Byggahus.se

Bygga in elskåp eller hur gör vi för att dölja det?

 1. R
  Medlem Nivå 4
  Vi håller på med lite hallrenovering i vårt 70 tals hus. Trappen är under ommålning men resten av hallen ser gräslig ut. Det hänger två stora säkringsskåp,som det brukar göra plus elpanelen till varmvattenberedaren. Och som om det inte var nog med detta så sitter det en stor klumpig "grej" under säkringarna. Ser ut som någon energispar-grej. Allt detta tar fruktansvärt mycket plats i den lilla hallen och är det första man ser när man kommer in. Om vi bygger ett plåtskåp som ska rymma allt det där blir det ju ett enormt och kanske inte så vackert sådant. I nuläget har vi en skoskåp där eftersom det inte ens ryms en hatthylla. Tips eller idéer emottages tacksamt. Bifogar bilder. På en stökig hall dessutom. Enligt den förra husägaren hade en elektriker rekommenderat att behålla den där energispar-grejen
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191021_202615.jpg
  .
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191022_084710.jpg
   
 2. tommib
  Husägare · Nivå 23
  Tja, det är nog inte så mycket att göra där om du inte vill göra massiva ingrepp i hallen och ev angränsande rum. Vad finns på andra sidan väggen?

  Byte till normcentral snyggar kanske upp lite men samtidigt har moderna normcentraler ett annat format som gör att du kommer behöva typ tre i bredd för att täcka alla rörutlopp, beroende på exakt var de kommer ut. Dessutom blir du inte av med reglercentralen för elradiatorerna eller styrningen för VVBn.

  Det man kan diskutera är väl om du behöver radiatorstyrningen. Detta med nattsänkning är ju inte särskilt vettigt ur energisynpunkt. Däremot kan panelen behövas av andra skäl, t.ex. effektstyrning (effektvakt).

  Vad burken för VVB gör är lite svårt att säga men när man tittar noga på bilden verkar det stå något om lågprisel. Har ni ett elavtal som möjliggör detta? Exakt vad gör burken? Är det smartare än ett tidur?

  Där finns också en ensam JFB i normkapsling och en ringklocka. Du verkar också ha en trådlös ringklocka så den vita burken ovanför värmecentralen kanske går att ta bort om den inte används. Inte för att det hjälper så mycket.

  Sammanfattningsvis, några större ändringar bara här är svåra. Det kräver i så fall ett omtänk av husets värmesystem och troligen ganska omfattande investeringar.

  Den andra lösningen, att bara bygga in det, är kanske det mest rimliga. Enklast är väl att montera en gardinskena i taket och hänga för något diskret tyg men då är det bra om tyget är brandimpregnerat. Inte för att det är jättevanligt med brand i elcentraler men för säkerhets skull.

  Närheten till dörren gör att det är svårt att bygga någon form av skåp runt det där utan att det blir väldigt många konstiga kanter och hörn.

  En ytterligare väg kanske kan vara att lacka om kåporna så att de i alla fall är vita och inte grå. Det kräver dock att de tas av.
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · Nivå 14
  Enklast möjliga är nog rimligast. Sätt upp nåt litet draperi framför. Nåt du kan dra åt sidan bara när man behöver dit. Då syns det ju inte iallafall och det bygger nog minst och gör iallafall att man inte tänker på det. Nåt vitt kraftigt gardintyg som hänger rakt och smälter in i väggen.
   
  • Laddar…
 4. R
  Medlem Nivå 4
  Tack för utförligt svar.
  Bakom väggen ligger köket. Det syns inte på bild men väggen är väldigt kort.
   
 5. tommib
  Husägare · Nivå 23
  Om det är en liten vägg kanske det skulle vara möjligt att riva ytskiktet på denna sidan och byta central till en modern infälld. Du blir inte av med VVB-burken och radiatorburken ändå men de kan möjligen få lite bättre placeringar. Detta innebär då att alla grupper måste dras om till första dosa eftersom ledarna blir för korta. Det är ett ganska omfattande jobb, speciellt om man inte vet var första dosan är i varje grupp eller om de är förbyggda/blockerade/rörstopp/nåt annat. En tänkbar fördel skulle iofs vara att du skulle kunna få dit en hatthylla eftersom du kan kolla exakt var alla elrör går när väggen är öppen, men det ser rätt trångt ut för det ändå när dörren är så nära den väggen.

  Troligen kostar det mer än det smakar men det är upp till er.
   
  • Laddar…
 6. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  För info om komfortel, så hittade jag denna sida:
  https://abelko.se/support/utgaaende-produkter/komfortel-mjukel/

  Och denna PDF
  https://abelko.se/media/1571/10_komfortel46b5_plat.pdf

  Och systemet har vissa finesser, som att radiatorerna aldrig få gå i längre perioder och bli jätteheta (och bränna damm och ge elradiatorlukten, de blir inte heller brännheta och man slipper att det knäpper och har sig osv) och en viss liten effektreglerande funktion blir det nog också.
  Att ta bort lådan kan leda till att huvudsäkring kan behöva höjas (det var ett av försäljningsargumenten när sådana här lösningar såldes för 20 år sedan, att man kunde gå ner i huvudsäkring). Men även att comforten minskar.