Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Bygga fritidshus i fjällen i egen regi

 1. G
  Lösvirkesbyggare · Ångermanland · 3 734 inlägg

  Gabbe1

  Lösvirkesbyggare
  Stålbalken är 120mm bred och takåsarna vilat på 60mm vardera och möts mitt på stålbslken. Angående höjden så är ca halva bygghöjden på takåsarna ovanför stålbalken. Detta är anpassat för att stålbalken ska bli helt inbyggd i takkonstruktionen. Takåsarna är förstärkta vid denna infästning så jag hoppas att det ska gå bra. Generellt så kan balkar göras smalare/klenare i ändarna pga att momentet där är lika med noll, balken belastat endast med tvärkrafter vilket oftast är betydligt skonsammare.

  Plåt har gått upp mycket i pris sista tiden. Vi beställde redan i feb och fick bra rabatt så vi betalar ca 55k för allt material till 150m2. Men en stor del av de pengarna ligger i snörasskydd och skorstenshuv.
   
  • Laddar…
 2. G
  Lösvirkesbyggare · Ångermanland · 3 734 inlägg

  Gabbe1

  Lösvirkesbyggare
  Dag 6.
  Idag har vi haft mestadels uppehållsväder. Taket är klart! Varenda detalj är monterad, otroligt skönt, det är slitigt att springa upp och ner på ställningar och tak. Nu när taket och hängrännorna är klart så kan vi riva träställningarna efter långsidorna, det virket ska återanvändas när vi korsreglar stommen utvändigt.
  Dessutom har vi hunnit regla för nästan alla fönster idag.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B7B5052A-B325-47E8-A78D-962DB11CC403.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  BB9E0F2C-BD9C-4D82-949C-2AADC4602136.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  EA4A5ADC-5B34-429D-9DB7-1F1D32AF3A45.jpeg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  01FC252E-31B8-4E00-AF1C-246A6E3472CD.jpeg
   
 3. N
  Medlem · 286 inlägg
  Då har jag också läst ifatt. Nackdelen med det är ju att saker och ting börjar inträffa i realtid, men det är intressant att följa. Jag hoppas att ni ska kunna hålla budget. Jag tänker ofta att "det borde inte vara så dyrt" men så fort man ska leja någon så drar det iväg. Jag tror att jag skulle kunna bygga ett hus på egen hand, men det skulle ta lååång tid. Jag är en sån som mäter två gånger, funderar lite, mäter igen, sågar - och så blir det ett par millimeter fel ändå.
   
 4. J
  Medlem · Uppsala · 384 inlägg

  jawen

  Medlem
  Tror jag förstår hur du byggt & gjort detaljlösningen, men undrar verkligen om lasten från all blötsnö kommer tas upp över "hela" lättviktsbalken med den lösningen du gjort.

  Även om vä & hö takbalk går ihop i mitten över stålbalken & "förstärker" varandra när snölasten hamnar vid nock, så blir det föga hjälp när blötsnö hamnar mitt på taket.
  Kommer inte all "bärighet" ligga där jag ritat in den röda cirkeln på paint-skissen ?

  Jag är absolut inte säker här Gabbe, men jag har svårt att se att lättviktsbalken kommer att "samverka" (med sig själv) & bli starkare sett över hela balkens längd, när belastningen sker på detta sätt.

  Bara en rätt viktig tanke från mig innan du kommer längre, då det blir svårt att åtgärda.

  Grym struktur i genomförandet än så länge Gabbe, hatten av för dig !

  MvH Jawen
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Takbalkar.png
   
 5. J
  Medlem · Uppsala · 384 inlägg

  jawen

  Medlem
  Ser mer "framför mig" att denna lösning hade tagit upp kraften bättre & skapat "samverkan" genom hela takbalken, då hela takbalkens konstruktion får "samverkan" & tar
  upp krafterna uppifrån/snötyngd "genom sig"
  Jackat ur 1,5 cm undertill, så man kan bygga in/gömma balken.


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Takbalkar2.png
  .

