Byggahus.se

Bygga altan? Här är en byggbeskrivning!

 1. peegee4
  Medlem Nivå 6

  Självklart Jesca!

  Nästan genant egentligen :rolleyes:

  Givetvis gör vi på det sättet. Lägger ut den omgående.

  .-.-.-.- 2 minuter senare .-.-.-.-.-

  Här är länken: Spännviddstabell. Klicka på länken och välj sedan "Spara" (filen är virusscannad).
   
 2. B
  Medlem Nivå 4
  Hej! Kan bara instämma - mycket snyggt arbete! Har en fråga ang överhänget på såväl lång- som kortsida - hur beräknade/dimensionerade du det? Finns det någon tabell eller princip för det också? Tacksam för svar.
   
 3. peegee4
  Medlem Nivå 6

  Dimensionering av överhäng

  Hejsan Boogieman!

  Faktum är att jag bara bestämde att 600 mm överhäng sannolikt inte skulle påverka stabiliteten/bärigheten/vridstyvheten. Om jag inte missminner mig så baserade jag mitt beslut på diverse "altan-inlägg" våren 2006.

  Om jag dessutom så här i efterhand tittar på dimensioneringstabellen enligt ovan, tycker jag mig finna stöd i den för mitt antagande kring en "frihängande" golvregel med dim. 45 x 145.

  Inom parentes sagt så valde jag överhäng för att jag tycker att det inte ser estetiskt OK ut med betongstolpar, som kan skönjas bakom en spalje. Annars är det ju ganska praktiskt med plintplacerade stolpar i ytterkant - stabilt & smidigt.

  Tack annars för fin feedback på altanen! ;)
   
 4. peegee4
  Medlem Nivå 6

  Dimension krysstaket

  En del av er har PM´at och frågat hur jag dimensionerat och satt ihop staketet. Nedan finner du en enkel skiss.

  Material (allt är impregnerat NTR - AB)
  Stolpe - 95 x95
  Fräst överliggare - 45 x 95
  Ram & kryss - 45 x 70

  Stolparna har tagits ur för att kunna tryckas ned/på golvregeln och där fästas med vagnsbult. På sidorna, med dubbla reglar i ytterkant, har jag tagit ur stolpen på två sidor för att kunna kila in den mellan reglarna (just hörnstolpen blev lite spännande att ta ur). Under golvtrallen har jag dragit ned stolpen en bra bit under golvregeln för att kunna fästa "bärbrädor" för spaljen.

  Snickrade först ramarna (drog ihop det hela med trallskruv), placerade kryssdelarna mot ramen och ritade av för urtagen. Dessa fräste jag ur med gersågen, låst till halva tjockleken. Många rekommenderar handsågning och sedan hammare och stämjärn (idag skulle jag också valt stämjärn pga möjligheten att fintrimma urtaget för bästa passform). När krysset var klart placerade jag det i ramen och skruvade fast från ramens yttersida. På det här sättet syns ingen av de skruvar jag använt för att skruva ihop ram & kryss.

  Notera att kryssen längst ut i hörnena ser "skeva" ut pga att ramen ju inte är kvadratisk.

  När staketet sedan skulle monteras startade jag i hörnet och fyllde på med ramar och stolpar. Ramarna drogs fast i stolparna med trallskruv - två uppe, två nere. Gillar skruv pga möjligheten att skruva isär hela konstruktionen vid ev. behov. Överliggaren skruvades fast med två skruv i varje ände, snett uppåt in i stolpen.

  Glöm inte att räkna med stolparnas dimension när du dimensionerar staketet! Detta missade jag (fattar inte hur?!) och blev därför stående med en ram, som inte fick plats mellan fasaden och näst sista ramen :eek:. Kapade helt enkelt av krysset och fick en "fin, estetisk detalj" :surprised:

  Ja, det var väl ungefär så jag gjorde . . .
   
