Byggahus.se

Borra hål för ventilationskanal till matkällare

 1. D
  Medlem · 18 inlägg

  dennisp

  Medlem
  Jag behöver ventilation till matkällaren men är osäker på hur detta ska ske. matkällaren är i källaren under en stentrappa och är med lutande tak, men fasaden utanför är helt ovan jord.

  Var ska man placera hålet? så högt som möjligt. Det finns hål i dörren för att få cirkulation. Har haft lite problem med mögelpåväxt då det verkar bli ganska fuktigt. Fasaden/grunden är putsad tegelvägg. Är hålsåg det enklaste? Är det någon som har anlitat proffs till detta, isf vad kostade det? Ska man ha mekanisk ventilation?

  Nån med erfarenhet??
   
 2. P
  Medlem · Stockholms Län · 2 632 inlägg

  Per-Erik

  Medlem
  Jag anser att det ska vara placerad högt upp.
  Motivering: Varmluft kan innehålla mera fukt än varm (varm luft stiger)
  +genom att ha hålet högt upp så stannar den kalla luften kvar i matkällaren den smiter inte ut så lätt.

  Du kan ju göra hålet med en slagborr maskin (med mejsel eller liknande). Hålet behöver ju inte vara exakt runt. Sedan trycker du dit ett 100 rör (med (fall utåt) och spacklar runt det på bägge sidor (ute & inne) så blir det snyggt. Alternativet är ju att man borrar typ hyr en maskin. Finns sådana där man först sätten uppe en ställning där man fäster själva borrmaskinen sen kör man då får man ett bra skär jämt & fint. Men det kostar ju lite mera & totalt sätt tar det nog längre tid också.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.