Byggahus.se

Bortgrävd hörnkäpp

 1. H
  Medlem · Nivå 5
  Du får gå på lagstiftaren - LM följer bara lagen. Tyvärr genomfördes den här ändringen av lagstiftningen för inte alltför länge sedan. Innan var det mer okomplicerat.
   
 2. Bart
  Medlem · Nivå 9
  Vi, jag och en granne, ringde kommunen som hänvisade till en firma de använder. De kom ut och mätte in två punkter på mindre än 30 minuter. Mätningen blev med 50 mm noggrannhet från koordinaterna enligt utsättaren. Totalkostnad 1500 kr inklusive framkörning. Då fick vi inte något stålrör i backen, men väl en gränskäpp. Det förutsatte dock att vi hade en nybyggnadskarta med punkterna utmärkta. Vilket vi hade sedan bygglovshantering.

  Så frågan är om det är röret i backen som är borta eller käppen som utsättaren brukar sätta upp?
   
 3. useless
  Lök. · Nivå 25
  Lantmäteriet sätter dit metallröret i marken och i och med det blir det den juridiskt fastställda gränspunkten.
  Har man exakta koordinater så funkar väl en käpp lika bra, men har man bara en kartbild så kan det bli fel.
   
 4. B
  Medlem · Nivå 16
  Det är juridiken som kostar. En träkäpp med precis lika bra noggrannhet kan du få på plats för en tusenlapp eller två, men den blir inte en juridiskt bindande gränsutmärkning, som ett gränsrör blir.
   
 5. N
  Medlem Nivå 3
  Enligt fastighetsbildningslagen 14:16 ska sökande betala en särskild gränsutmärkning (ovavsett om det är en sakägare eller inte), det är därför du får betala. Dom skulle sökt från början så hade det inte vart några problem.
  Men för att lösa situationen skulle jag få den som ska betala att bli medsökande och sen tagit tillbaka ansökan för egen del så att den som ska betala blir ensam kvar i förrättningen. Detta förutsätter såklart att ni är överens om att dom faktiskt ska ta kostnaden.