  MvH jawen
   
 6. P
  Renoverare · 2 633 inlägg
  Intressant tanke och härligt engagemang från alla och det gör allt väldigt läsvärt.
  Kanske kan @justusandersson inflika med en tanke då han är expert på detta med avlastningar mm.
  Tycker inte gabbe diskussionen är ok så får du radera bort inläggen :D
   
 7. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 12 180 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  • Laddar…
 8. G
  Lösvirkesbyggare · Ångermanland · 3 734 inlägg

  Gabbe1

  Lösvirkesbyggare
  Diskussionen är absolut inte fel. @jawen har helt rätt i att alla tvärkrafter finns i den röda cirkel som han ritat. Jag har ingen bra bild på det men balkarna innehåller mer trä i den änden för att kunna ta upp krafterna från upplaget, Vid max snöbelastning så blir det ca 500kg per infästning.
  Om man jämför med hur en ”vanlig” takstol brukar se ut så kan den vara 2m hög i mitten men bara ett par dm hög vid upplagen (ytterväggarna). Detta beror på att tvärkrafter är lättare att hantera än momentkrafterna som uppstår vid långa spännvidder.

  Justus och jag hade faktiskt en diskussion om hela takkonstruktionen på pm för ett drygt år sedan, vi berörde dock inte just den här frågan specifikt. Nu är det tyvärr inte längre möjligt att rådfråga honom längre då han gick bort för en tid sedan. En stor förlust för detta forum.
   
  • Laddar…
 9. P
  Renoverare · 2 633 inlägg
  Oj :sweat:
  Verkligen en person som hjälpt mig i många lägen här på forumet. Känner mig verkligen berörd. :sweat::heart:
  En stor förlust för forumet då han hjälpte väldigt många och kom med många bra inflikningar.
   
  • Laddar…
 10. texas67
  Medlem · 104 inlägg

  texas67

  Medlem

  måste också få sagt att det där taket och lutningen kommer göra att snön glider av, jag har likadant men kanske 18 grader bara och mitt tak har varit mer eller mindre rent första 3 vintrarna, är det inte så att balken kan svikta också i motsats till limträ så jag tror inte det är nått bekymmer, men ok, det är väl maximal snözon däruppe annars, kommer ligga mycket snö nere vid vägglivet, bra att ha utskjut på taket annars snöar man in, väldigt fint tak, det kommer bubbla lite i sommarvärmen men det tillhör :)
   
 11. J
  Medlem · Uppsala · 384 inlägg

  jawen

  Medlem
  Gabbe har snörasskydd som hindrar snön från att "rasa av", och just att balken kan svikta som du nämner är precis tvärt om, balken är byggd för att vara så "stum" som möjligt.
  Limträ sviktar däremot.

  MvH Jawen
   
 12. J
  Medlem · Uppsala · 384 inlägg

  jawen

  Medlem
  Jag blir mer & mer konfunderad på ditt sätt att förankra din lättviktsbalk som du gjort uppe i nock.
  Mig veterligen finns ingen typ av takstolskonstruktion som inte tar "lasten igenom sig" underifrån och upp, både vad gäller förankring nere vid hammarband eller uppe vid nock.

  Alltså att takstolen i alla lägen läggs på hammarbandet och på balken uppe vid nock, med undersidan som kontaktyta & som då får takstolen att fungera som den är tänkt genom att "samverka" genom hela sin konstruktion. (där varje enskild del förstärker den andra)

  Skillnad om någon form av hanbjälke används då takstolen får avlastningspunkt, men det är ju inte fallet här.

  Som jag ser det kommer krafterna fördelas ungefär på detta sätt som jag skissat i paint, och det kommer bli väldigt stor belastning på en relativt liten yta (Orange färg) med efterföljande stora skjuv/tryck/dragkrafter i den röda cirkelns yta på bilden där takstolen är som "smalast"

  Du har ju satt takstolarna på 60cc så det är ju en stor fördel här, men jag personligen skulle inte sovit riktigt gott på nätterna om jag inte kollat upp detta noggrant med en konstruktör.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Takbalkar3.png  MvH Jawen
   
 13. S
  Medlem · uppsala · 37 inlägg

  sunray1

  Medlem
  Jag beställde takstolar till vårat bygge i Dalarna från Hedins takstolar i Rättvik som jag antar är proffs på detta och dom ser precis ut som ovanstående liggande över limträbalk cc60.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2022-5-31_14-26-46.png
   
 14. B
  Medlem · Dalarna · 1 166 inlägg

  Bjober

  Medlem
  Man får tänka på att nocken i detta fall inte är mitten på takstolen. Nocken är ett hammarband. Dvs 3st hammarband med en takstol på höger sida och en på vänster sida.
   
  • Laddar…
 15. J
  Medlem · Uppsala · 384 inlägg

  jawen

  Medlem

  Precis, dina beställda takstolar ligger på limträbalken och tar då upp lasten "igenom sig" underifrån.
  Gabbe´s takstolar däremot tar upp kraften på enbart övre halvan, vilket gör att lasten inte fördelas ut över "hela" takstolen.

  Mvh Jawen
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.