Byggahus.se

Bostadsrätt och interimssyrelse

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Mina föräldrar har tidigare i år förvärvat en bostadsrätt. Totalt 3 bostadsrätter ingår i föreningen som samtliga sålts under året. Föreningen har därmed skötts av en interimsstyrelse tills dess att alla bostadsrättsinnehavarna kommit på plats. Samtliga familjer har sedan före sommaren flyttat in i huset och är nu beredda att bilda en egen styrelse. Dock tycks medlemmarna i interimsstyrelsen "gått under jorden" och går inte att få tag på trots mail och telefonmeddelanden. Är enda vägen ut att vi anlitar en jurist eller finns andra vägar att ta?
  Stort tack för insatta tipsa och råd!
   
 2. J
  Medlem Nivå 6
  För det första är min personliga åsikt att man ska hålla sig borta från bostadsrättsföreningar med bara tre bostadsrätter. Räcker med att en "tok" köper en av lägenheterna så kan det bli hur jobbigt som helst eftersom personen har 1/3 av rösterna. Därför bör man alltid ha minst 11 bostadsrätter så att en tok hamnar under 1/10 av rösterna och därmed inte själv kan kalla till extrastämma stup i kvarten, rösta mot ansvarsfrihet osv. Dessutom blir det tufft om någon slutar betala när man är så få osv.

  Men till frågan... medlemmarna är ense om att de vill få till stånd en extrastämma för att byta styrelse. Om styrelseledamöter håller sig borta får man gå till länsstyrelsen som kallar till extrastämma i föreningen. På extrastämman byter de styrelse och sen kör man på.

  Det värre problem som kan komma är att få ut alla handlingar från interimstyrelsen... det är då medlemmarna får problem.
   
  Redigerat 31 aug 2010 08:45
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar! Det räcker mao att länsstyrelsen utlyser stämman: interimsstyrelsen behöver inte dyka upp på mötet?
  (Och det där med tre lägenheter lite sent att tänka på... men fördelen är att det är som en stor villa med vad det innebär i form av trädgård mm.)
   
 4. J
  Medlem Nivå 6
  MalinSj,

  Stämmer bra, interimsstyrelsen behöver inte dyka upp på stämman. Det är bostadsrättshavarna som har rösträtt på stämman och som väljer sammansättning i styrelsen.

  Om ni hör av er till länsstyrelsen i ert län kan de säkert guida er igenom processen. Bland annat ska ni som kallar till extrastämma ange skälet till detta - exempelvis att ni vill ha val av styrelseledamöter. Men allt sådant ska ni få hjälp med av länsstyrelsen tycker jag.