personstarthumb-up

Blommor/buskar/träd som tål extremt mycket sol

7k läst  1 svar

 1. GreenTurtle
  Medlem Nivå 7
  På i stort sett hela min trädgård är det i sol från morgon till kväll. Därför är jag ute efter blommor/buskar/träd etc. som man kan ha i trädgården som klarar av extremt mycket sol (gärna med lite japanskt inslag).
   
 2. Kalleman
  Medlem Nivå 7
  Frågan som följer är hur mycket du är beredd på att vattna och vad du har för jordmån. Kan du garantera en god vattentillgång så behöver ju inte solen vara ett jätteproblem. Det är inte ett jätteproblem med torr sandjord heller, man får bara anpassa växtvalet lite mer. Det finns många fina träd och buskar som tål och vill växa i full sol.

  Sedan följer ju att planterar du en massa träd och stora buskar i trädgården så får du i gengäld en massa skugga där du kan plantera mer skuggtåliga/krävande växter.

  Om man tittar på träd t.ex. så ser de väldigt olika ut beroende på om de har fått växa fritt i full sol eller får växa upp i skuggan av andra. Jämför en bred svampformad bok som ensam står ute i en åker med en hög och smal bok som varit tvungen att snabbt ta sig upp till ljuset i en mörk bokskog.

  Vad man kan titta efter är typiska pionjärträd. Dessa arter är anpassade att snabbt kolonisera öppna områden eftersom de inte klarar konkurrensen så bra i redan etablerade skogar. De kräver full sol för att utvecklas bra. Exempel är många lövträd, björk och al t.ex men även tall är ett pionjärträd. Tall är dessutom mycket vanligt i japanska trädgårdar. Det finns tallar i många former och storlekar om man inte har plats till en fullvuxen "vanlig svensk" tall.

  Lite mer information om jordmån och storlekskrav på växterna så kan det nog komma fler förslag.

  /Kalle
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: