Byggahus.se

Bli elleverantör!

 1. M
  Medlem · 358 inlägg

  MG68

  Medlem
  eller vad sägs om detta:

  http://www.solpanel.se/Produkter/mini_paket_nat.html

  "se till att ha en elmätare som kan gå baklänges" ;D

  Undrar vad Elsäkerhetsverket säger om detta, får man verkligen koppla in en sådan här manick?

  Nog är det lite fräckt!
  Själv kommer jag att ha många kvadratmeter 45graders takyta rakt mot söder.
  Tänk om man kunde bli näst intill självförsörjande på el (vi kommer att ha fjärrvärme). Blir bara panelerna billigare och elen dyrare så är det väl snart ide att fundera på något sådant här.

  Notera att firman har betydligt större "inverters" än ovan, se:
  http://2006.mastervolt.com/defaultC.asp?gr=Solar_Inverters

  Vad tror ni?
   
 2. C
  Medlem · 9 232 inlägg

  Re: Bli elleverantör!

  ;D ;D ;D Vilken smörja.
  11750:- för en 120W-modell. Om solen skiner för fullt dygnet runt tar det ju över 20 år innan den betalat tillbaka sig om man räknar med ett kWh-pris på 50 öre.
  Och hur ser den till att inte strömmen smiter över till grannen?
   
 3. jarlh
  Medlem · 1 342 inlägg

  jarlh

  Medlem

  Re: Bli elleverantör!

  Det dröjer nog tyvärr ett tag innan panelerna får vettig prisnivå. Men med tanke på att elen lär gå upp en hel del framöver så kanske det inte dröjer så många år innan man ser solpaneler ploppa upp på taken i villaområdena.

  Har själv ett 45-graders tak i SSV som lämpar sig väl för stora solpaneler. Sedan gäller det att tvätta, diska och dammsuga då det är soligt väder. (Med andra ord ska man alltså vara inne och slösa på el vid fint väder!!!)
   
 4. apersson850
  Medlem · Kronoberg · 1 474 inlägg

  apersson850

  Medlem

  Re: Bli elleverantör!

  Elmätare som går baklänges tycker de inte om. Det står mycket riktigt på hemsidan, där de här produkterna presenteras, att toppeffekten på invertern får inte överstiga momentanförbrukningen, vilket annorlunda uttryckt innebär att du får inte mata ut något på nätet netto.

  Om sen strömmen springer över till grannen spelar ingen roll, det är summan av vad du förbrukar minus vad du producerar som inte får bli negativ.

  Om man har ett kraftverk, oavsett slag, som levererar energi till nätet, måste det vara utfört enligt elleverantörens föreskrifter för småskalig kraftproduktion, elleverantören ska ha tillgång till anläggningen när de så önskar (de ska ha nyckel eller vad som nu behövs) samt mätningen ska ske med två motvända, backspärrade mätare, så att det går att skilja på köp och sälj.
  Jag har ritat en sån anläggning i mina dar, därav detta vetande. Där gäller det vattenkraft, men det spelar ingen roll för principen.

  Att använda solen för att producera varmvatten är än så länge vida överlägset i verkningsgrad.
   
 5. A
  Medlem · 274 inlägg

  ANDHOL

  Medlem

  Re: Bli elleverantör!

  Nja, det räcker faktiskt med en mätare. Men den måste kunna mäta i fyra kvadranter för man skiljer som du skriver på produktion och förbrukning. Dessutom håller man koll på aktiv och reaktiv effekt för respektive storhet.

  Mätare som går baklänges går knappt att få tag på idag när de gamla hederliga elektromekaniska mätarna förvinner till förmån för de digitaliserade som "integrerar" fram en förbrukning oavsett riktning. (om de inte råkar vara en flerkvadrantsmätare då vill säga)

  Som privatkund får man aldrig putta ut energi på nätet, gäller såväl aktiv som reaktiv energi.
   
 6. apersson850
  Medlem · Kronoberg · 1 474 inlägg

  apersson850

  Medlem

  Re: Bli elleverantör!

  OK, det låter rimligt. Jag tänkte inte på att sådana djur finns numera. Detta var ganska länge sedan (tidigt 90-tal), så då var det två backspärrade mätare av Ferraris-typ som gällde.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.