Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Bränd dosa

 1. H
  Moderator · Stockholm · 45 676 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Igår hade jag elektrikern här. Han kopplade ihop det jag dragit i vårt nya kök. Allt gick bra, mina dragningar fick godkänt. Precis när han skulle gå, hade handen på dörrhandtaget, så slocknade ljuset. Det visade sig att den grupp som hade gått var en av de få som inte påverkats av ombyggnaden (köksombyggnaden har inneburit en riven vägg som visade sig innehålla 22 elrör mellan källare och andra våningen).  

  Efter 2 timmars felsökning hittade vi ovanstående dosa, nollan har brunnit av.

  Man blir lite skakig när man ser den, nu satt den iofs i betongtaket i källaren, men den var inbyggd i en masonitlåda.

  Denna har suttit där och fungerat sedan 1960 (bedömmer jag), och så går den sönder 10 sekunder innan elektrikern lämnar huset.

  Jag har iofs sett brända kopplingar förr, men aldrig varit med om att en ledare faktiskt brinner av.
   
 2. S
  Medlem · 813 inlägg

  SkaneErik

  Medlem

  Re: Bränd dosa

  Men.... Så egendomligt!
  Lyckades den verkligen brinna av av misstag precis när elkillen råkade vara där?! Kan det ha påverkats på något sätt av rivandet i andra delar i elinstallatioonen?!
  Märklig slump! :surprised:
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 45 676 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator

  Re: Bränd dosa

  Nej vi kunde inte hitta något samband mellan det som gjordes och felet. Det som däremot spelar in är att efterssom detta är en grupp som varit opåverkad av bygget så har jag via förlägningssladdar kopplat in mer last på den här gruppen.

  Några dagar tidigare så gick proppen på gruppen, då upptäckte jag att en elradiator (vi har delvis vattenburen el i huset, som för tillfället är urkopplad) som jag trodde jag kopplat in på en annan grupp (via förlägningssladd), låg på den här gruppen och trodde nu att jag fått en överbelastning. var iofs lite fundersam efterssom denna överbelastning i så fall pågått i över en månad innan proppen gick. Det hjälpte att byta proppen då, och jag flyttade radiatorn till en annan grupp. När nu samma grupp slocknade så trodde jag givetvis att proppen hade gått en gång till, men så var det inte.

  Skall tillägg att bilden är tagen efter att vi ryckt i den avbrunna tråden, i ett försök att vi ljud identifiera vilken dosa som den gick vidare till.

  Detta var lite extra svårt efterssom den brunna dosan satt i taket inbyggd i masonitlåda (fast med doslock på masoniten) som täcker rördragningar i taket. Under denna låda har tidigare ägare satt upp ett antal väggfasta garderober som slutar ca. 5 cm under lådan. Så det var till att riva en del innan det gick att få fram den här dosan. Jag började misstänka den här dosan (som var svagt synlig om man ställde sig på en stege framför garderoben) redan efter 30 minuters felsökning. Men med tanke på hur osannolikt det verkade att en tråd skulle bara gå av efter 40 år, och hur svårt det var att få fram dosan så felsökte vi från båda riktningarna mot den här dosan innan kofoten kom fram.

  Dessutom så var inkommande ledning någon sorts EKK eller liknande, så det blev nödvändigt att riva hela lådan för att få bort kabeln, den måste bytas, utgående var ett gammalt metallrör (den böjliga sorten). Dosan är numera onödig. Den hade ett tomt pansarrör som kom in från sidan. Det har troligen gjorts "dött" vid en källarrenovering i början på 90- talet. Då byggdes ett duschrum på andra sidan väggen från den här dosan. Nu har jag dragit VP rör hela vägen och avskaffat den brända dosan. Därmed har även åtkomlighetsproblemet med garderoben under tagits bort. Nästa vecka kommer elektrikern tillbaka för att titta på vad jag gjort.

  När jag tänker efter så kan det vara så att det funnits en felindikering tidigare också. Jag har en trådlös accesspunkt för internet som försörjs från den här gruppen. När jag tittat i loggen på den så har jag observerat att den verkar starta om flera gånger om dagen. Detta har inte stört mig, men varit sytnligt i loggen. Jag har funderat på om det varit något fel på den. Vi får väl se om omstarterna försvinner nu.
   
 4. M
  Medlem · 241 inlägg

  Macce

  Medlem

  Re: Bränd dosa

  Jag har varit med om något liknande när det blev varmgång i en skruvplint till pannans elpatron. Plint och kablar smälte tills dess att det blev kortslutning och säkringen bröt. Även jag hade lyckan att den satt monterad på pannan och inte på något brännbart. Efter detta har jag blivit än mer skeptisk till skruvanslutningar.
  Den krets som jag ser som mest riskfylld är den till husets uppvärmning och kanske till viss mån matningen till spisen. I dessa har man ju stora laster samt ingen beslysning monterad som kan indikera att det är spänningsfall i matningen.
  Jag har under en tid funderat på att införa någon rutin här hemma att mäta kretsresistansen samt att dra efter alla skruvplintar en gång per år.
  Jag önskar att jag kunde montrera en rökdetektor i elcentralen som kan lösa ut JFB´n vid larm, då jag anser att elcentralen är den svagaste punkten vad gäller varmgång i mitt elsystem. Jag har elcentralen monterad på betongvägg men ca 10 cm under ett trätak. Detta kan jag brandisolera däremot går det en hel del VP-rör via väggen upp i mellanbjälklaget med spånisolering.

  /m
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 45 676 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator

  Re: Bränd dosa

  Det som var lite märkligt är att lamporna lyste helt normalt ända tills tråden brann av.
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 45 676 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator

  Re: Bränd dosa

  Har nu studerat resterna med lupp. Det verkar som att nollan har varit dåligt avisolerad en gång i tiden. Det är bara 3 kardeler som har smält av, övriga ser ut att vara avklippta.
   
 7. T
  Medlem · Stockholm · 1 080 inlägg

  tiggre

  Medlem

  Re: Bränd dosa

  kul sak, har likadana prylar i min källare... har sett att de "skalat" sig själva och haft ledaren framme på samma sätt fast utan att kortsluta

  är det en böj på den som ett U så har plasten lossnat lixom i nedre delen och dragit upp sig (svårt att förklara)

  allt sånt är numera borta

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.