 5. B
  Medlem Nivå 2
  Vill också lägga till några superlativ, MYCKET IMPONERANDE!! och stort tack!
   
 6. peegee4
  Medlem Nivå 6

  Tack så mycket Björkis!

  Det värmer verkligen med beröm - dessutom i VERSALER å allt :surprised:

  Har du byggt eller skall du bygga altan själv? Om du tänker bygga - ett stort lycka till!

  Önskar dig och alla andra altan-forums-besökare en riktigt Glad Påsk!
   
 7. Coolman
  Medlem Nivå 6
  Jag är IMPONERAD!

  peegee4 har bevisat att amatörer kan göra bättre jobb än anlitade företag :D

  Att du har dokumenterat otroligt steg för steg underlättar oss som ska in i leken...
  Bl.a. jag... :rolleyes:
   
 8. peegee4
  Medlem Nivå 6

  Wow Coolman!

  Jag blir både glad och stolt över dina kommentarer!

  Har konstaterat att många uppskattat min steg-för-steg-beskrivning. Faktiskt det första egna jobbet jag fotograferat egentligen. I efterhand har jag verkligen beklagat att jag missat att plåta tidigare projekt. Alltid kul med bilder - om inte annat så för en själv . . .

  :cool:-man, ha en riktigt Glad Påsk!
   
 9. S
  Medlem Nivå 8
  Kan nån förklara tabellen?
  Helt slut i skallen verkar det som...
   
 10. S
  Medlem Nivå 8
  aha!
  Kom på det själv! Bra tabell!
   
 11. peegee4
  Medlem Nivå 6

  Snyggt jobbat Styrman1!

  Satt just och formulerade mig kring en förklaring ;)

  Som du säkert förstått och som info till kommande tabellinnehavare, så kan man angripa tabellen på lite olika sätt. Antingen har man bestämt vilket virke man skall ha för att sedan fastställa spännvidd mellan plintar och bärlinor eller så vet man var man vill ha sina plintar och letar fram rätt virkesdimension.

  Slutligen, om man så vill, så hoppar man in i tabellen helt förutsättningslöst och saxar/itererar sig fram till spännvidder och virkesdimensioner.

  Nåväl, Glad Påsk! Och förresten, det är inte farligt att äta många ägg :D
   
 12. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Vill bara instämma med tidigare talare, bra jobbat!!! ...och trevligt beskrivet. Tror speciellt att bilderna med bjälkar på plats INNAN du gjuter plintarna ger många ett "liljeholmens".

  En möjlig förbättring: Ramarna till staketet - om du låter den övre delen av ramen vara 90mm längre (och kortar av sidobitarna 45mm) så får du två öppna tvärsnitt mindre i varje ruta. Snyggare blir det väl, men om det har någon praktiskt betydelse med tryckt virke är jag inte säker på.
   
 13. peegee4
  Medlem Nivå 6

  Ang. öppna snitt . . .

  Hej Mathias och tack för ditt beröm och tips!

  Ang. de öppna snitten. Jag håller med om din synpunkt och brottades länge med detta. Dock upplevde jag problem med att fästa ihop ramen utan att skruvarna skulle synas om jag valde att ha de längre överliggarna. Kunde sannolikt skråskruvat snett underifrån men, men . . .

  Hur skulle du fäst den överliggande delen? Så vet jag för framtida kryss ;)

  Ser annars denna del av ramen som en brist - har därför försökt att mätta detta ändträ med träolja.
   
 14. S
  Medlem Nivå 1


  Hur mycket grovbetong gick det åt och hur blandade du dem( skottkärra eller blandare) Tänkte själv gjuta 10 plintar med 150mm bred och 1,8m djup och försöker räkna ut åtgång.
   
 15. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Om du inte platsbygger ramarna kan du ju alltid skruva snett upp från sidostyckenas utsida och upp i överliggarbiten - det var väl så du menade antar jag. Så skulle jag nog försökt. Å andra sidan är det ju aldrig i helsiken någon som ser ett par skruvskallar om du skruvat uppifrån...:)