Byggahus.se

Bygga attefall eller friggebod för nära tomtgräns via bygglov?

 1. Cruzze
  Medlem · Rönninge · 624 inlägg

  Cruzze

  Medlem
  Hej,
  Har kollat vad som gäller bygge av attefall/friggebod närmare än 4,5 meter från tomtgräns med info från PBL och Boverket.
  För Attefall står det:
  "Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshuset utan bygglov".
  För friggebod:
  "Om en friggebod ska uppföras närmare gränsen än 4,5 meter och berörda grannar inte ger sitt medgivande är det inte en bygglovsbefriad komplementbyggnad. I det fallet måste bygglov sökas för en bygglovspliktig komplementbyggnad".

  Min tolkning är alltså att om en granne sätter sig på tvären så är det bara att söka bygglov så ordnar det sig...eller?
   
 2. Bart
  Medlem · Uppland · 1 870 inlägg

  Bart

  Medlem
  Nej, men du har en chans att få uppföra byggnaden trots att grannen inte vill det. Men det är inte på något sätt säkert att du får det. Kommunen kommer kontakta grannen för att få ett utlåtande på er placering eftersom den kommer närmare tomtgräns än 4,5 meter. Därefter tar kommunen beslut om ifall bygglov ska godkännas eller inte. Hur vanligt det är att kommunen ger bygglov trots att grannen inte vill det i dessa fall vet jag inte.
   
 3. Cruzze
  Medlem · Rönninge · 624 inlägg

  Cruzze

  Medlem
  OK, bra svar.
  Det är egentligen omvänt så att vår granne har ett godkänt bygglov för att göra en våning till på sitt hus och nu innan det bygget drar igång så har de gjutit plintar och smällt upp en friggebod/attefall 2 meter från vår tomtgräns. Pratade med kommunen igår och i bygglovet står ingenting om en sån byggnad.
  Vi hade en nitisk inspektör från kommunen nu senast när vi själva byggde ut som var här och kollade och om grannen får samma inspektör så blir det ju ett intressant läge om man säger så. Kommunen har formulär för att anmäla sånt här men det tänker vi inte göra i dagsläget.
   
 4. Luddis_1
  Husägare · Stockholm · 1 089 inlägg

  Luddis_1Premiumikon: Hand

  Husägare
  Anmäl direkt om du ändå har avsikt att göra så. Ingen tjänar på att du dröjer med anmälan, eller ja iofs om grannosämja delux är avsikten.
   
 5. Cruzze
  Medlem · Rönninge · 624 inlägg

  Cruzze

  Medlem
  Nej, vi värdesätter att vara på god fot med grannarna. Tror man lever längre då. Bygger själv trädäck och jag kan väl ärligt inte garantera att alla centimetrar är "safe" sas.
  Vi har dock planer på att själva bygga ett attefallshus som idealt skulle kunna ligga precis 4.5 meter från tomtgräns just där. Men enligt brandskyddsregler ska det väl vara minst nio meter mellan byggnader på olika tomter har jag för mig. Bygger vi så blir det 6.5 meter till grannens hus men deras hus "finns" ju inte enligt kommunens handlingar.
   
 6. Luddis_1
  Husägare · Stockholm · 1 089 inlägg

  Luddis_1Premiumikon: Hand

  Husägare
  Men dåså, ta ett snack med grannen och be hen att brandskydda sin byggnad så signar du papper på att hen får bygga x-meter från din tomtgräns. Och i samma veva godkänner hen ett papper på att du får göra det samma

  Win win
   
 7. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 14 534 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Friggebodar räknas inte när man mäter brandskyddsavstånd. Osäker på om attefallare gör det, men friggor gör det iaf. inte.

  En annan grej apropå bygglov, det är inte säkert att man alls kan få bygglov för en frigga eller attefallare om man måste söka det. Många tomter har en gräns på en huvudbyggnad och max en komplementbyggnad. Har man då redan en villa med fristående garage är tomten redan fullbebyggd och inga bygglov kan ges för fler byggnader. Bygglovsbefriade byggnader kan dock fortfarande byggas, om villkoren uppfylls. Men så fort det krävs bygglov är det stopp under sådana omständigheter.
   
 8. Luddis_1
  Husägare · Stockholm · 1 089 inlägg

  Luddis_1Premiumikon: Hand

  Husägare
  Friggebod räknas inte som du säger, men är det ett attefallshus så gällerr reglerna om brandskydd mellan byggnader. Sen är det väll iofs lite olika om det är komplementsbostad eller komplementsbyggnad.
   
  • Laddar…
 9. Bart
  Medlem · Uppland · 1 870 inlägg

  Bart

  Medlem
  Kan väl tillägga att så fort bygglov ges är det inte en Friggebod eller Attefallare längre. Det är en komplementbyggnad eller komplementhus. Lite fyrkantigt kanske, men viktigt att komma ihåg att om man får bygglov för en byggnad har man fortfarande möjligheten att ställa upp bygglovsbefriade byggnader.
   
 10. H
  Moderator · Stockholm · 48 380 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Har funderat på ett scenario. Antag att man bygger en ” friggebod” 4,4m från gatan och hoppas att ingen kontrollerar. Om den då står så i tio år. Då borde man kunna bygga en riktig friggebod någonstans på tomten. Den första är ju inte en friggebod utan en svartbyggd bygglovspliktig komplementbyggnad.

  Vi råkar ha en lekstuga som numera är trädgårdsbod Ungefär 2m från gatan. Sedan drygt 20 år.
   
 11. Luddis_1
  Husägare · Stockholm · 1 089 inlägg

  Luddis_1Premiumikon: Hand

  Husägare
  Nja, sammanlagda byggnadsarea får vara högst 15,0 kvadratmeter. Så överskrider du det och någon anmäler så får du problem och troligen måste ta bort någon av dem.
   
 12. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 14 534 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Har också tänkt på det. De bygglovsbefriade byggnaderna må vara en övertrycksventil i ett överreglerat system, men det finns helt klart tillfällen då de kan överutnyttjas.
   
 13. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 14 534 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Fast grejen är att det inte är en friggebod om den står för nära allmän mark exempelvis. Då är det istället ett vanligt svartbygge som inte påverkar ytan ”riktig” friggebod man har/får ha.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.