Byggahus.se

Bolån, varför skickar byggföretaget fakturor till banken?

 1. M
  Medlem · 190 inlägg
  Medans jag är på hugget undrar en en sak.

  Förra huset (nuvarande hus) som vi byggde om i samband med köp fick vi någon miljon inbetalt direkt på kontot av banken och kunde bygga om för.

  För vårt nya hus ville banken att husföretaget skulle skicka löpande fakturorna till banken och lånet baserades sedan på det.
  Vi vägrade. Vi ville ha koll på det själva och betala fakturorna själva. Vi bytte bank och fick som vi ville till slut.

  Någon förklaring till detta upplägg fick vi aldrig eller så förstod vi inte vad de menade. Verkar nippran. Det innebär mer jobb för banken och en väldigt massa onödig administration för alla.

  Nu fick vi x antal kr till kontot utportionerat till vårt konto i den takt vi vill som vi nu löpande använder för att betala byggfakturorna och de använder pantbreven för vårt nuvarande hus.

  Vet någon varför de envisades med detta upplägg?
   
 2. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 259 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Låter som någon tolkning av penningtvättlagen?
   
 3. J
  Medlem · 5 412 inlägg
  Det var nog för att företaget inte ville gå miste om några pengar om ni tyckte att det var något fel., Banken vet ju inget så dom bara betalar. Det ni har är en byggnadskredit som fortlöpande betalas efter avrop som det heter. Sen att ni vill ha koll är 100 % bra , då ni ser direkt om det finns något tvivel på fakturerat belopp och material. Det gäller att hålla i pengarna
   
 4. D
  Medlem · stockholm · 432 inlägg

  Daaaaaniel

  Medlem
  Det är en inte helt oproblematisk situation. Sånhär "Å ena sidan, å andra sidan"

  Å ena sidan: Jag har full förståelse för att ni vill ha kontroll. Ni vill bara betala om ni anser att byggföretaget uppfylt ert avtal vilket banken inte kan kontrollera på egen hand.
  Å andra sidan: Jag förstår att banken vill ha kontroll på att deras byggnadskredit faktiskt går till byggnation av ett hus, vilket är deras säkerhet. Om de betalar ut pengarna till er i omgångar finns det inget som egentligen hindrar er att göra av med pengarna som låt oss säga en gammal boxare hade gjort (även om det enligt dennes utsago var första gången såklart ;))

  En framkomlig väg här borde vara att banken får betala fakturor, men bara efter att ni godkänt dem.
  Om man inte kör totalentreprenad så blir det snabbt många fakturor vilket blir kostsamt administrativt för banken.
   
  • Laddar…
 5. F
  Byggveteran · Höllviken/Malmö, Skåne · 4 068 inlägg

  falkn

  Byggveteran
  Förmodligen har ni missuppfattat. Banken vill nog se fakturorna innan de betalar ut pengarna till er för att kunna bedöma huruvida beloppen ni kräver är skäliga. De är nog inte intresserade av att betala själva fakturorna.
   
 6. M
  Nybyggare · 203 inlägg

  MPinje

  Nybyggare
  Vi skickar in alla fakturor på bygget till banken. Men är det material som inte kan fås mot faktura så är det inga problem att få ett belopp insatt på kontot.
  Antar att banken vill försäkra sig om att pengarna går till bygget och inte till annat.
   
 7. S
  Medlem · Uppsala · 692 inlägg

  Strontus

  Medlem
  När vi byggde hus så skickade husföretaget alla fakturor till oss, och vi skickade dem vidare till banken (Nordea).
   
 8. A
  Medlem · Blekinge · 8 835 inlägg

  andersmc

  Medlem
  När jag ansökte om byggkreditiv så hade bankerna helt olika upplägg. Den ena banken ville ha fakturorna. Alla fakturor. Jag fick inte ens handla nånting kontant. Medan en annan bank bara satte in pengar på kontot efterhand.
   
 9. H
  Medlem · 282 inlägg

  Huruvida

  Medlem
  Uppläggen kan också påverkas av om det finns en spärrförbindelse till entreprenören. Banken är då ansvarig för den och vill rimligen sköta utbetalningarna. Självklart ska låntagaren godkänna faktura för utbetalning först.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.