Byggahus.se

Bygga hus för 3.5m?

 1. K
  Medlem · Skåne · 378 inlägg

  Kyleman

  Medlem
  Hej,
  Var i Sverige tänker du bygga, om Skåne så kan jag tipsa om leverantör?
   
 2. S
  Medlem · 1 479 inlägg
  Jag skulle nog fundera ett varv till kring maxbudgeten.
  Vi har ju en liten kultur i Sverige att ofta/alltid lägga oss på vad vår ekonomi klarar av när vi ska bygga eller köpa hur som kanske inte är så hälsosam. Måste man verkligen gå all in och tömma spargrisen på sista kronorna?

  Det finns alltid risker för att annat inträffar i livet som gör att man vill ha lite marginal och buffert. Men det kanske ni redan räknat med när ni la maxtaket?

  Sen är det ju mer eller mindre standard att man stöter på oförutsedda kostnader i ett bygge som gör att man går över budgeten. Därför kanske det är vettigt att ni tar fram ett förslag på hus och en budget som snarare landar på 3.0 miljoner, så har ni lite marginal för oförutsedda kostnader i bygget.
   
 3. K
  Självbyggare · Skåne · 2 575 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Jag tror också att det är betydligt dyrare med 1,5 plan än enplan, men fördelarna med lägre driftskostnader tror jag gör att det i det långa loppet är en bättre ide med 1,5 plan. Men den högre kostnaden för trappa och allt extraarbete på andra våningen äter upp all vinst man gjorde när man byggde en mindre platta.

  Jag har hört mycket gott om Myrensjöhus, men även att man inte ska vara så rädd för att ta in offerter från "dyra" konkurrenter som Trivselhus/movehome.

  Hade jag byggt nytt idag hade detta varit ett trevligt alternativ https://www.myresjohus.se/vara-hus/klappersten/
   
  • Laddar…
 4. Albingädda
  Medlem · 8 inlägg

  Albingädda

  Medlem
  Hej!

  Jag byggt utanför göteborg för ca 3,2 miljoner.
  Det är en 2 plans villa på 166 m2.
  Jag är i branschen med snickare som grund, så har väl gjort allt arbete som går att göra själv, både snickerijobb men det mesta av installatörsbitarna, markarbete och grundläggning

  Så det går absolut att "bygga" för de pengarna, men då är det egentligen igen arbetstid med i kalkylen. Även en del av inköpen har väl varit till ganska "schyssta" priser.

  Våra kostnader fördelades ungefär så här:

  Tomt 800'
  Bygggsats hus 1''
  Sprängning 100 '
  Markmaterial 100'
  grund 200'
  Bergvärme 150'
  Ventilation 50'
  El 100 '
  Rör 100'
  Badrum 100'
  Avlopp 100'
  Bygglov, KA, övr administration 100
  Resterande 300 invändiga kopleteringar som ytskikt, fast inredning

  När vi byggde verkade banken ha lite lustig inställning till kontatinsats, byggkreditiv och värderingar.
  Maxtaket på lånen baserades på en förhandsvärdering av huset, och sedan vårt lånelöfte i förhållande till inkomst. Sedan skulle vi ha en kontatinstas, och det fann nog nästan så mycket pengar på våra konton om vi hade tömt dem helt. Men när vi började bygga med ett kreditiv så var de bara skicka in fakturorna till banken som betalade och la dem på kreditivet. När huset sedan var klart så var det värderat till ca 4,9 och vi hade lånat betydligt mindre. Så då behövdes ju ingen mer kontatinsats.
   
  • Laddar…
 5. Byggglädje
  Nybyggare · Västmanland · 171 inlägg

  Byggglädje

  Nybyggare
  När vi byggde för 5 År sen fick vi låna 85% av kostnadskalkylen. Banken förväntade att vi hade 15% löst att bygga för. Vi hade rätt mycket mer än det och det var skönt att ha. Värderingen efter hade bara med vilken ränta vi kunde få när vi lade om lånet.
   
 6. D
  Medlem · 47 inlägg

  Dallejr

  Medlem
  Då gjorde banken fel. Då belåningsgrad beräknas av en värdering=marknadsvärde inte en kostnadskalkyl.
   
