Byggahus.se

Bränt en miljon på renovering...

 1. DanielF
  Allvetare Nivå 13
  Vi satt och räknade och kom fram till att till sommar kommer vi ha spenderat 1000000kr på renovering av vår avstyckade gård. Känns som ett galet nummer och man undrar om man verkligen fått valuta för pengarna. Här kommer en lista på vad vi gjort och kommer ha slutfört till sommar.

  Tilläggsisolera 250kvm vindsbjälklag med 40cm cellulosa
  Installera diffusionstätplast mot vindsbjälklag 250kvm
  Byta ut all el i 200kvm av huset
  Installera FTX till 250kvm bostadsyta.
  Installera jordvärme
  Byta ut alla rör och byta ut 12 radiatorer
  Installera golvvärme på 100kvm
  Grävt ut och gjutit 60kvm platta i huset
  Renoverat 35kvm krypgrundskällare med trygghetsvakt med mera.
  Renoverat 31 fönster från grunden.
  Installerat 2 nya altandörrar
  Installerat 2 nya ytterdörrar
  Byta innertak på 160kvm
  Fogat om 3 skorstenar och satt skorstensskydd på dessa
  Dagvattensystem installerat runt huset
  Fogat om tegelfasaden
  Bredband via fiber
  Rivit en lada på 300kvm med eternittak som var fallfärdig.
  Byggt om takkonstruktion på 100kvm i en annan lada.
  Byt ut 22m yttervägg på lada.
  Gjutit 100kvm stallplatta i en lada
  Installerat 4 nya stallfönster och en ny stalldörr

  Man kan väl påstå att vi gjort ett gammalt hus till ett hus med modern standard. Det värms upp effektivt och mår bättre än när vi köpte det. Sen har vi ett fungerande stall som det tidigare inte fanns möjlighet till att ha pga byggnadernas konstruktion.

  Delen av huset som vi bytt från torpargrund till betongplatta med golvvärme var väldigt sunkig vid köpet. Elen hade alla varianter från 40-tal och framåt blandat. Ventilationen var urusel, altandörrar och ytterdörrar släppte in mer dragig luft en fönster på tvärdrag.
  Isolering mot vinden fanns inte och man eldade till kråkorna. Sen var det en i stort sätt icke fungerande pelletspanna när vi köpte huset. Visa vindsfönster saknade glasrutor.

  Så frågan är om vi kan räkna med att få huset åtminstone uppvärderat en miljon när vi värderar det.
   
  Redigerat 10 jan 2015 04:06
 2. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Kontakta någon som värderar det, men kolla först vad andra hus i omgivningen i liknande skick sålts för. Som alltid, när det gäller hus så är det läget - läget - läget, som främst avgör värdet på ett hus vid försäljning och även det som bankerna utgår från vid en värdering.
   
 3. A
  Medlem · Nivå 19
  Vad var syftet med renoveringen, att ert hus ska ha ökat i värde och räkna pengarna man kan få vid försäljning?
  Eller har ni gjort arbetet för att få ett boende som ni trivs med och kommer att bo i under många år framöver, åtminstone är det vad ni önskar.
  Tycker ni fått otroligt mycket för 1Mkr så jag har lite svårt att se att man bränt en miljon.
  Så njut av vad ni skapat om det är det boende ni önskar i framtiden, är ni inte nöjda och vill sälja så räkna pengar. ;)
   
 4. DanielF
  Allvetare Nivå 13
  Syftet är självklart att bo bättre men även att kunna lägga om lånen efter en renovering så det blir billigare. Då kommer en värdering att vara avgörande.
   
 5. A
  Medlem · Nivå 19
  Då är det helt beroende av var i landet ni har er fastighet, prisnivån i området, efterfrågan på den typ av fastighet som ni har. Även hur det övergripande ser ut i området gällande arbetstillfällen.
  Men kontakta en eller flera banker för att få förslag på vad de kan erbjuda.
   
 6. D
  Medlem Nivå 8
  Som sagt är ju läget det viktigaste. Närhet till minst en mellanstor stad ökar ju attraktiviteten och därmed vad man kan få för ett fräsht boende.

  Oavsett känns det som att ni fått väldigt mycket för pengarna!

  Vi har passerat 400k på vår lilla villa men knappt kommit igång än. Inte rört några dyra saker som kök, badrum, uppvärmning, dränering eller tak och bara gjort ytskickt i ett par mindre rum. Mesta pengarna har gått till tvättstuga, 50% av fönstren och ventilation.
   
 7. M
  Medlem Nivå 17
  Du har inte möjlighet att skriva ungefär vad varje punkt kostade? Ni verkar ha koll.
   
  • Laddar…
 8. DanielF
  Allvetare Nivå 13
  Något speciellt du vill veta? Det blir ett gigantiskt arbete att räkna ut exakt kostnad för varje del då vissa moment innehåller saker som är specifika till vårt hus. Jag reglade till exempel upp golvet på vind 22cm och la nya golvspån över hela ytan (250kvm). En annan kanske bara behöver spruta upp lite extra isolering och har en gångbro istället.
   
 9. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Tycker också att ni fått väldigt mycket för era pengar och att pengarna var väl spenderade. När vi byggde nytt hus räckte en miljon inte ens till väg-, grund- och markarbetena.

  Självklart torde fastigheten vara mer värd nu men hur mycket beror som tidigare skrivits på läget
   
 10. C
  Medlem Nivå 2
  Køpte ett hus i ett stor behov av renovering utan att se på den invändigt. Vi visste att det skulle kosta oss en hel del men som ovan, vi køpte det før att kunna bygga det till vårat eget och bo där många år framøver. När du sätter dig ned och ser alla summor samlade är det alltid mycket. Men jag har lärt mig att alltid se på "jobbet" istället før pengarna!
   
 11. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Om du inte kan värdera upp fastigheten en miljon så kan du betrakta en del av det som underhåll.

  Ska man bara behålla värdet på ett vanligt hus så får man nog räkna med att lägga ca 2500kr/mån i underhållspeng, eller 30000kr/år. För ett stort hus blir det såklart mycket mer, 50000 kr kanske är rimligt i ert fall, och det skall betraktas som boendekostnad. Om ni efter detta hästjobb får 10 renoveringsfria år så kan ni se det som att ni tagit 10 års boendekostnad i förskott.