Byggahus.se

Bygga hemmanätverk - nätverkskablar

 1. Akire87
  Medlem · 16 inlägg

  Akire87

  Medlem
  Hej,
  Har flyttat in i en HSB lägenhet för ett tag sedan och funderar på att bygga upp ett hemmanätverk.
  Jag har läst igenom Mats Nätverksskola vilken var riktigt bra och fått mig, tror jag, på rätt spår.
  Men har ett antal frågor där jag tror jag kan behöva tips.

  Bifogar en bild hur jag har tänkt det.
  Den röda rektangeln är där fibern idag går in, skulle kosta nästan 2000kr att flytta denna dosa. aka, mediaomvandlaren
  Den blåa är där jag har min elcentral
  Den gröna är där jag tänker sätta upp min nätverkscentral, ovanför dörren då jag tänker att detta utrymme inte används och är ganska så centralt i lägenheten.
  De Magenta färgade är där jag tänker mig nätverksuttag, minst två uttag på varje ställe. Ev. 4 där TV kan tänkas att sättas in.

  1. Nätverkscentralen, är den bra placerad i garderoben?

  2. Skulle ni ha flyttat flytta mediaomvandlaren så att den sitter med nätverkscentralen?

  3. Fler eller färre nätverksuttag?

  4. Och till den, för mig, svårare frågan. Hur skulle ni dra nätverskablarna? Skulle ni be en elektriker att lägga nya rör i väggarna? Dra dem längs med taket/golvet? Om längst med taket eller golvet, vilka liter skulle ni använda?
  När jag har läst så ska man inte med "dessa" nätverkskablar ha kraftiga 90graders vinklar, hur gör man i så fall med hörnen?
  Har bland annat tittat på dessa kantlister, men har ni några andra förslag?
  https://www.hornbach.se/shop/Kanallist-12x66x2400-mm-ek-slat-2pack/7627093/artikel-detaljer.html

  5. Något annat tips?

  Mvh
  Erika
   
  • Laddar…
 2. J
  Medlem · 3 047 inlägg
  Ska du flytta inkommande fiber så kommer du ändå få en synlig kabellist i lägenheten så egentligen kan du ju själv köpa en fiberpatchkabel och själv flytta den. Förutsatt att det sitter ett uttag vid mediaomvandlaren. Gör det det? Annars låter 2000 rätt billigt för en flytt.
   
 3. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 745 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Välkommen till forumet!

  1. Den sitter bra där. Centralt och dolt. Använd t.ex. ett 4U väggmonterat rack med keystone patchpanel, alt montera en 19" patchpanel direkt på väggen med små konsoler. Undvik de färdiga patchpanelerna som har kontakterna på ett kretskort, om en port går sönder är den död och kan inte bytas ut.

  2. Nej, inte för 2 kkr. Dra ett nätverksuttag till den, gärna dubbelt om mediaomvandlaren är av den typen som distribuerar TV och internet separat. En variant, om mediaomvandlaren internt har en fiberanslutning som går att koppla loss, är att skarva på en patchfiber på inkommande och flytta omvandlaren själv.

  3. Det kan bara du svara på. Spontant tycker jag att det är rätt många i en så liten lägenhet. Det som skulle avgöra för mig är hur svårt det är att dra fram kabel.

  4. Beror på vad du har för väggar och vad du har för förutsättningar i övrigt. Det är omöjligt att svara på från din ritning. För att ta ett exempel så har jag i vår förra lägenhet dragit nätverk till alla rum. Då drog jag i möjligaste mån via garderober osv men en del hamnade i kabelkanal på väggarna. I vårt nuvarande hus har jag dragit nätverk vartefter vi har byggt om så att det numera finns minst ett dubbeluttag i varje rum. Dessa kablar är dragna i väggarna där jag har huggit ur spår i lättbetongen.
   
  • Laddar…
 4. Akire87
  Medlem · 16 inlägg

  Akire87

  Medlem
  Är redan lite synliga kabellister, men då jag ska byta golv och golvlister i lägenheten tänkte jag att jag isf skulle få det lite snyggare :)

  Såhär ser det ut vid mediaomvandlaren idag, ingen verkar veta vart den lilla boxen går, kabeln till den har hängt löst sedan jag tog över lägenheten...

  Mvh
  Erika
   
  • Laddar…
 5. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 745 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Spännande. Du har där en mediaomvandlare av samma typ som jag har (men inte använder). Den har internt en enkel SC-UPC anslutning för fiber (med reservation för att det kan finnas flera typer). Det är dock mycket enkelt att öppna och titta men var väldigt försiktig med fibern, den är känslig.

  Dosan till vänster är en vanlig keystoneram med dold montering. De var väldigt vanliga när man installerade nätverk i flerbostadshus som plint för inkommande Cat6, gissningsvis för at de ger ett snyggt montage. Väldigt oklart varför du har både en sådan och en mediaomvandlare men en gissnig är att du har en vidarekoppling till någon annan stans i lägenheten, kanske vid en tänkt plats för TV, med vanlig nätverkskabel. Även den är enkel att öppna och titta efter vad som finns inuti, det borde finnas en liten spärr på undersidan av locket där kabeln går in. Det har varit vanligt (och är säkert fortfarande) med en option när man får fiber indraget att dra fram nätverksuttag till en bättre plats i lägenheten än där omvandlaren hamnar, detta kanske är en sådan dragning.

  För att kunna ge tips om hur/var du ska dra kablar så behövs det bilder på lägenheten.
   
 6. Akire87
  Medlem · 16 inlägg

  Akire87

  Medlem

  Tack för tipsen :)

  2. Hade inte ens tänkte på att man kan sätta ett nätverksutan vid den, det var en smart lösning. Då kan jag isf för nu spara lite pengar och sedan ev. i framtiden flytta den.

  4. Har tyvärr inga inbyggda garderober o dyl i lägenheten. Ser att det ligger kabelkanaler lite överallt, men tyvärr vet jag inte vart de går.
  Behöver ta hem en elektriker då jag ska bygga om i köket, så kanske får kolla på vad det finns för möjligheter.
   
  • Laddar…
 7. Akire87
  Medlem · 16 inlägg

  Akire87

  Medlem

  Tack igen! Ska se om jag kan få fram några bra bilder och återkommer med dessa :)
   
 8. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 745 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Nätverk bör du dra själv om du är det minsta händig, eller ta in en specialiserad nätverksfirma. Elektriker kan iofs ofta dra nätverk men det är onödigt dyrt att betala för det om du inte måste. Det är inte svårt alls men kräver lite tålamod och fingerfärdighet.

  Som sagt, kolla om du inte redan nu har den lösningen med framdraget uttag. Den där dosan till vänster antyder det.
   
 9. Akire87
  Medlem · 16 inlägg

  Akire87

  Medlem

  Jo, jag har faktiskt en dosa där TVn är tänkt att sitta, hadde missat den helt.
  Då skulle jag bara kunna dra den till platsen jag tänker att jag sätter in nätverkscentralen och kopplar därifrån.
  Kan jag se vilket CAT det är? Eller, är det något man får "gissa"? :S

  Tänker göra så mycket som möjligt själv. Men om jag fattar det rätt får man inte lägga kablar/rör i väggen själv. Så tänkte att om elektrikern ändå måste lägga in fler rör kanske han kan dra dubbla för att kunna få in nätverkskablarna också. :)
   
 10. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 745 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Det står på kabeln vilken klass den har. Det skulle förvåna mig mycket om du har något annat än Cat 5e eller Cat6 vilket räcker utmärkt för en vanlig heminstallation.

  Kabeln mellan dosorna är som en skarvsladd för nätverket.

  Det finns inget juridiskt som hindrar dig från att fälla in rör i väggarna så länge det är för något annat än starkström. Nätverkskablar får du dra så mycket du orkar och får plats med. Det kan dock vara svårt att göra tekniskt beroende på vilket material väggarna är gjorda av samt att det kan finnas åsikter från bostadsrättsföreningen om vad du får och inte får göra med väggarna.

  Ett tips i all välmening, fundera på om du verkligen behöver dra nätverk hemma. Jag vet att det är kul och lockande men vad är syftet? Kan all utrustning kanske gömmas i en TV-bänk eller ett skåp istället? WiFi till mobila enheter (det ska du väl ha ändå) och ev en kabel till en stationär dator. Men vad ska du ha för utrustning egentligen som kräver att du har nätverk till så många ställen?
   
 11. blackarrow
  Elektroniktokig · 3 817 inlägg

  blackarrow

  Elektroniktokig
  Har man flera prylar vid TVn som behöver nätverksuttag har man nog plats för en liten 5-portars switch också, fast 2 uttag kan vara bra för fiberTV.

  Ett sånt gammalt gulnat teleuttag fixar man lätt genom att bara byta plastfronten, en skruv,, tex denna.
   
 12. A
  Medlem · Blekinge · 56 inlägg

  a128

  Medlem
  Till de 2 uttagen i sov-rummet skulle jag dra så långt det går i först hand genom garderoben, evt. det bortesta uttaget lite mer åt vänster för att minimera kabelkanalerna

  i vardagrummet den i mitten och köksö via kanal i taket

  mediaskåp om jag är i eran kläder ett infällt från utsidan till vänster om dörren om plats finns, vad är det för vägg ?
  lättbetong eller gips ?

  https://steckdosen24.com/verteilerb...-verteiler-3-reihig-unterputz/hohlwand?c=3122
  https://www.tehno-plast.com/?page_id=3032
  https://www.elbutik.se/product.html/infalld-mediacentral-ip40-3-radig

  läs gärna min tråd för inspiration:
  https://www.byggahus.se/forum/threads/bygga-datanaet-i-laegenhet-med-mediaskap.379655/
   
 13. M
  Medlem · Stockholm · 608 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Går telefonjacket vidare? Isf kan du nyttja det röret till nätverkskabel. Man får igenom 2 st kablar med lite tur.
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem · Stockholm · 608 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Sen kan det vara så att man kan använda befintligt kabelrör för el med att dra en fiber genom. Isf kommer man enkelt in till garderoben med fibern. I dosan till vänster ser det ut som att det finns 2 st lediga platser. Nästan bara att koppla om själv ;).

  Iaf jag nyttjade också utrymmet ovanför dörren i garderoben. Dock så valde jag en keystone uttagsbox. Att sätta upp ett rack hade stått ut för mycket. Nu står det ut ca 5 cm max. Jag har även routern där vilken täcker hela lägenheten bra.

  Om man tittar på kartan så kommer man enkelt fram till sovrummet med 2 st uttag från garderoben genom att dra en kabel över dörren via list och sedan ner i hörnet på andra sidan. Det andra uttaget drar man genom ett borrat hål in till garderoben genom väggen. Till vardagsrummets 2 uttag längs med den vänstra väggen kommer man via en golvlist direkt från garderoben.

  Nu verkar du ha tänkt bygga om lite så alla möjliga dragningar är svårt att visualisera. Men att koppla alla uttag via garderoben ser ut som en bra lösning. Frågan är bara om det enkelt går att dra alla kablar som man vill få dit.
   
  • Laddar…
 15. H
  Medlem · Sverige · 1 942 inlägg
  Ett annat förslag är att skippa trådbundet och sätta en modern bra wifi-router vid existerande plats. Det verkar vara mycket lätt fixat för en modern router om man ser på skissen.

  Köpte en TP-link AC2300 MU-MIMO för ett tag sedan och det är verkligen en enorm skillnad både vad gäller täckning och hastighet. I vårt fall fixade den att försörja hela kåken (1 1/2 plan plus källare) med riktigt bra hastigheter via de båda banden 2,4 resp 5GHz, anslutna enheter en varierande kompott av hyfsat moderna 11ac enheter och äldre med 11/g/n. De accesspunkter som behövdes med tidigare router för att få täckning i källaren visade sig helt överflödiga.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.