Byggahus.se

Bygga nytt i Helsingborg

 1. F
  Medlem · 7 inlägg

  Fredrik_G

  Medlem
  Vi har precis fått reda på att vi får en tomt i Helsingborg och skall nu välja om vi skall gå på arkitekt eller nyckelfärdigt hus.

  Vi är överens om still, typ och högsta kostnad så det är ju en bra start.

  Huset skall vara på 1 plan, putsat, fria ytor dvs när man kommer in skall det vara öppet mellan vardagsrum, kök och hall. Huset bör vara på minst 150 kvm och få kosta totalt 3,5 miljoner.

  Eftersom detta är första gången vi ställs inför frågan kanske den ter sig dum men jag hoppas det räcker för att kunna få lite tips och ideer från vana husbyggare.

  Fråga 1, skall man gå via arkitekt eller nyckelfärdigt hus, om arkitekt har ni något tips på en duktig

  Fråga 2, om man går via nyckelfärdigt hus, vilka leverantörer har ett sortiment som liknar det vi vill ha

  Jag skall självklart söka genom forumets alla trådar men vore mycket tacksam för lite tips och ideer från en nybörjare

  /Fredrik
   
 2. J
  Medlem · 20 inlägg

  jepser

  Medlem

  Re: Bygga nytt i Helsingborg

  Hej!

  Vi håller på och bygger ett stenhus. Vi valde att först rita huset själva. Sedan kontaktade vi en byggnadskonstruktör som gjorde alla konstruktionsritningarna efter våra önskemål. Därefter gick vi ut till olika byggfirmor och frågade efter anbud med vårt ritningsunderlag som grund. Det blev ju en kostnad för ritningarna i början men vår känsla är att den är intjänad flera gånger om eftersom byggarna behövde inte "gissa" eller "ta i", allt fanns ju på ritning. Välj sedan byggfirma med omsorg, ta referenser. Ett av våra urvalskriterier blev faktiskt att vi ratade de firmor som inte svarade på frågan! En del hade egna konstruktionslösningar eller materiallösningar som vi inte frågat efter. (t ex vi ville ha celcon lättbetongblock och de offererade Finja)

  Lycka till med bygget!

  Jesper
   
 3. B
  Medlem · 167 inlägg

  Byggarebert

  Medlem

  Re: Bygga nytt i Helsingborg

  Håller med. Klart irriterande när de svarar på en annan fråga än den man ställt. Visst, föreslå gärna andra konstruktionslösningar, men när det ser ut som om de inte läst offertförfrågan så sjunker förtroendet direkt. Det som ligger utanför offertförfrågan skall anges separat.
   
 4. T
  Medlem · 122 inlägg

  Thewhitehouse

  Medlem

  Re: Bygga nytt i Helsingborg

  Halloj!

  Jag hade valt att gå via en arkitekt. Man kan ju även göra så att man skissar fram lite hemma hur man vill att det ska se ut och sedan gå till en arkitekt nån timme med jämna mellanrum, för att bolla lite ideer. Detta kräver ju dock att man kan rita i nåt ritprogram. Konstruktionsritningarna hade jag dock överlåtit på en konstruktör.

  Att ta fram kompletta ritningar, dvs bygglovshandlingar, vvs ritningar, ventilationsritning, elritning (vilken ofta elektrikerns som ska utföra arbetet tar fram), konstruktionsritningar mm mm brukar kosta ca 100 000:- och uppåt. Men det är det ju värt, ni får ju ett hus som passar er precis, ett unikt hus.

  Sen kan man ju se det från olika håll, men många anser ju att ett arkitektritat hus värderas högre av både banker och mäklare.
   
 5. C
  Medlem · 357 inlägg

  Conan

  Medlem

  Re: Bygga nytt i Helsingborg

  Halloj,

  vi ritade vårt hus själva, tog fram alla ritningar, bygglov etc och gick ut och frågade sedan. Tyvärr så har alla ritningar nu gjorts om eftersom det blivit en hel del ändringar på vägen så mitt råd är att ta fram en skiss, funktionskrav och budget och sedan gå med denna till någon som bygger lösvirke. Alternativt, leta igenom alla husleverantörers skisser och kontakta en sådan.

  Själva har vi valt att gå vidare med Thermohus. Vi bygger 200 kvm, nästan extra allt för under 3.5 miljon. U-värde på väggar ligger på 0.11 så huset är riktigt energisnålt också.

  Vårt hus hittar du här: www.frejmus.se
   
 6. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Bygga nytt i Helsingborg

  Nyckelfärdigt talar snarare om hur produktionsupphandlingen gått till. Man kan få både nyckelfärdiga egenritade hus och nyckelfärdiga kataloghus.

  Allt har sina för och nackdelar.
  Arkitektritat har fördelen att man kan styra allt in in minsta detalj och få ett unikt hus. Nackdelen är att det är mångabeslut som skall tas och eftersom ert är det enda huset som byggs så kommer man ofrånkomligen att stöta på oförutsedda problem. Mar man tur är de små och billiga, har man otur kan de vara stora och dyra.
  Kataloghusen har fördelen av att oftast ha producerats i ett antal upplagor, vilket borde innebära att det inte sker så mycket oförutsett under produktionstiden. Man kan även välja mer eller mindre standard vilket begränsar tiden man måste lägga ner på beslut och val. Nackdelen är att det rör sig om standardhus vilket begränsar det egna uttrycket och möjligheten att få det exakt som man vill ha det.

  Ricg eller maila runt till olika firmor och be om kataloger. Då kan ni ju se om det finns något som passar just er.
  Om inte annat så kan ni få många bra idéer.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.