Byggahus.se

Bötfälld för svartbyggd bastu

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
  En politiker fick avgå när det uppdagades att hon och hennes bror hade en svartbyggd bastu på tomten, nu får brodern böter.

  Du kan läsa artikeln här: Bötfälld för svartbyggd bastu
   
  • Svara
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Det var en fullkomlig nyhet för mig att man kan bli polisanmäld och åtalad för svartbygge?

  Stämmer detta verkligen?
   
  • Laddar…
  • Svara
 3. S
  Medlem · Nivå 13
  Borde rimligen ligga nå mer bakom det.........i början borde alla behandlas lika tycker man men antagligen så har väl någon struntat i nånting........
   
  • Laddar…
  • Svara
 4. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Gissning: Uteblivet bygglov ger väl sanktionsavgift ( kan tolkas som böter), men brott mot det lagstadgade strandskyddet kan kanske medföra åtal.
   
  • Laddar…
  • Svara
 5. S
  Medlem · Nivå 13
  Fast jag kan livligt föreställa mig att en politiker behandlas hårdare.............Alla får troligen böter eller liknande i början och kanske anmodan om rivning, struntar man i det så får kreti och pleti nya sanktionsavgifter medans en politiker kanske polisanmäls.
   
  • Laddar…
  • Svara
 6. B
  Medlem Nivå 1
  Jag ska få böter för en bygglovsansökan på en extra ytterdörr. Bygglovsansökan var inte tillräckligt korrekt och det skrevs i hotfulla ordalag om FÖRELÄGGANDE att inkomma med fullskalig mätning. Foto på hur dörren skulle se ut, firma som skulle leverera, utseemde! Detta av Byggnadsnämden i Stockholm som verkar ha sadistiska anställda. Jag skulle få 13 dagar på mig att fixa det här. Jag har varit sjuk och sista datum passerade. Jag ringde och pratade med en personal och jag sade att jag vill återta min ansökan för att återkomma när nya krafter inhämtats men fick ett torrt svar att när jag fått beslutet så har jag 3 veckor att överklaga böterna. Tilläggas att dörren inte skulle störa någon granne och vara placerad bredvid ett fönster. Bygglovet skulle kostat ca, 2000. Beloppet på böterna 1250 per påbörjad arbetstimme. Jag har inte fått något brev ännu. Det är upp till dem om de anser det gått åt 10 timmar till ärendet. De skulle kunna hävda att de skickat ut brev och att min överklagan därför avvisas. Det skulle inte förvåna mig. Datum för utgång och återtagande av ärendet var10 december! Aldrig mer en bygglovsansökan till de sadisterna i Stockholm. Jag är en ensamstående kvinna!
   
  • Laddar…
  • Svara
 7. martin43
  Husägare · Nivå 12
  Påverkar detta katastrofala misstag av episka mått (hm...) verkligen politkerns förmåga att sköta sitt uppdrag?
   
  • Svara
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Det skulle väl vara om han på något sätt försökt mygla igenom det i egenskap av politiker. Men det framkommer ju inget sådant i artikeln.
   
  • Svara
 9. M
  Medlem · Nivå 6
  Har du sökt lov för ändring av fasaden?
  Då krävs de handlingar som din kommun begärde in. Det spelar ingen roll om grannen ser dörren eller inte.
  Att det ”hotfulla” ordet FÖRELÄGGANDE används är för att det är den juridiska termen som ska användas enligt Plan- och bygglagen, PBL, vid begäran om komplettering i ärendet, 9 kap paragraf 22, det är inget en handläggare hittar på.
  Här kan du läsa vad som står i den paragrafen;

  ” 22 § Om ansökningen är ofullständig, får byggnadsnämnden förelägga sökanden att avhjälpa bristerna inom en viss tid. Föreläggandet ska innehålla en upplysning om att ansökan kan komma att avvisas eller att ärendet kan komma att avgöras i befintligt skick om föreläggandet inte följs.
  Om föreläggandet inte följs, får byggnadsnämnden avvisa ansökan eller avgöra ärendet i befintligt skick.”

  Vad är det för böter du pratar om? I PBL står det ingenting om böter och inom bygglovshandläggning används inte termen böter. Är det möjligen sanktionsavgifter du menar? Sanktionsavgifter tas ut om någon har byggt något utan att söka bygglov eller startat sitt projekt innan denne hade lovet i handen. Har du gjort det? Eftersom du kontaktade byggkontoret efter att din tidsfrist för komplettering gått ut misstänker jag att de därför fortsatt med handläggningen och avvisat ärendet (mot en kostnad för administration) eller gått på de handlingarna som finns och gett ett avslag på bygglovet, som du har rätt att överklaga. Om det är ett beslut som går dig emot ska det skickad med rek och du får lösa ut det på posten. Det känns som om du rört ihop begreppen lite, förklara gärna lite bättre. Sen undrar jag vad det spelar för roll i ärendet att du är en ensamstående kvinna? (Det är jag också).
   
  • Svara
 10. B
  Medlem Nivå 1
  Har inte fått svaret på rek. utan vanligt brev 1 månad efter. Blivit meddelad tidigare att det tas ut en avgift om 1250 skr per påbörjad arbetstimme för ärenden som avvias. och vad gör man då om de tycker att de har 10 påbörjade arbetstimmar fast det gäller bara en dörr? Jag meddelade muntligt några veckor för sista datum för återtagande av ansökan att jag varit sjuk och att jag kunde lämna in läkarintyg men det svarades inte ens på det, bara torrt att när jag fått deras beslut har jag 3 veckor att överklaga. Ensamstående kvinna? Ja, det som jag upplever är att man blir extra illa behandlad då. Det är inget nytt precis och gäller i väldigt många sammanhang. Det finns en gammal historia bakom det här, en ful handläggning av en grannens påbyggnad på sitt hus där jag inte fick någon information om att det öht. Lång historia så jag kan inte skriva ner det här. Jag skulle inte bli förvånad om jag finns med på någon slags svart lista där jag ska slås ner så mycket som det går. Jag blev nämnligen utsatt av dem då och fick de hemskaste bemötande så det slutade med en överklagan till Länsstyrelsen som reagerade ännu värre. Vill inte minnas. Nej, jag har inte byggt något el. rivit något!
   
  • Svara
 11. B
  Medlem · Nivå 10
  Rent vansinne och tom på detta forum finns dårarna representerade!
  Håll ut och rösta bort dessa sjuka byråkrater som förstör livet och byggena för oss som vill leva och bo
   
  • Laddar…
  • Svara