Byggahus.se

Bygga ihop växthus och boningshus, smart eller korkat?

 1. FemTummar
  Medlem Nivå 7
  Vi kommer renovera vår halvt inglasade terrass och funderar då på att låta halva terassen få bli växthus eftersom det är den soligaste delen av tomten. Är det en vansinnig idé eller går det att genomföra? Huset har tegelfasad.
   
 2. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Smart!

  Inglasat uterum el växthus är ju samma sak. Bara att ett traditionellt växthus, (enligt min smak), är oändligt mycket snyggare, och indikerar en lite grönare inriktning på tillvaron där ute.

  Det fina med växthus i direkt anslutning till huset är ju att man kan gå direkt ut i växthuset utan ytterkläder. Särskilt uppskattat när det regnar och blåser. Man har också enkel tillgång till el och vatten.

  Det som man får fundera på är ju huruvida det ska vara isolerat el inte.

  Ett kallväxthus, (el oisolerat uterum), är användbart ca halva året för att sitta och fika i kortärmat. Ca 8 mån med lite mer kläder och aktivitet, såsom plantering och annat växthusfiffande, men även lite kortare fikapauser. Det går dock inte att övervintra t ex medelhavsväxter eftersom det inte är frostfritt. Det går dock självklart att göra ett litet innertält i bubbelplast med liten värmefläkt/frostvakt i ett uterum/växthus likväl som i ett (fristående) växthus.

  En fördel med oisolerat är att det är enklare och billigare att bygga, och därför kan man bygga större.

  Är det söderläge så kommer det att bli väldigt varmt på sommaren. Då bör man bygga med stor volym och högt i tak, samt massor med automatiska vädringsluckor.