Byggahus.se

Brunnsmanschett nedanför klämring

 1. S
  Medlem · 146 inlägg
  Hej,

  När man läser instruktioner från olika tätskiktstillverkare och även BBV så står det att brunnsmanschetten inte ska sticka fram under klämringen. Det är även en ganska vanliga anmärkning i besiktningsprotokoll i samband med hus- och lägenhetsannonser.

  Men VARFÖR är det så noga? Det är inte så svårt att få det rätt och har man rätt skärmall etc så bör man ju lyckas. Men säg att plattisen lyckats slarva bort sin skärmall och improviserar och gör hålet lite mindre så att det därför sticker ut. Vad gör det då? Har man en Jafo-brunn med skruvad klämring så kommer ju inte manschetten någonstans och det förändrar ju inte "tätheten" ner i brunnen.

  Att döma ut tätskiktet i ett helt badrum för att manschetten sticker ner för långt är ju som att bli av med körkortet för att man har knutit slipsen fel.

  Eller?
   
 2. H
  Moderator · 42 564 inlägg
  Det beror såvitt jag förstår lite på fabrikat.

  Men i de fall den inte skall gå in under ringens undersida, så är det för att ringen då inte kommer ner till sin riktiga nivå, och därmed inte trycks ihop tillräckligt. Och då klämmer den inte utåt med tillräckligt stor kraft. Det trycket är det som pressar manschetten mot sidan på brunnen. Det blir inte lika tätt.