Byggahus.se

Bra pris på lister och foder

 1. Dr_Jerkyll
  Medlem Nivå 9
  Någon här som har något tips på var man kan köpa lister i gammal stil till ett någorlunda bra pris, har inte lust att betala gysinge 75 spänn per meter hålkälslist...
   
 2. morsan
  Medlem Nivå 10
  Hålkäl är väl en standardlist? Jag begriper inte varför den skulle kosta så mycket, är det just den dimensionen?
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  De flesta byggnadslister är standard och har inte ändrats på nästan 100 år, så gå in på hitta.se och sök på hyvlerier, brädgårdar och byggvaror så får du den list du söker. De lister som kan skilja lokalt är foder och sockel av allmogetyp.
  Om du inte hittar den list du söker kan hyvlerier ta fram nästan vad som helst med lite god vilja.
  En stor kedja tar för Hålkärl 21x69 Furu 22.45/m
   
 4. Dr_Jerkyll
  Medlem Nivå 9
  Ja det är dimensionen som gör det, 21x69 är för smått. :-/ De som finns i de andra rummen är ca 150 mm, kan tänka mig att gå ner lite i storlek men inte för mycket. Jag vet inte, men de "allmogelister" jag har sett på byggvaruhusen ser inte riktigt ut som de allmogelister jag har sett, ffa foder och golvsocklar då.

  Hittade en länk, men tyvärr är hålkälslisten där inte ett riktigt hålkäl.
  http://www.listspecialisten.se/taklister.htm
   
 5. K
  Medlem Nivå 7
  Dr_Jerkyll: Vi kommer att köpa det mesta från listspecialisten (nu har vi iofs turen att bo väldigt nära, så transportkostnaderna blir inte särskilt stora). De är duktiga på gamla profiler och har MÅNGA hyvelstål i sitt lager. Har du tur kan de har någonting som du är ute efter, och då behöver du bara betala en ställkostnad. Ett annat alternativ är ju, som pumpola säger, att vända sig till ett lokalt hyvleri och be dem om hjälp.

  pumpola: De lister och foder jag har sett i gamla hus skiljer sig ganska markant från de som säljs på byggvaruhusen idag. Även om en viss profil är densamma - det finns ju trots allt bara några grundformer - så skiljer sig framför allt dimensionerna rejält.
   
 6. Larsa
  Medlem · Nivå 13
  Jag köper sockel och foder på Beijer, de har en variant med dimesioner på 21x95, 21x120 samt 21x145. Det är en lite enklare list med kvistar etc, men det är riktigt bra pris på den. Ungefär samma profil som det brukade vara i gamla hus... Lite jobb med kvistlack, slipning etc, men det blir ju som det var orginal för 100 år sen...
  Som taklist kör jag med 69mm hålkäl, och den är ju tyvärr svindyr på Beijer.
   
 7. Saxpy
  Medlem Nivå 9
  Nu har jag inte riktigt koll på var du bor men om du är i Stockholmstrakten så kan jag rekommendera "min" leverantör. Han har plockat fram kopior alla mina gamla lister och foder i gamla stora dimensioner.

  PM mig om du är intresserad.
   
 8. Sophie
  Medlem Nivå 11
  Som ovan skriver...vet ju inte riktigt var du bor men vi har hyvlat våra lister själva. Har en maskinhyvel hemma och har beställt specialstål efter de profiler som fanns i vårt hus. Det blir ett fantastiskt bra resultat faktiskt. Inte handhyvlat förstås men vårt förra hus var ett sekelskifteshus och då funkar det ju ändå... Vi har även hyvlat till andra. Du får gärna höra av dig om du är intresserad. Vi bor i norra Skåne.
   
 9. Dr_Jerkyll
  Medlem Nivå 9
  Jag bor strax utanför Linköping, så Stockholm kanske är ett lika bra/dåligt alternativ som norrland... :/ Saxpy, Det kan förstås vara värt det om det går att sköta på distans och priset är ok. Kommer du ihåg vad du fick ge?

  Sophie, hur gjorde ni? Vad för verktyg syftar du på med maskinhyvel? :)
   
 10. Saxpy
  Medlem Nivå 9
  Har inte räkningen här men tror bestämt att det var under 40kr/lpm iallafall och då är det bred hålkäl runt 100mm.
   
 11. Sophie
  Medlem Nivå 11
  Vi har en hyvel av märket logosol och med den har vi hyvlat upp alla lister i vårt hus. Tyvärr slarvade jag lite när jag läste ditt inlägg för så bred hålkäl som du söker klarar den inte...men vi har tillverkat foder och även en bröstlist i våra vardagsrum. Först 15 cm golvlist med urfräs på baksidan...sen hade vi en slät mellanbräda på ca 20 cm och överst en bröstlist. Det blev en riktigt snygg list som vi sparade mycket pengar på. Hos Gysinge hade den kostat 150 kr metern eftersom man skulle ha 3 delar.

  Istället betalade vi bara virket som vi köper hos en lokal såg. Bra pris och kvalité. visst kostade hyveln en del i inköp...ca 17000 kr...och stålen kostar att tillverka men bara i vardagsrummet och matsalen hade vi över 400 meter lister som vi kunde tillverka själva. Och nu när vi köpt nya huset där alla lister ska bytas (sitter allmogelister från 80-talet just nu) så är hyveln redan betald genom att vi sparade så mycket förra gången!
   
 12. A
  Medlem · Nivå 11
  Jag surfade runt en del när jag letade, och hittade till "Råkans", strax norr om Uppsala. Killen där är otroligt service-minded och verkar sådär inspirerande intresserad av det han sysslar med. Egen såg förutom hyvleri såklart. I verkstaden hade han en massa gamla förlagor som han gör nytt på. Kolla http://www.rakans.se/

  (Obs: bara så det är klart - har absolut inget intresse i bolaget ovan, förutom att jag är nöjd kund :) )
   
 13. Dr_Jerkyll
  Medlem Nivå 9
  Jo Sophie en logosol har jag också funderat på, jag gillar den men den är lite begränsad så det blev ingen sån. En fråga, vad gick era beställda stål på?
   
 14. Sophie
  Medlem Nivå 11
  oj det minns jag knappt. är ett par år sedan nu. och vi har den enklare hyveln som bara har hyvlar ovanifrån. alltså inga sidokuttrar eller nån kutter på undersidan. Därför måste lister som ska ha utfräsning på baksidan köras 2 gånger och man kan bara göra halvpanel.

  Jag tror att våra breda golvlister som är 150mm gick på runt en tusenlapp. Kan se om jag hittar papprena. Men priserna finns på deras hemsida. De går bara efter måtten på stålen. profilerna kvittar hur de ser ut. Och den tar bra fast vi har väldigt djupa och "kurviga" spår i vissa av stålen.
   
 15. O
  Medlem Nivå 1
  Tjena !

  Om inte avståndet är ett allt för stort problem så ta kontakt med : www.romelandasnickeri.se
  Ett snickeri / hyvleri 4 mil norr om Gbg. Dom har mycket gamla häftiga lösningar. Och det mesta i stålväg tror jag.
  Lycka till.