Bygga bastu i källare med betongvägg

362 läst  3 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Jag har tänkt att bygga en bastu i en källare med betongvägg och puts, huset är byggt 1939. Ska lägga klinker på betonggolvet men vill inte ha träpanel utan skulle helst bara måla på putsen och sedan ha ett par brädor som ryggstöd för inser att det nog inte är så skönt att ha ryggen direkt mot varm puts. Huset dränerades för 3 år sedan men nertill på väggen mot golvet har putsen börjat släppa lite. Kan man göra så här eller kommer det bli problem med väggen? Inser att det kommer gå åt mer energi för att värma upp bastun men finns det andra risker, t ex med fukt? Ett alternativ är att jag sätter kakel på väggen, är detta bättre? Behövs det då nåt tätskikt?

  Se också bild på taket, behöver jag sätta något annat på eller funkar det som det är? Höjden är bara drygt 200cm så kanske nåt över aggregatet?

  Har också en ventil ut på väggen, räcker det med denna och sen att ha en springa under dörren ut till rummet?

  Har också tänkt att ha kvar fönstrena som de är, funkar det eller bör man byta dessa?

  Många frågor, hoppas nån kan hjälpa mig med nåt iallafall

  Johan
   
 2. L
  Medlem · Nivå 10
  Hej, försöker svara lite efter vad jag om fram till vid mitt bastubygge
  Det borde inte bli problem med väggen. En bastu brukar vara husets torraste rum. Även om man blöter ner medans man badar så torkar den upp snabbt pga värmen.
  Ja, det behövs kraftigare aggregat, mer effekt/energi för att värma. Putsväggarna i sig tål värmen/fukten. Men det tar längre tid att värma bastun.
  Ja, det gjorde jag på en vägg som var direkt mot betong. Det blir ju snyggare och motverkar kanske lite putssläpp längst ned ?
  Nej, bara "öppen" primer så fukt kan vandra.
  Där skulle jag sätta ett tätskikt (bastu-papp) + luftspalt + panel så fuktig luft inte tränger upp i mellanbjälklaget.
  Nja, man bör ha både till- och från- luftsventiler till samma utrymme. Annars kan ventilationen antingen utebli eller bli för forcerad. Till-ventil under kamin eller dörrspalt om den är nära. Ut-ventil på motsatt sida ganska långt ned, samt även en öppningsbar ventil högt upp (som ventilerar när man inte badar).
  Fönster i bastun ?! Det borde fungera. Men mycket energi strålar ut från så stora fönster. -> Större kamin....
   
 3. J
  Medlem Nivå 1
  Tack för dina svar largab!

  Finns det någon mer fördel med att sätta kakel på väggen istället för att behålla putsen förutom att man motverkar eventuellt putssläpp? Kanske iofs är lättare att hålla rent jämfört med en målad putsvägg?

  Gällande fönstrena så kanske det kan vara en idé att byta de gamla glasen mot nån typ av glas som inte släpper ut så mycket värme för känns som att det ändå kommer gå åt en del energi för att värma upp bastun.

  Vad gäller taket så låter det som en bra plan, det enda problemet är att det inte är mer än ca 2-2,1 m högt till taket idag så frågan är hur mycket det bygger på? Man vill ju gärna kunna gå raklång inne i bastun :)

  Johan
   
 4. major_tom
  Renoverare · Nivå 8
  borde inte vara någon problem att sätta i nya glas i fönstren. annars behåll fönstren och sätt igen gluggen med glasblock? så får du insynsskydd också. dvs utifrån sett: fönster, luft, glasblock.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: