Byggahus.se

Bostadsinbrotten ökar

 1. S
  Medlem · Nivå 12
  Du får tills i morgon kväll på dig att tänka igenom det där!
   
 2. T
  Medlem · Nivå 13
  Behövs inte gömda hus bakom murar eller stora plank eller bakom växtlighet får lättare inbrott då tjuvar kan jobba ostört.
   
 3. A
  Medlem Nivå 12
  Är moderna fönster omöjliga att krossa? En tegelsten eller hammare och man är inne på några sekunder.
   
 4. AndersPS
  Renoverare Nivå 18
  Glaskross låter mycket och ökar risken för att skada sig, och en ruta är faktiskt inte så lätt att slå sönder som man kan tro. En hel del kör säkert med laminerade fönster vid nyinstallation/byte, i vart fall jag har det på samtliga fönster hemma.
   
 5. AndersPS
  Renoverare Nivå 18
  Staket kräver vanligtvis inte bygglov, murar gör oftast däremot.
   
 6. S
  Medlem · Nivå 12
  Läser du innantill på Boverkets hemsida? Det är mycket riktigt sant att de skriver precis så som du gör. Det är också sant att de anser att man får anlägga staket utan bygglov. Problemet är att det tack vare det kommunala planmonopolet inte är de som bestämmer. Det är istället kommunerna som har den yttersta makten över vad som verkligen gäller. De definierar vad som räknas som ett staket och då även vilka inskränkningar som gäller och ifall det är bygglovspliktigt. Min erfarenhet är att de flesta kommuner trots allt med stor glädje och överdriven entusiasm lägger sig i alla staket inom detaljplanerat område. De måste ju t.ex. "passa områdets karaktär" och "inte avvika från övriga fastigheter". Slutliga måste grannarna skriftligt godkänna staketet för att du skall få anlägga det utan bygglov. Då pratar vi än så länge mestadels om utseendet. Om vi pratar specifikt om höjd så brukar allt över 1-1,5 meter utan undantag kräva bygglov.
   
 7. S
  Medlem · Nivå 12
  Ett sätt att få ett ökad intrångsskydd för fönster är att ha riktiga spröjs i metall som delar upp fönstret i öppningar som är för små för ta sig in. Givetvis kombinerat med riktiga fönsterlås på insidan. Då kan inkräktare krossa glaset bäst de vill, men de kommer ändå inte in med mindre än en vinkelslip. För hus i modern still utan spröjs med många och stora fönster är det som någon föreslog laminerade säkerhetsglas som gäller.
   
 8. T
  Medlem · Nivå 13
  Mur eller plank brukar kommuner lägga sig direkt men staket med 50% luft har inget bygglov i dom kommunerna jag byggt i runt Stockholm.
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · Nivå 12
  Nej. Du tänker fel och blandar ihop förutsättningarna. Du pratar om ett hus med en öppen insynsskyddad tomt. Det vill säga en tomt där tjuven lätt kan ta sig in på området och sedan dold av insynsskyddet kan fullborda sitt inbrott. Det är mycket riktigt sant, och där brukar man rekommendera extra belysning och genomtänkt placering av insynskyddet, men det är inte det jag pratade om. Vad jag avsåg är en tomt med en sluten och låst inhägnad som gör det extrem svårt för tjuven att över huvudet taget ta sig in på området. Om de mot förmodan tar sig in är det precis lika svårt att ta sig ut igen, vilket innebär att när larmet går har de en långsam och omständig flyktväg. Att anlägga en mur/staket och låsta grindar av den här typen är tyvärr mycket svårt för privata villaägare men är mer eller mindre standard i säkerhetsklassade byggnader där ett högt skalskydd är ett krav. Det är även vanligt förekommande i t.ex. kommersiella byggnader och fängelser.
   
 10. ereSANT
  Medlem Nivå 1

  Spröjsen du beskriver finns inte på svenska fönstermarkanden. Majoriteren av alla spröjs är utanpåliggande och sitter med clips då det uteslutande säljs fönster med 3-glaskasetter - bortsett från objekt-sidan där kopplat är vanligare.

  Finns även spröjs som sitter mellan glasen i 3-glaskasetter men dom hålls på plats av spacern och ger ingen ökad säkerhet. Det man kan beställa är glasdelande bågposter, tyvärr är dom i regel cirka 60mm hos alla tillverkare men det blir en väldigt bred spröjs, om man kan kalla det för det.

  Att laminera är ingen nackdel, laminerar man insidan har man även fördelen av att det fungerar som personsäkerhetsglas enligt BBR19. Vilket innebär att när tre-åringen ramlar rakt in i glaset kommer det inte gå sönder. Man kan med fördel sätta detta på till exempel vardagsrumsfönster då det ofta blir krav på härdat eller laminerat glas oavsett för att glasytan understiger 600mm från golv (krav enligt BBR). Skulle jag byta fönster i mitt hus skulle jag köra laminerat på alla insidor. Det syns inte att det är laminerat, man får personsäkerhet i alla rutor och skulle någon kasta in något från utsidan så går det inte sönder.

  Vill tillägga att det är otroligt ovanligt med att krossa 3-glas vid inbrott. Det är inte som ett gammalt kopplat 2-glasfönster att det faller ihop som tunn is utan det krävs mer för att få sönder det. Kastar man en sten blir det oftast ett ganska litet hål och då glaset är 4mm (x3) krävs det något att att förstora hålet med eller att kasta fler stenar för att komma åt handtaget. Dessutom är ofta handtaget låst vilket gör att allt glas måste bort innan man kan kliva in. Detta är inte direkt diskret och inte är inte smidigt gå runt med stenar, eller leta stenar. Allt måste gå snabbt. På 100 inbrott skulle jag säga 99 är bryt och 1 är kross. Det krossade glaset är amatörer som inte kan bättre.

  Tendensen är att man oftare går på ytterdörrar än altandörrar. I regel har du tre låspunkter på en altandörr ofta med hakregellås.. På ytterdörrar sitter i regel icke godkänd låsning i form av Assa 701-cylinder ute och på insidan har man bara ett vred. Sen älskar alla låga priser så köper man en billig dörr så är det oftast ett 8765-låshus medan nästan alla dyrare dörrar har Assa 2002. Fördelen med 2002 är att den har hakkolv istället för att bara gå rätt in i karmen. Så bara för att en dörr är ny betyder det inte att den är säker... Ett sätt att få extra bra skydd på ytterdörren är att klossa bakom slutblecket i karmen. Alltså mellan karm och regel. Då kan man inte bryta isär produkterna lika enkelt. Normalt finns det en drevmån där på 10-15mm det blir ett bra spelrum för en inbrottstjuv som vill bryta isär dörrbladet från karmen.
   
  • Laddar…
 11. AndersPS
  Renoverare Nivå 18
  Därav ordet "vanligtvis". Några snabba sökningar ger också besked om att det "vanligtvis" också stämmer överens med verkligheten:

  Kommuner som inte kräver bygglov för staket:

  Malmö: http://malmo.se/Fot/Roller/Lattlast/Bo-och-bygga/Behover-ej-soka-bygglov.html

  Helsingborg: https://helsingborg.se/bo-bygga-och...glov-vad-vill-du-gora/mur-plank-eller-staket/

  Göteborg: http://goteborg.se/wps/portal/start...mhigDhNnHQ/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/#htoc-5

  Umeå: http://www.umea.se/umeakommun/bygga...gselochstaket.4.6e56e1f514f42fbe667610af.html

  Otydligt i Ystad: http://www.ystad.se/boende--miljo/bygga/bygglov/plankmurstaket/
  Ystad förtydligar sedan, men det är fortfarande lite otydligt vad som egentligen gäller: https://www.ystad.se/globalassets/d...cy_mur-och-plank-rev-ee-antagen-febr-2015.pdf

  Åstorp: http://www.astorp.se/toppmeny/leva/...rbehovsbygglov.4.54ac7d115fc664720824c77.html

  Detta var alla jag kollade, den enda som var otydlig var Ystad även om min gissning är att ett vanligt staket de facto är godkänt. Slutade söka efter fler eftersom alla dessa gav samma svar, men det finns säkert enskilda kommuner som har en annan syn på staket. Det kan också påverkas av detaljplanen, och därmed indirekt vara förbjudet/kräva bygglov.
   
 12. harry73
  Allvetare · Nivå 24
  Lunds Kommun:
  https://www.lund.se/bygga-bo--miljo/bygga-nytt-andra-eller-riva/mur-och-plank/
  Staket och stängsel
  Detkrävs inte bygglov för att sätta upp staket om det är genomsiktligt till minst 50% och mellanrummen är jämnt fördelade. Om det är tätare, eller om brädorna är djupare än vad dom är breda, räknas det som plank. Det finns ingen bestämmelse som reglerar höjden på ett staket, men tänk på trafiksäkerheten vid utfarter. Allting som är högre än 70 cm kan skymma sikten.

  Så om man vill kan man sätta industristängsel rund sin fastighet
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  industristangsel-vfz-med-tagg.png

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  delta-heracles.jpg
   
  • Laddar…
 13. S
  Medlem · Nivå 12
  Nja, inte riktigt. Läs en gång till. Både Helsingborg och Umeå begränsar även staket till 1,2 m över lägsta punkt. Så det är fortfarande ganska varierande hur pass kommunerna lättat upp reglerna. En positiv överraskning i dina länkar var dock att staten verkar ha satt ned foten 2014 och på nationell nivå definierat vad som är staket och vad som är plank. När jag pratade med vår byggnadsnämnd innan det så kändes det som det berodde lite på vilken handläggare man fick och vilket humör denne var på.

  Helsingborg:
  "staket i trä, smide, glas eller liknande med en höjd på max 1,2 meter över lägsta marknivå.".

  Umeå:
  "Ett staket som maximalt är 120 cm högt och utformat så att det går att se igenom kräver inget bygglov."

  Men varför håller vi på och bråkar om det här? Vi borde kunna enas om att staket kan vara ett bra sätt att förstärka inbrottsskyddet, och att det varierar från kommun till så man bör kolla vad som gäller där man bor. Om du envisas kan jag även skriva under på att det verkar som reglerna lättats upp under de senaste tio åren! ;-)
   
 14. S
  Medlem · Nivå 12
  Är det nu vi skall börja argumentera om huruvida man får ha tagtråd eller inte? ;-)
   
  • Laddar…
 15. hsd
  Medlem · Nivå 13
  Trädgårdskonst och skulpturer utförda i taggtråd, strategiskt utplacerade :devilish: