Byggahus.se

Bra och billig planlösning 80m2 med sovloft

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Ska bygga litet hus om kostnaden tillåter.
  70-80m2 med sovloft.
  Har tänkt kök o vardagsrum i ett och öppet upp i nock där.
  Entre’/hall ,Sovrum ,wc, bad o tvätt med sovloft .
  Bästa planlösningen på detta?? Någon som kan? Jag är själv inte så bra på det.. Tacksam för tips!
   
  Redigerat av moderator 20 sep 15:51
 2. En apelsin
  Nybyggare · Nivå 7
  Jag har skissat lite såhär på en planlösning. 6×14,4. De mindre rummen kan såklart lika gärna utnyttjas till ett stort sovrum.
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem Nivå 1
  Tack snälla!! Jättebra ritning!! Men förstår inte trappan riktigt. Sovloftet ska ju vara över sovrummen/wc delen.?
   
 4. T
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Roligt. Jag hade gjort nåt liknande som förslaget ovan.

  Fast en bra sak att tänka på för att göra bygget billigt är att lägga toaletten "tvärs" takbalkarna, och köksväggen på den väggen. Så att all rördragning hamnar på samma plats

  Sen när man bygger är det generellt manskraften som blir den stora kostnaden så då kan det vara bra att jobba efter ett "rutnät" på 120 x 120 cm när du bestämmer dina rumsmått etc. Då går det att utnyttja den enkelheten! (man sätter takstolar på cc120 och väggreglar cc60).

  Samt kolla vanliga in prefab takstolar, om du kan rita huset efter ett bra mått där blir det nog också mycket billigare

  Tankar från arkitekt.
   
  • Laddar…
 5. En apelsin
  Nybyggare · Nivå 7
  Sovloftet slutar ca 1 meter efter att trappan kommer upp. Jag håller på med ritningarna till ett fritidshus, så skissar på papper nu. Fritidshus är också bra, inte lika mycket regler att förhållande sig till.
   
 6. En apelsin
  Nybyggare · Nivå 7
  Tack så hemskt mycket för tips! Byggahus är tidvis helt fantastiskt. Du menar att flytta toan till väggen mot köket, och sätta väggar med mått 1,20 vid takstolar & modulernas kant, reglar? Det här är ritat för att bli ett modulhus från Lundqvist trävaru. 1,20 moduler med panel. Hoppas kunna få till ett fritidshus i snygg ladhusstil. Tack igen!
   
  • Laddar…
 7. T
  Medlem Nivå 1
  Haha ja! Har precis hittat detta fantastiska forum! Är så imponerad över hur mycket fantastiskt duktiga människor delar med sig av sina kunskaper, så nåt vill man ju såklart bidra med själv

  Tänkte snarare att du "vänder" på badrummet 90grader. Så att långsidan blir en bra vägg för rördragning som man sen sätter köket på andra sidan av då. Då kan hallen dessutom bli lite mindre kanske!
   
 8. En apelsin
  Nybyggare · Nivå 7
  Tack så mycket! Jag ska rita om den igen, fönster måste flyttas osv. Jag lägger upp här sen! Jag gjorde en snabbkladd i paint av alla program, bara så att jag förstått dig rätt. Köket skulle bli L-format med vask mot badrummet. Trappan 180 grader med förvaring under. Jag tänker.. vad fint det skulle bli med ett litet fönster vid trappan - ljus från två håll i hallen.

  Hoppas detta hjälper dig också TS!
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem Nivå 1
  Jajjemen så menade jag
   
  • Laddar…
 10. En apelsin
  Nybyggare · Nivå 7
  Hej igen. Nu har jag hunnit rita en vända till på planritningen. De flesta väggar går nu vid reglarna och jag har ritat ut modulerna med mått. Fönster sitter mellan reglarna för att slippa kottla så mycket. Vi kommer att bygga ganska mycket själva (-grund, el, vvs, och annat som blir för svårt). Längtar efter att sätta igång!
  Har du också tänkt bygga själv Tuvis? Är det fritidshus eller villa du tänker? Jag vill tipsa om att kolla på Lundqvist och även lövånger om du funderar på modul.
   
 11. T
  Medlem Nivå 1
  Hej.
  Vad duktig du är!! Kul att rita själv va? Hoppas det blir jättebra för er!!
  Nej jag kan inte bygga alls själv. Jag har letat nyckelfärdiga hus men de flesta är fasad av trä o min kommun kräver puts eller tegel. Det är en liten villa jag ska ha, kommunen säger även nej till fritidshus där.
  Jag letar efter planlösning så billigt som möjligt.. är ensam tjej o är inte så haj på bygge.. därför är förslag här guld värt!!! Tex så som du ritat, med reglar mått fönster o grejor...
  Jag vet inte än om det går ihopa.. men tomten jag reserverat ligger på min drömplats...
   
 12. T
  Medlem Nivå 1
  Då har jag ett till tips du kommer oavsett vara tvungen att söka bygglov. Och då kräver dom generellt "fackmannamässigt utförda ritningar" vilket man såklart KAN lösa själv. MEN om du anlitar en arkitekt (ta offerter från flera olika) för att rita ditt bygglov, och med ett så litet hus, hade jag själv uppskattat det till kanske 40 timmar max. Tänk det a 1000kr. Man kan efterfråga nån som inte är seniorarkitekt utan nyexad, så blir det nog billigare. O då berättar du att det är viktigt för dig att det blir billigt och snabbyggt. Sen räcker dom ritningarna att bygga efter för de flesta snickare o ritar man som tuvis med prefabelement smälls det upp fort! För hur snabbt man kan bygga är som sagt det som kommer bestämma hur dyrt det blir.
   
 13. T
  Medlem Nivå 1
  Tack!! Forskar vidare på detta!!
   
 14. T
  Medlem Nivå 1
  Jaa gör det! Ibland är det en falsk föreställning att det skulle bli billigare med typ kataloghus och maaassa grattis till att du har möjlighet. Letar hela tiden själv också, vill så gärna flytta utanför stan.
   
 15. T
  Medlem Nivå 1
  Stort lycka till!! Vi hörs kanske framåt:)