varesig salt eller ris blir särskilt mjukt när det är fuktigt, som tex kex blir. Borde man lägga mariekex på fläckar istället?

  /Elin
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: