Byggahus.se

Bruna grenar på ny thujahäck

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Planterade tillsammans med grannen en 30 meter lång thuja smaragd-häck i början av juni. Transporten av thujorna från Nederländerna blev tyvärr försenad över en helg så de stod 8 dagar i container istället för 3-4 som var utlovat.

  De första veckorna såg man att kanske 10 buskar av 70 blev helt bruna medan övriga såg ut att må bra. Sedan mitten av juli har det dock kommit allt flera bruna grenar på i princip alla buskar utom ett 10-tal. Båda tomter har samtidigt som anlagt gräsmatta och vattnat rikligt under 2-3 veckor var. Trots att detta nu upphört sedan flera veckor är marken fortfarande bitvis fuktig och på grannens tomt som ligger lite lägre kan marken vara lite mjuk. I diket när vi grävde var det lerigt/blött längst ner. Marken under anläggningsjorden är av lertyp och släpper genom vätska mycket dåligt. Innan vi anlade gräsmattor kunde pölar vara kvar kanske en vecka innan de försvann från leran.

  De thujor som blev bruna de första veckorna antar vi beror på torkan i containrarna och de ska vi få ersatta. Det som kommit nu efteråt är vi mer osäkra på. Någon som kan ställa en diagnos på problemet?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200915_164230.jpg

  Två thujor som blev bruna första veckorna och resterande som blivit bruka enstaka grenar senaste två månaderna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20200915_164221.jpg

  Det verkar vara spritt brunt på många grenar. Den längst till vänster blev brun första veckorna.
   
 2. kanonvallen
  Medlem Nivå 4
  Kan möjligtvis vara en effekt av att de är nyplanterade, så länge det är några få grenar per buske är det den mest troliga orsaken.

  men för att förstå mer:

  Hur ser jorden ut/hur djupt står de, hur tätt? Vilken jord använde ni? Ny jord?

  Hur har ni vårdat dem, bevattning/gödning /klippning?
   
  • Laddar…
 3. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Finrensa runt fötterna och komplettera med o/svaggödslad jord för att skydda mot vintern. Klipp bort de gula grenarna med sekatör på de plantor som skall behållas. Det är trist det som TS råkat ut för. Jag kan bara misstänka att den extrema torkan vissa veckor den senare tiden har bidragit till de gula grenarna. Bevattningsslang skulle annars lämnat en jämnare fuktighet. Annars är nog orsaken den sämre bearbetningen av jorden före plantering.
   
  • Laddar…
 4. S
  Medlem Nivå 3
  Är planterat 140-160 cm höga thujor med 40 cm mellanrum i ränna på kanske 80 cm bredd och v-format till kanske 50 cm som djupast. I botten på ena änden blev det stående vatten kanske 5 cm. Övrig jord var ganska fuktig/lerig. På andra änden finns dränering mot en mur så där var det torrare. Jorden är samma som under gräsmattan vilket är någon typ av anläggningsjord (grävaren tyckte absolut att det skulle räcka för thujor).

  Vi har inte klippt något och vad jag vet har vi inte lagt på någon gödning (delar som sagt häcken med grannen). Grannen har också vattnat med droppslang. Initialt vid plantering vattnade vi 10 liter per planta och sedan några timmar per vecka med droppslang. Möt slutet av sommaren när grannen fick problem med mjuk gräsmatta på grund av vatten minskade vi ner på vattningen och nu har vi inte vattnat alls senaste månaden (regn har gjort att det ändå är bra blött, gräsmattan får stående vatten om det regnar mer än kanske 10 mm). Neddragningen av bevattning har gjorts då vi misstänkt att det kan vara för blött för rötterna.
   
 5. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Ok - ni använde droppslang... Vilket jag missade.
   
  • Laddar…
 6. kanonvallen
  Medlem Nivå 4
  Just blöt jord/lerig jord är något som thujor inte gillar, ett försök är att blanda i torv i jorden för att få den mer uppluckrad och luftig.

  En riktigt god gödning anpassad för thujor (låg/ingen kvävehalt så här mot hösten är att rekommendera för att stimulera rottillväxt och inte ovan jordtillväxt).

  Fungerar inte det kan det behöver dräneras om med dränerande grus under thujorna, men det skulle jag avvakta med som sista utväg
   
  • Laddar…