Byggahus.se

Blöt tomt, hur dränera på bästa sätt?

 1. F
  Medlem Nivå 4
  Hej!

  jag hoppas vi kan få lite råd om vår tomt och behov av dränering.. har gjort en liten skiss på tomten och lutningen.
  Som ni ser så lutar det bak på tomten mot huset, och vi bor i Skåne så regn har vi mycket av. Vi har placerat en stenkista uppe till höger och en liten i anslutning till den grusade vägen framför huset. (vi har såklart dränering runt huset också) Tomten lutar lite åt höger mot grannen också. Längt bort bak på tomten går det en väg, på andra sidan vägen är det mycket mer lutning. SÅ det rinner ner mycket på vår tomt och vidare till grannen.

  Det ska anläggas en ledning för dagvattnet längs med vägen pga att grannen har stora problem med just sitt dagvatten och torpargrund. Vi ska koppla in oss på den här ledningen också. Men nu undrar vi, hus ska man få till en snygg trädgård under sådana här förhållanden? Det är lera ca 50 cm ner under matjorden, som ni ser på bilderna på bloggen så har vi en del matjord att planera ut,. Går det anv ända den? Kommer vår framtida gräsmatta att bli en pool?

  Tar tacksamt emot alla goda råd som finns!
   
 2. M
  Moderator · Nivå 18
  Jag skulle rekkomendera en modern vallgrav!

  dvs ett ordentligt dike längs tomtgränsen . Sen lägger du geoduk i diket. Ovanpå duken ne dränneringsslang och sen fyller du med 8-16 dränneringsgrus.

  på så sätt fångar du upp vattnet när det rinner in på din tomt och leder det via dränneringen till dagvattenledningen. Innanför vallgraven bör det torka upp rejält
   
 3. Kalleman
  Medlem Nivå 7
  En fantastisk snygg trädgård går säkert att anlägga på en sådan mark! Allting handlar om växtval och vilken typ av trädgård ni är ute efter. Är det dock bara en vanlig villaträdgård med gräsmatta och en del blomsterrabatter så låter väl föregående förslag som en bra lösning.

  Men det kan ju tålas att tänkas på, att det kanske ibland (eller ganska ofta...) är enklare och billigare att anpassa trädgården efter jordmån och tomt än jord och tomt efter trädgården. ;) Vill eller kan man inte göra det själv (planering/växtval) finns det yrkesfolk för detta.
   
 4. I
  Medlem Nivå 9
  Plantera björkar som är bra på att suga upp vatten. De kommer ändå inte att skymma solen om vi utgår från att upptill=norr, nedtill=söder.
   
 5. Kalleman
  Medlem Nivå 7
  Alla lövträd är bra på att suga upp vatten, behöver inte vara björkar. Att björkar skulle dricka mer än andra lövträd är nog delvis en myt. Vad man ska tänka på är att plantera träd som tål och vill få lite vått om fötterna om det nu är så fuktigt. Al tillexempel.
   
 6. F
  Medlem Nivå 2
  Gjorde som mats_o förespråkar för tre år sedan och det funkar kanon!
   
 7. F
  Medlem Nivå 4
  Tack för era råd!

  Jag har en annan fråga också, huset har ju höjts ganska så rejält, och nu ser det konstigt ut tycker jag när marken på ena sidan av huset ligger lägre. Kan man ha det så utan att folk tycker det för jävligt ut? Man vill helts inte fylla upp då marken är så blöt.

  Hur fort borde man fixa den såkallade vallgraven? Vi flyttar in i april.