Byggahus.se

Bygga förråd med grundläggningsfrågor

 1. M
  Medlem · 499 inlägg
  MIn mor har bestämt sig för att bygga ett litet förrråd på 15 X 8 meter för att kunna ställa traktor, redskap, husvagn och lite annat under. Vi har nu grävt ur ett hål på åkern där det ska stå som är ca. 20 x 12 meter. När vi nu ska börja fylla upp så är vi inte riktigt överens om med vad och hur så därför tas tips emot med glädje.

  En fundering är att göra ett litet djupare dike runt stommen där vi lägger makadam och dräneringsrör för att fylla upp hela gropen med makadam och avsluta med stenmjöl.
  En annan fundering är makadam i diket med dräneringsrör och sedan fylla med sand och sist stenmjöl. Det har diskuterats fiberduk och vart den ska ligga också, mellan makadammet och den befintliga marken eller mellan makadam och sanden, vad blir bäst? Eller är det så vi ska lägga makadam runt dränering, fylla sand i gropen och någon kross på det med stenmjöl som avslutning...? Det färdiga golvet ska alltså vara stenmjöl som paddas hårt....

  Själva konstruktionen på byggnaden i övrigt är att gjuta en kantbalk på kortsidorna och en långsida och stolpa på traditionellt vis där och ha 4 pelare på den andra längsidan där det kommer att vara skjutportar.
   
 2. I
  Medlem · 4 826 inlägg
  Makadam + stenmjöl låter väl bra! Vad menar du med sand? Sand är naturmaterial, dvs runda stenar, och packar sig därför sämre än kross (makadam).

  Skulle rekommendera duk både under makadamen (för bärigheten, så att makadamen ej kan tryckas ner i leran) och mellan makadam och stenmjöl (så att inte stenmjölet försvinner...).

  Det bör vara makadam runt om, under och över dräneringen samt duk runt dräneringsrören
   
  Redigerat 27 jul 2009 12:42
 3. M
  Medlem · 499 inlägg
  Tänkte väl nån typ av fyllnadssand... men makadam blir väl bättre, men dyrare...... Funkar det att slutpadda allt eller gör man det i omgångar... det är ca. 0,6-0,8 meter djupt....

  Menar du att man virar duken runt röret eller lägger den i makadamet runt röret...?
   
  Redigerat 27 jul 2009 14:24
 4. I
  Medlem · 4 826 inlägg
  0,8m ska nog gå att packa på en gång men då krävs en ganska tung padda, det går inte med de minsta 100kg-paddorna...

  Det där med duk runt dräneringen finns det tydligen olika uppfattningar om märker jag nu. Men det är nog bäst om duken åtminstone går ut förbi (under) dräneringen.
   
 5. M
  Medlem · 499 inlägg
  Ok... tack för tipsen...