Bostadsmarknaden är sjuk

12k läst  72 svar

 1. S
  Medlem Nivå 2
  Satt och tittade runt på Hemnet och snubblade på ett nyproduktion projekt som nyss har blivit klart. Det verkar som att en av första köpare nu skall sälja innan den har flyttat in. Det fasta priset var 2,5 miljoner.
  Det nya utgångspriset höll på få mig att tappa surfplattan i golvet. Man har höjt priset med 800 000 kr till 3,3 miljoner.

  Här har vi en köpare som har köpt i spekulation eller "har hittat en annan bostad" därav sälja innan man ens har flyttat in. Gör man 3 sådana affärer så har man sin fjärde bostad betald.

  Här har vi en mäklare som gnuggar händerna när man höjer med 800 000 kr.

  Nu är det spännade att se om någon eller några är villiga att köpa bostaden som ingen har bott i för bara 800k högre än det fasta priset första köparen gav.


  Sedan är folk förvånade över att det är så dyrt att köpa bostad. Här har vi en anledning till att bostadsmarknaden är sjuk.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 7
  Det är som det är tyvärr.

  Jag har en bekant som köpte ett hus för 2.3 miljoner, sedan ångrade de sig och köpte en lägenhet direkt och la ut huset på marknaden igen, ungefär 3 månader efter köp. Denna gång gick det upp till 2.9 miljoner - fler budgivare.

  De flyttade aldrig in.
   
 3. H
  Bannad · Nivå 9
  Är ju ingen orimlig summa utan högst rimlig lite i ök kanske.

  Värdeutveckling på ca 10% om året alltså som att lägga pengarna på börsen.
  I en bra marknad är detta ju inget konstigt.
  De har ju tagit en extremt stor risk med och klart att de ska ge avkastning.
   
  • Laddar…
 4. Robert63
  Medlem · Nivå 8
  "Extremt stor risk" var det nog inte, men jag förstår hur du menar.
   
 5. H
  Bannad · Nivå 9
  okej hoppas du förstår vad jag menar men extremt stor risk.

  att som privatperson satsa så stort som 2,3 miljoner (även om du inte ligger ute med hela summan) så anser jag de vara en extremt stor risk.

  marknaden kan ju vända på bara någon dag och att då ligga ute med de i 2-3 år är mycket.
  Kan ju sluta med att man blir sittande på en lägenhet som är värd noll och ingenting med en jätteskuld.

  Om de var så lätt som Sharkbait beskriver så skulle vi väll alla ha fastighetsbolag som blomstrade.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Om man analyserar läget lite löst, så är det väl egentligen en viss logik i det.

  Om du vill köpa en nyproducerad lägenhet så är det inte ovanligt att du får teckna dig idag till ett bestämt pris. Om typ 2 år eller ännu längre är den inflyttningsklar. Då är ju frågan, vad är rätt pris för ett sådant upplägg?

  OM vi antar att jag kan välja mellan att köpa en bef, lägenhet med inflyttning, typ imorgon för 2,5 milj, eller en med inflyttning om 2 - 3 år, för 2,5 milj. Då skulle jag solklart välja att kunna flytta in nu.

  Dvs. det bör rent logiskt finnas en rabatt i nyproduktionspriser, det måste finnas en anledning att teckna sig för inflyttning om 2 år. Så om vi spekulerar i att lägenheten för 2,5 milj, kanske redan vid teckninsgtillfället är värd 2,8 milj, jämfört med en för direkt inflyttning.

  Och så har vi ca 10% prisökning på bostadsmarknaden varje år, de senaste åren. Då borde den här nyproducerade lägenheten gå att sälja på inflyttningsdagen med en vinst på ca 1,1 milj.

  OK, vad är haken? Jo att spekulationsköpa bostäder i dagsläget är riskabelt, marknaden kan inte fortsätta uppåt på samma sätt, någonstans går en gräns där det inte längre finns köpare som har råd. Det ingen vet är vad som händer den dagen, planar priserna ut? Totalkraschar marknaden som 1992?

  Den som spekulationsköpte en bostad 1991, förlorade i vissa fall 100% av insatsen 1992. Köpte man för att bo i bostaden så kunde man bo kvar och vänta på bättre tider. Men det fanns många som just köpte nyproducerade bostadsrätter, de tecknade sig 1989 när marknaden stod på topp. Räklnade med att sälja med vinst utan att flytta in. När lägenheten var färdigbyggd, så var den osäljbar, en 5 rummare för 1,5 milj i en ytterförort, var helt osäljbar, och spekulanten hade inte råd att flytta in. Han klarade inte räntebetalningarna på 16%, det klarade han inte när han tecknade sig för lägenheten heller, men planen var ju att sälja i samma ögonblick som lägenheten var färdig.

  Lägenheten fick skänkas tillbaka till föreningen, för att slippa betala månadsavgifter. Och eftersom kanske 30% av köparna skänkte tillbaka bostadsrätterna, så blev avgiftsnivåerna för övriga boende orimlig, föreningen sattes i konkurs, och omvandlades till hyresrätter.

  Detta var ett relativt vanligt scenario under finanskrisen. Många blev skuldsatta för livet.
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Att spekulationsköpa nynyggda bostäderär lite extra riskabelt jämfört med vanliga investeringar i aktier eller fonder. För när du tecknar dig för köp, så binder du dig för att betala ex. 2,5 milj om två år! Under mellantiden kan du inte göra någonting, vänder marknaden nedåt så står du där och kan inte gå ur din spekulation. Har du köpt aktier och konjunkturen vänder, så kan du välja att gå ur affären på 5 sekunder, du har en helt annan möjlighet att begränsa skadan.

  Om du däremot köper en bostad med avsikt att flytta in och bo där, så jo det är ju en dålig affär om marknaden går ned med 50% innan inflyttning, du skulle kunnat köpt till 50% lägre pris om du väntat. Men du flyttar in, och efter några år så har förlusten om inte vänts till vinst, så iallafall begränsats ordentligt.
   
 8. S
  Medlem Nivå 2
  Fastighetsbolag som blomstrar? Vad har det med att privatpersoner som köper hus, radhus eller bostadsrätt kan sälja utan att flytta in och sedan tjäna grova pengar på det?

  I detta exempel så kommer ev någon tjäna 32% = 800k minus skatt på något som kostade 2,5 miljoner (fastpris). Har man till kontantinsatsen och "klarar" av månadskostnaden så är det en extremt bra avkastning för att sälja omgående som denna person gör. Betala tillbaka de "lånade" 2,5 miljoner (-kontantinsats) till banken och sedan fylla på med 800k (-skatt) på kontot.

  Borde det inte svida inombords när man får reda på att bostaden man har köpt kostade enbart 2,5 miljoner (fastpris) och den som säljer aldrig har bott i bostaden utan "enbart" cashar in 800k +/- och det "nya" priset är 3,3 miljoner +/-.....
   
 9. J
  Hobbysnickare · Nivå 13
  För de flesta svider det inte, tvärtom, det spritter! ;)
   
 10. S
  Medlem Nivå 2
  Ja, vem vill inte låna pengar för att sedan betala tillbaka rätt omgående och tjäna 800k som i detta exempel. (y)
   
 11. J
  Hobbysnickare · Nivå 13
  Om vi tar exemplet om 2 år , så är det inte rätt omgående i mina öron. Så klart är det enklare att tjäna pengar om man har pengar, eller lätt att få lån. Men det finns alltid en risk i alla investeringar.
   
 12. dd88
  Medlem · Nivå 7
  Vill minnas att branschen anser att 30% av all nyproduktion i storstäderna köps i spekulationssyfte, var väl någon mäklare i Göteborg som själv hade köpt ett tiotal. Var en artikelserie för något år sen.
   
 13. Robert63
  Medlem · Nivå 8
  Du har rätt, jag tänkte inte på tiden som förflöt. Självklart stor risk.

  Nu är det ju inte "rätt omgående" det handlar om. Sosse.
   
 14. A
  Medlem · Nivå 14

  Vad syftar du på när du skriver att man "ligger ute med pengarna i 2-3år"?
   
 15. A
  Medlem · Nivå 14
  Det pratas väldigt mycket om amorteringskrav för att minska skuldbördan.
  Samtidigt som man från statligt håll tillåter spekulation med bostadsrätter, att vanliga människor får köpa lägenheter till dyrare försäljningspris innan de ens är fädigbyggda kommer knappast minska invånarnas skulder.
  Vem bygger man för, byggs det för att folk ska bedriva näringsverksamhet som privatperson eller byggs det för att människor ska ha någonstans att bo?

  Vet en förening som hade som regel, man fick inte sälja dyrare innan tillträde, det var en familj som skilde sig och de fick sälja innan dock till samma pris, vilket är sunt.
  Om man pratar om risker så borde det i å fall vara reglerat att man måste tillträda bostaden innan man säljer.
  Idag kan du i stort sett köpa en bostad med endast handpenningen utan att blanda in banken, dock inget jag skulle göra.

  Var en artikel om att skattemyndigheten har börjat granska, inte alls ovanligt att samma personer bokar upp sig på flera projekt 2-3 bostäder per år.

  Men det är bara en tidsfråga innan det slår bakut, några kommer att stå där med osålda lägenheter, som säker kommer hyras ut utan föreningars vetskap.
  Det är nämligen rätt vanligt att en lägenhet köps , någon annan flyttar in som hyr den i andra hand 1-2 år sedan säljs bostaden.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: