Byggahus.se

Blir inte av med värmen

5k läst  89 svar

 1. A
  Medlem Nivå 2
  Vi har ett 50-tals hus med självdrag. 1 källare, 1 våning, 1 oinredd vind.

  Nu på sommaren så blir det stekvarmt direkt när solen kommer fram och sedan försvinner inte värmen vad vi än gör. Vad är det mest prisvärda sättet att fixa problemet utan att behöva köpa en luft/luftvärmepump och använda den som luftkonditionering?

  Några tankar:
  • Vi har inga persienner på södersidan av huset så mycket värme kommer in genom solen.
  • Vi har inga spaltventiler och vad jag vet så har vi också dåligt med ut och inventiler i väggarna.
  • När det är 14 grader ute på natten så är det fortfarande 27 grader inne. Vi har fönster öppna på glänt men eftersom vi har en innekatt så kan vi inte öppna helt.
  • Vinden blir 30 grader direkt och jag undrar om den kanske håller huset varmt, som en ugn? Kan man sätta in ventiler i taknocken eller nåt för att kyla ner vinden?
  • Hur mycket hade det hjälpt att sätta en fläkt i ventilationskanalen på skorstenen för att "forcera utluften"?
  • Badrummet saknar för övrigt en frånluftsventil helt och hållet men det är en annan fråga eftersom det måste renoveras ändå.

  Allt jag vill är att bli av med varm luft på bästa sätt.
   
 2. E
  Medlem · Nivå 18
  Det mest prisvärda är väl att köpa en bordsfläkt för 200 kr, placera den vid fönstret och låta den blåsa in svalare uteluft.
  Svenska hus är primärt byggda för att hålla värmen inne, pga av vårt klimat.
   
  • Laddar…
 3. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  På sikt behöver ni isolera på vinden (antingen taket eller mellanbjälklaget), men blir det bara 30 grader på vinden (och inte 50) då är det inte helt så farligt.
  På kort sikt hjälper det att se till att solljuset reflekteras bort. Häng lakan framför fönstren (helst på utsidan)
   
 4. A
  Medlem Nivå 2
  En fläkt vid fönstret funkar inte. Det är som att huset är byggt för att ALDRIG släppa värmen, vilket är varför jag funderar på om värmen kommer från vinden under natten.
   
 5. jonmo
  Verktygstokig Nivå 15
  Se för guds skull till att hindra instrålning. Vi har mycket fönster mot sydväst och det är jalusier på utsidan som gäller.

  Se även till att hålla alla dörrar stängda under dagen och öppna upp mer under natten. Att du har en katt räcker inte som argument, du får se till att köpa eller tillverka någon typ av galler eller liknande som hindrar katten från att smita genom det vidöppna fönstret.
   
 6. A
  Medlem Nivå 2
  Jalusi och markis för alla fönster är tyvärr utanför våran budget just nu, jag har funderat på inomfönsterpersienner men vet inte exakt hur mycket dom hjälpt till. :S
   
 7. B
  Medlem · Nivå 17
  Persienner blir något bättre än att ha gardiner på insidan men sämre än att ha skydd på utsidan så pröva genom att sätta upp gardiner, lakan etc. framför fönstren.

  På nätterna behöver man ha korsdrag genom öppna fönster, men så fort det börjar bli varmare ute än inne ska fönstren stängas och inte öppnas förrän det är tvärtom. I källaren brukar det vara svalt försök utnyttja det genom att ha öppet i källaren också nattetid.
   
 8. K
  Medlem Nivå 9
  Gör ett par ramar m nät i samma storlek som fönster så katten inte kommer ut och sedan öppnar ni tvärdrag.
  Öppna till källaren och låt sval luft komma in.
  Se till att hindra solen från att gassa in, i västa fall kan man sätta parasoll eller solsegel på utsidan så de skuggar fönstren.

  På våra takfönster har vi rullgardin med ”metallisk” baksida som reflekterar bort solen, fungerar riktigt bra! Finns kanske till vanliga fönster också, eller som metervara?
   
  Redigerat 18 jun 13:49
  • Laddar…
 9. D
  Medlem · Nivå 18
  Markiser går att hitta för rimliga pengar. Persienner innanför fönstren hjälper inte alls. I fönstret hjälper något. Men att bygga en ram med nät för att stoppa katten är nog det billigaste ni kan göra. Helst då på två sidor om huset.
   
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 15
 11. jonmo
  Verktygstokig Nivå 15
 12. H
  Medlem · Nivå 11
  Värmen kommer inte från fönstren, du har värmen ovanför innertaket, på vinden, nästa gång det är varmt, klättra upp på vinden så är det 70gr varmt där uppe, samt dåligt isolerat.

  Hur är det ventilerat på vinden?
   
 13. hsd
  Medlem · Nivå 12
 14. hsd
  Medlem · Nivå 12
  Har luftvärmepumpar och det är mycket skönt att köra dessa i kylläget när solen steker som värst
   
 15. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Sätt dom på utsidan när det är som varmast