Blåst ur villans hela insida. Hur göra inför ev. Försäljning?

2k läst  26 svar

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Hej, vi helrenoverar större villa från 60talet genom att bla blåsa ur alla golv o väggar, bila ur källaren, byta stammar, installera FTX ventilation, tilläggsisolera väggar, byta fönster. I princip är ytterväggar o tak kvar, resten är nytt. Nu börjar vi se slutet av monsterrenoveringen.

  Eftersom vi har en gedigen historia av renovering & flytt är det inte omöjligt att huset säljs inom några år. Är det ngt ssk vi redan nu bör tänka på? Låta besiktiga huset i samband med renoveringen? Vem kontaktar jag isf? Viktiga kvalitetsdokument att hålla reda på?

  Tack på förhand!
   
 2. D
  Medlem · Nivå 15
  Att dokumentera vad som är gjort och hur ör ju alltid bra. Mycket foton.

  Risken är bäl dessutom att det kan tolkas som näringsverksamhet, då blir det en del andra skatter.
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem Nivå 3
  Tack! Foton tar vi gott om! :) haha man kan ta oss för proffsrenoverare men det är verkligen en hobby. Kommer alltid in i ett projekt som om det är den sista men nej, blir lite uttråkad så fort det är klart...!
   
 4. R
  Medlem · Nivå 6
  Om ni bor i huset, med den tidsrymden du anger dvs är skrivna där och köper/säljer det som privatpersoner kommer det aldrig vara aktuellt med att betrakta det som näringsverksamhet.

  I övrigt se till att ha ordning på papper som kvalitetsdokument/besiktningsprotokoll/egenkontrollintyg (ventilation, VVS, El installation) , fota arbetet -speciellt våtrum, ritningar/beräkningar på konstruktion samt de ekonomiska underlagen, dvs fakturor. Dessa är viktiga för er försäljning rent skattemässigt. Inget som en ev köpare behöver tillgång till.

  Alla bygglovshandlingar är såklart bra att spara även om de går att hämta hos kommunen.
   
 5. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Nyfiken på var du fick den märkliga idén ifrån? Hur kan det bli näringsverksamhet att byta bostad?
   
 6. R
  Medlem · Nivå 6
  Privat=> hobby=>näringsverksamhet

  Det finns privatpersoner som gör detta "privat", dvs de kör allting genom sin privata ekonomi. Om man gör det säg 1 /år och aldrig bosätter sig i huset skulle nog Skatteverket kunna hävda att det är näringslivsverksamhet

  Men det går att registrera ett enskilt bolag isåfall. Det som kommer till då är ju sociala avgofter, lön mm eftersom du inte kan ta ut all vinst som reavinst och arbeta gratis , iom olika skattesatser.

  Men som sagt, det måste ske närigt. Bor man i huset en period som omfattar ialla fall ett par taxeringsår har inte Skatteverket mycket att komma med.

  Men nu går vi OT :)
   
  • Laddar…
 7. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  Precis, det framgår ju att de bor där och KANSKE säljer om några år. Därav min fråga.
   
 8. D
  Medlem · Nivå 15
  Om man gör det i i syfte att tjäna pengar och inte för att bo så är det näringsverksamhet. Men det går ju inte att sätta en skarp gräns.
   
 9. R
  Medlem · Nivå 6
  Så varför har inte skatteverket reagerat på de lägenheter som köpts på ren spekulation av privatpersoner
  ,innan de ens är färdigbyggda och sålts utan att någon flyttat in nu under den period priserna har stigit? Ex i Stockholm.

  Tydligare än så kan det inte vara att det är rent vinstintresse och kapitalvinst.
   
 10. Anna_H
  Husägare · Nivå 17
  I det här fallet är det inga tveksamheter. förstår fortfarande inte varför du överhuvudtaget drar upp det, när de skriver att de kanske säljer om några år?
   
 11. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 13
  Certifikat på allt t.ex. våtrum och el.

  Sen när det gäller val.
  Badrum: grått golv med grå fog. Vita väggar.
  I övrigt gäller neutrala val som inte skrämmer bort köpare och satsa på prisvärda val av god kvalitet. Det som många husleverantörer använder sig av är nog inte så dumt.

  Dyra fantastiska megaspeciallösningar brukar inte löna sig. Enkelt och felfritt går ofta hem!
   
  • Laddar…
 12. R
  Medlem · Nivå 6
  Ja, hellre lite off white än kritvita väggar om det är vitt som gäller.

  Bra kök, men inte over the top.

  Bra tips det där med grått badrumsgolv m gråa fogar. Vårt golv som har många år på nacken hade vita fogar som nu är gråa :)

  Betänk att nästa köpare kommer antagligen köpa i en tid när marknaden är mera turbulent, och då är det ännu svårare att få sålt specialösningar.
   
 13. D
  Medlem · Nivå 15
  Byggerni för att bo eller gör att sälja? Om ni ska bo i det så bygg som ni vill ha det. Bry er inte så mycket om vad andra tycker.
   
 14. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Det är väl inte en så märklig gissning.
  Trådskrivaren antyder ju det själv:
   
 15. H
  Moderator · Nivå 25
  Det är väl inte så konstigt om man hinner ändra sig både en o två gånger innan lägenheten är klar.

  Men köper du typ 5 eller 10 nyproducerade lägenheter på en gång, så börjar väl näringssyftet bli uppenbart.

  Detta att köpa sig en bostad och renovera och sälja är inga problem skattemässigt, så länge det inte börjar bli flera om året.

  Jag har för mig att det finns specialregler om du är byggare. Alltså om du både bygger hus yrkesmässigt, och samtidigt bygger åt dig själv. Då har gränserna hos skattemyndigheten varit snävare. Reavinsten skall gå in i firman.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: