Byggahus.se

Bredband via eluttag?

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Såg reklamen här på byggahus.se om LexCom ilevo som gör att man kan få bredband via eluttaget?
  Någon som har erfarenhet av detta? Vad kostar det?

  Pär
   
 2. M
  Moderator · Nivå 18
  Flyttar till teknik
   
 3. F
  Medlem Nivå 7
  I senaste PC för Alla testades flera olika såna lösningar, ingen höll vad den lovade.
   
 4. pefo
  Medlem Nivå 10
  Dyrt och dåliga prestanda. Ger inte den hastighet som utlovas. Kanske som den sista nödlösningen men inget jag skulle använda frivilligt.
   
 5. it-snubben
  Medlem Nivå 11
  "Bredband via elnätet" är en missvisande text. Hoppas att du inte har missförstått den.

  Det är alltså inte fråga om något internetabonnemang som man får via eluttaget utan ett sätt att använda husets elnät som datanät utan att dra några kablar. Alltså varje eluttag blir ett potentiellt nätverksuttag. Det krävs ändå ett normalt internetabonnemang...

  Beträffande tekniken så fungerar den. Visst, man får ca hälften av utlovad hastighet men smidigheten väger upp. Installerade samma teknik mellan två byggnader på jobbet för att snabbt få nätverk till ett temporärt hyrt annex som vi inte kunda gräva kabel till. Då var det lätt att använda detta då elen ändå distribuerades från huvudbyggnaden.
   
 6. S
  Medlem Nivå 2
  Men å andra sidan så är det halva hastighet på de specade trådlösa nätverk, även fast trafiken kan uppnå den uppgivna hastigheten under optimala förhållanden, dvs i samma rum men denna trafik inkluderar en otroligt omfattande felkontroll av samtliga paket och många skickas om för de så kallade "checksums" inte stämmer. Därför är det en tumregel att trådlösa nätverk bara har hälften av den utlovade prestandan när vi väl mäter den trafiken som kommer fram.

  Det jag vill komma fram till är att har man ett hus men väggar som absorberar trådlösa nätverken så kan nätverk via elnätet vara ett bra alternativ om man vill slippa dra kablar men det är nog inget för varje hem..

  en förutsättning är nog att man har bra kvalitet på sitt elnät, dessutom har jag ingen aning om hur det fungerar när de olika uttagen hamnar på olika faser men det har de säkert löst :D
   
 7. M
  Moderator · Nivå 18
  Anledningen till att trådlösa nät inte ger det som står på förpackningen är att det är radions totala kapacitet och eftersom Ethernet är dubbelriktat så är det en fysik omöjlighet
   
 8. H
  Medlem Nivå 6
  Använder Netgear MX102 (14Mpbs) sedan två år tillbaka och det fungerer perfekt mellan två våningar trots att dom inte är så snabba som de nya modellerna. Testade att koppla upp dom hos en kompis mellan två speldatorer på olika våningar och det märktes ingen skillnad mellan vanlig kabel och att använda nätpluggarna.
  LexCom ilevo är säker ännu bättre eftersom det nog har hänt en del med utvecklingen på två år.
   
 9. S
  Medlem Nivå 2
  Nej det är inte alls så. Det är klart att hastigheten "delas" upp och ner men även om du BARA laddar hem så kommer du aldrig upp över halva angivna hastigheten... om du laddar upp samtidigt i samma hastighet så blir hastigheten 1/4 av angiven hastighet per riktning. Och som jag sa förut så är det pga omfattande felkontroller och återskick av paket då man tappar mycket paket pga störningar.

  Det finns en mycket innehållsrik sida på ciscos hemsida hur trådlösa dataöverföringarna fungerar tyvärr så har jag inte kvar sidan men går säkert att söka på det..
   
 10. M
  Moderator · Nivå 18
  Du får gärna återkommma med den eller likvärdig.

  Hur mycket trafik du skickar åt de olika hållen påverkar inte det faktum att radion har flera aktiva frekvenser. vissaför sändning från Accesspunkten och vissa för mottagning. Dessa är på halva kapaciteten var. Detta ger oss således fortfarande en maxkapacitet på halva radions kapcaitet. Därmed kan du aldrig gå över detta oavsett hur enkelriktad trafik du än kör.

  Sen ska det frekvensbandet täcka all trafik. Dvs de omsändningar du nämner, ev radiostörning plus det som krävs för att nätet ska fungera samt tillkommande bitar från kryptering och dylikt.

  Ethernet garanterar bara "rå" kapacitet. Aldrig någonsin vad du som användare kan utnyttja. Därav är hastigheten en teknisk hastighet och inte en garanterad hastighet till brukaren. Sätter du dig med en hygglig sniffer eller hellre en riktig analysator så kan du se hur mycket trafik det är som går i radiodelen utan att du ser någonting överhuvudtaget på en vanlig dator
   
 11. L
  Medlem Nivå 1
  Måste bara påpeka att man bara använder *en* av kanalerna åt gången, att kunna byta kanal används för att kunna ha flera nätverk som helt eller delvis täcker samma fysiska område, utan konflikter nätverken emellan.

  Vilket mycket riktigt är den huvudsakliga orsaken till att enhetens angivna hastighet är att betrakta som en *upp-till* hastighet på samma sätt som t ex när du köper bredbandshastighet som privatperson ;-).