Byggahus.se

Bygga hus för 3.5m?

 1. R
  Medlem · 10 inlägg

  RDP

  Medlem
  Hej,

  Vi går i tankarna på att bygga men vet inte om det är möjligt ekonomiskt.

  Vad jag antar så behöver man 15% i insatts precis som vanligt och vi har bara upp till max 3.500.000kr att leka med då.

  Har läste många forum/trådar och förstår att det finns väldigt många utgifter, fasta som oberäkneliga så jag undrar här om någon har byggt ett hus där den totala kostnaden hamnat under 3.5m? Om så är fallet, från vilken leverantör?

  Värt att nämna är att en tomt vi kikar på ligger på 145.000kr

  Tack på förhand!
   
  • Laddar…
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 306 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Ett hus runt 125-150m2 går nog att lösa för ca 3 mkr om ni lägger ner en del timmar själva...
   
 3. coconut
  Husägare · 162 inlägg

  coconut

  Husägare
  En av de billigaste leverantörerna av nyckelfärdiga hus är Älvsbyhus, de bygger nyckelfärdigt för under 2 miljoner i de flesta fall (beroende på storlek på hus såklart). Annars titta på Smålandsvillan eller Hjältevadshus de bygger också modulhus och har en lite lägre prisnivå.

  Ta kontakt med en säljare hos någon av dessa och diskutera en produktionskalkyl så kanske du kan få en uppfattning om vad det kan kosta. Kolla även med en mäklare i området kanske den som säljer tomten, vad ett hus kan tänkas få för förhandsvärdering. Så du vet om det går att bygga för 3,5 miljon eller om marknaden för hus har en lägre nivå än vad det kostar att produducera.
   
 4. R
  Medlem · 10 inlägg

  RDP

  Medlem
  Tänker vi lägga golv, spackla, måla in/utvändigt etc? Vi är inte så kunniga och har två små knott så är lite begränsade på den fronten men förstår att man kan få ner kostnaden den vägen :)

  Är för övrigt ute efter just ca 150m2 för enplan men 2/1.5 plan kan funka också om planlösning är bra. Förstår det som att det är billigare med 2 plans iom mindre platta, stämmer det?
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem · 10 inlägg

  RDP

  Medlem
  Tack för svar! Vi ska kontakta bl.a Smålansvillan för att få fram en kalkyl hos dom. Men dessa kalkyler leverantörerna tar fram, exakt hur mycket tar de med i dom? Även, VA/El, Fiber, mark/platta och hela köret?
   
 6. coconut
  Husägare · 162 inlägg

  coconut

  Husägare
  Det varierar lite från leverantör till leverantör, en del har schabolnbelopp de räknar med andra har mer exakta siffror. Men ofta kan man få en ganska bra uppfattning om vad totalkostanden blir även med en kalkyl som bygger på schabolnvärden.

  Gör man lite jobb själv så kan man även ta reda på själv ganska exakta kostnader för el, vatten, fiber etc redan från början. En del leverantörer erbjuder även att de kommer ut till tomten och tar med sig en markentreprenör för att offerera på markarbetet.
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem · frankrike · 666 inlägg

  maria01

  Medlem
  Vad går färdig hus på i området? Tänker mest på när tomten kostar så lite
   
  • Laddar…
 8. R
  Medlem · 10 inlägg

  RDP

  Medlem
  Okej tack :)

  Svårt att säga, relativt litet samhälle med mestadels äldre kåkar(-70) där det precis släppts en bunt tomter där det börjat byggas och kommer att byggas. Men efterfrågan på hus generellt i området har ökat väldigt mycket på senaste.
   
 9. P
  Medlem · Stockholms län · 349 inlägg

  PurreP

  Medlem
  Du har antagit 15% insats, jag tror att maria01 fiskar efter vad det kan vara värt när det är klart. Banken vill nog bara låna ut 85% av värderingen när det är klart...

  Om du bygger för 4 ink tomt och får en värdering på 3 behöver du gå in med 1 + 0,45 = 1,45 milj
   
 10. A
  Medlem · 35 inlägg

  Anlin

  Medlem
  Det jag tycker huslevverantörer "slarvar" med är att lägga på för grundkostnader, kan lätta dra iväg 150 tkr dom lägger inte heller in tillval som för oss kostade ca 200tkr, inte heller trädgård .

  Tänk även som tidigare skrivit att bygger du på ett oatraktibt ställe så kan värderingen vara lägre än produktionspris och då ökar kontantinsatsen!
   
 11. R
  Medlem · 10 inlägg

  RDP

  Medlem
  Jaha okej, så att allt grundas egentligen på hur mycket det värderas till? Så, när och hur sker den värderingen? och av vem?

  Är det "tomtmäklaren" man går till med en färsk kalkyl direkt från husleverantör och säger "hej vi bill bygga detta hus på den tomten"?

  Om vi leker med tanken att huset skulle gå på 3.5m och han värderar det till 4m, då är det 15% av 3.5m som gäller?
   
 12. A
  Medlem · 35 inlägg

  Anlin

  Medlem
  Man får en värdering när man ansöker om byggnadskredit, vanligtvis sätts värderingen till produktionskalkylen, därav viktigt att ta höjd redan i denna kalkylen!
   
 13. P
  Medlem · Stockholms län · 349 inlägg

  PurreP

  Medlem
  En mäklare eller värderingsman som banken godtar...

  Om du får en övervärdering så blir det en del av "insatsen" och din belåningsgrad blir lägre alternativt du skulle kunna låna en slant till.

  Exakt hur det funkar med byggkreditiv (lån under byggtiden för byggkostnader) kan jag inte, prata med banken...
   
 14. D
  Medlem · 47 inlägg

  Dallejr

  Medlem
  Om huset när det är klart blir värderat till 4m och ni har betalat 3.5m för allt så är det utifrån 4miljoner som banken räknar era 15%. I detta senario så har ni då redan "betalat" 12.5% i insatts så då behöver du lägga in ytterligare 2.5% för att klara dina 15%.

  För en slutvärdering burkar bankerna acceptera från någon lokal mäklare men det är bara fråga banken vilka mäklare som dem accepterar.
   
  • Laddar…
 15. P
  Medlem · Stockholms län · 349 inlägg

  PurreP

  Medlem
  Nej, nu räknar du baklänges... De får ju låna upp till 85% av värdet

  Övervärderingen blir ju "pengar i handen".

  Om de lånat 2,975 så blir deras nya belåningsgrad under 75%...
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.