 7. O
  Medlem · 31 inlägg

  OscarFC

  Medlem
  Glöm inte kostnader för ex pantbrev på 2% av lånebeloppet. 3,5 MSEK = 60 000. Har själv arbetat på bank en gång i tiden och då fick man inte låna till pantbrevskostnaden utan det skulle vara pengar man hade utöver kontantinsatsen. Du bör också kolla med bankerna i ditt område vilka krav det har på kontaktinsats för i regioner med låg tillväxt så är ibland kravet på egna medel högre då risken för banken är högre än i ex storstäder.
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem · Östergötland · 159 inlägg

  Kasken

  Medlem
  Mitt fd hus kostade ganska exact 3.250.000:- totalt, 125kvm enplan på toalentreprenad med Myresjöhus, då betalade vi 475.000:- för tomten.
  I denna summa ingick även gjuten platta till ett dubbelgarage, och ett dubbelgarage i "färdigsågad" byggsats. Denna hamrade jag ihop själv efter inflytt.

  Så 3.500.000 på sista raden med ett tomtpris på 145.000:- låter långt ifrån orimligt i mina öron. Vi flyttade in i detta 2015 dock, priserna har kanske gått upp en aning sen dess.
   
 9. Flipbed
  Husägare · Västerås · 57 inlägg

  Flipbed

  Husägare
  Tror ni kan få till ett Eksjöhus Prio 129 med några mindre tillval på den budgeten. Tänk på att det är markarbetet som är den punkt det kan dra iväg ifall underlaget inte är optimalt (vilket det oftast inte är).
   
  • Laddar…
 10. K
  Medlem · Skåne · 378 inlägg

  Kyleman

  Medlem
  • Laddar…
 11. craftsboy
  Medlem · 39 inlägg

  craftsboy

  Medlem
  Hur många timmar gjorde du själv?
   
 12. B
  Medlem · västerbotten · 144 inlägg

  b50gud

  Medlem
  bör vara möjligt om ni inte gör en massa tillval. i den summan får ni inte tomten fixad.
  vi byggde för tre år sedan vi valde bort att köpa en byggsats då det inte blev dyrare att anlita arkitekt och rita huset som vi ville ha det. själva huset byggde vi för 2,3 miljoner exklusive tomt plus uppfyllnad av tomten med bergskross sluttande (strandtomt) då var det golvärme bervärme som vi valt helkaklat badrum ftx ventilatation. vi målade utvändigt själv och skötte städning på bygget under byggtiden resterande fick byggfirman fixa.
  min upplevelse är att vi fick ett bättre hus för mindre pengar genom detta. kräver att man planerar vad man vill ha extra beställningar efter kontraktskrivning kostar mycket. val av byggfirma är en viktig aspekt vi valde en som vi fått bra referenser som mer eller mindre specialiserat sig på att bygga arkitektritade hus.
  sedan tillkommer det massor vid ett husbygge som man inte tänker på i första steget.
  vårt slutade på ca 4,5 miljoner med dubbelgarage och färdigställd tomt. i Norrländska mått var tomten dyr 1,2 miljoner. men då var även ett dubbelgarage med carport byggd.
   
  • Laddar…
 13. A
  Medlem · Dalarna · 312 inlägg

  Asson

  Medlem
  Visserligen ett par år sedan (2015) men vi byggde ett 2-planshus från Fiskarhedenvillan, 165 kvm, och dubbelcarport med förråd. Betalade ca 3,7 milj inkl markarbeten och alla fasta avgifter (exkl tomt). Vi gjorde ingenting själva utan lejde bort allt. Det är inget lyxhus men har en ok standard. Hade delad entreprenad där snickarfirman var ”projektledare” (det hette nog något annat men de ansvarade för att de andra firmorna kom in i rätt tid etc) och tycker att vi fick mycket för pengarna.
   
  • Laddar…
 14. Byggglädje
  Nybyggare · Västmanland · 171 inlägg

  Byggglädje

  Nybyggare
  Stämmer men området var nytt så de kunde inte göra nån förhandsvärdering. Dock hade de en god aning att slutvärderingen skulle vara tillräcklig. Dock snålvärderade de så det blev ca 83%. Några år senare skrevs värdet upp 400k när jag lade om lånen första gången.
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · Skåne · 572 inlägg

  ajn82

  Medlem
  Detta låter som ett problem, och förklarar det låga tomtpriset. Är grannhusen väldigt nedgångna? För varför skulle annars ert bygge vara värt en miljon mer än dem?

  Dvs, det låter som du är påväg att bygga för 3.5M när marknadsvärde på hus i området ligger på 2.5-3M,dvs du behöver ha den extra halvmiljonen utöver dina 15%, och du har i praktiken förlorat en halv miljon på bygget.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.