Byggahus.se

Bortgrävd hörnkäpp

 1. L
  Medlem Nivå 3
  I samband med att man grävde ner fiber i byn råkade entreprenadfirman gräva bort en hörnkäpp för min tomt. Firman lovade att åtgärda detta men inget hände. Jag upplyste dem om att det är olagligt att gräva bort en sådan markering och vill därför få det åtgärdat. Vi kom då överens om att jag skulle kontakta Lantmäteriet så att de får komma ut och sätta dit ett nytt metallrör.
  Jag la en beställning till Lantmäteriet i slutet av vintern och idag, den 14/9, har de hört av sig.
  Det säger att det kommer att kosta c.a. 35.000 kr, kanske t.o.m. mer, för att slå ner en rör i marken. Röret som är borta satt i vägkant, det är nära och bra sikt till angränsande, inmätta rör. Dessutom kommer de att fakturera mig. Inte firman som gjort felet!!!
  Om jag av någon anledning ångrar mig kommer Lantmäteriet fakturera de kostnader de hittills haft för mitt ärende. Snacka om att sitta i en rävsax.

  Hur kan de ens få göra såhär? Jag är ju helt oskyldig till detta men blir den stora förloraren.
  Hur ska jag göra? Jag vill ju inte ligga ute med 35 tkr som jag inte till 100% vet att jag får tillbaka. Tänk om firman nu vägrar att ta kostnaden eller går i konkurs!
  Jag vet att det är olagligt att gräva bort ett tomtrör men det kändes kraftigt överdrivet att polisanmäla dem för att så litet misstag. Polisen har väl annat att göra.

  Är det några fler som varit med om liknande?
  Snälla, hjälp mig...
   
 2. Åsa Lund
  Medlem · Nivå 15
  Vem beställde fibern? Nån förening eller företag? Berätta för dem vad Entreprenören gjort. Kanske de har påtryckningsmedel.
  Annars är det tyvärr polisanmälan som gäller tycker jag
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Det låter som ovanligt mycket för att återställa en gränsmarkering. Troligen behöver de göra en gränsbestämning. Att den gamla gränsen inte finns registrerad på ett sätt som gör det möjligt att återställa.
  Då kan det anses att du får ett mervärde om gränsen bestäms.
   
 4. L
  Medlem Nivå 3
  Det var IP-Only som byggde ut fibernätet. Tror inte att de är det minsta intresserade av att hjälpa till i detta ärende. De kommer bara att hänvisa till entreprenadfirman. Finns mycket att läsa om IP-Only bla på detta forum.

  Nu är jag mest förvånad över hur Lantmäteriet agerar. Att det kan kosta 35 tkr, trots minimalt med jobb och att det är jag som ska betala för att sedan begära pengar från entreprenadfirman. Om jag blir avskräckt av kostnaden i offerten måste jag ändå betala för den tid de hittills lagt ned. Bara statliga bolag kan göra så...
  Avstyckningen gjordes runt 2000 och det finns tydliga tomtpinnar på kort avstånd. De är inmätta på fastighetskartor och jag kan se de exakta måtten på Mina sidor hos Lantmäteriet. Borde vara världens enklaste att få till och tar väl max1 tim att göra. Kan utföras i lågskor.
  Känner dock att det inte är min sak att rätta till något som andra förstört och dessutom erkänt. Vet inte ens om jag har laglig rätt att börja slå när gränskäppar.
   
 5. S
  Medlem · Nivå 7
  Prova med att kontakta IP-Only ändå, det går ju inte att veta hur intresserade de är av att hjälpa till utan att kontakta dem.