Breda springor i pärlspontat tak i torp - vad gör man åt det?

10k läst  25 svar

 1. M
  Anonym
  Fuktigheten inomhus är ju relativt till temperaturskillnaden utomhus, dvs:

  Kall luft på vinten kan inte rymma så mycket vatten, trots 100% relativ fuktighet.
  Den kalla luften kommer in i huset och värms upp. Då sjunker den relativa fuktigheten i den värmda luften i förhållande till temperaturskillnaden som den kom ifrån. Det här är en av anledningarna till varför många får torra händer på vinterhalvåret.
   
  • Svara
 2. M
  Medlem Nivå 6
  Ok. Förstår hur du menar. Fuktvariationen inomhus i ett icke uppvärmt hus blir ju rätt olika mot ett permanent.

  Dock vill jag ändå försvara lite vad jag sa tidigare :). Jag tror ändå säsongsvariationen i relativ fuktighet är större i ett permanent hus. Hos oss kan tex fuktigheten gå ner mot 10%under vintern (ja vi får torra händer) och kanske upp till 60-65% på sommaren. Alltså en differens på 50%. Det ger alltså stora rörelser i alla trämaterial. Fast här är allt som störst på sensommaren. Då är gliporna små i golv och tak medan dörrarna kärvar...

  I ett ouppvärmt sommarhus kanske fuktigheten varierar mellan 50-75%. Mer än 75% under längre tid skulle ge mögelproblem...

  Tack för inbjudan :). Klart jag tror dig. Vi pratar om lite olika saker bara :).
   
 3. Sophie
  Medlem Nivå 11
  Ullsnöre är ingen dum idé alls. Det har jag använt i vårt pärlspontstak men det var för att stoppa spån från att trilla ner, inte för utseendet,för även om sponten finns där så letar sig en del spån ut, särskilt när man rör sig på ovanvåningen. Efter att jag satte ullsnöre i de värsta springorna har vi inte märkt av att det drysslat alls. Vårt tak är målat i originalkulören som är grön och man tänker inte alls på att där sitter ullsnöre i en del springor om man inte tittar noga. I den allra värsta springan tryckte jag först i lindrev innan jag satte ullsnöre.

  Jag tror att eventuella försök att täta med latex eller spackel kommer att spricka i längden och att det blir som någon skrev att du bara ska ta de värsta springorna men till slut har tätat allt och det blir inte bra heller.
   
  • Laddar…
 4. F
  Medlem Nivå 13
  En vattenballong är också flexibel men behåller sin volym även om den lätt ändrar form. Jag har svårt att tro att latexfog skulle vara speciellt annorlunda.
   
 5. M
  Medlem Nivå 3
 6. Sophie
  Medlem Nivå 11
  Det där blev riktigt bra och kommer fortsätta att se bra ut till skillnad från diverse tätningsmassor som lätt spricker och blir fula. Bra jobbat!
   
  • Laddar…
 7. nikasp
  Medlem · Nivå 13
  Hur har det där hållit med tiden (linsnöre)? Vi har ett kökstak i torpet som är vattenskadat och har springor som det trillar ner ”bös” ovanifrån. Inte sugen på att byta till nytt pga tappad charm och betydligt större jobb.
   
 8. A
  Medlem · Nivå 18
  Visserligen inte ett svar på frågan. Men rummet jag skrev om i inlägg #7 har inte spruckit i latexfogarna i paneltaket ännu efter 9 år.
   
 9. nikasp
  Medlem · Nivå 13
  Låter som det funkar men latexfog och silikon känns och anses totalt helfel i hus man vill byggnadsvårda. Vi har ett soldattorp från 1800-talet. Tar nog en sväng förbi Överjärva Gård och köper några meter linsnöre.
   
 10. Sophie
  Medlem Nivå 11
  Har inget foto just nu på vårt kökstak men det ser ännu ut precis som när vi stoppat i ullsnöre och målat för 8 år sedan.
   
  • Laddar…
 11. F
  Medlem Nivå 4
  Har ett målat gammalt undergolv framme i sovrummet (lagt upp tråd om det innan) med mycket Varierande storlek på springor. Deyhär med lin- eller ullsnöre borde ju funka där med, om vi pallar med att måla om en vacker dag. :thinking:
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: