Byggahus.se

Bländande pollare/utebelysning: Alternativ till metallhalogen CDM-T 35W/830

 1. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Jag bor i en bostadsrätt och har levt med bländande utebelysning länge nu. Segt att ha att göra med byggaren och ett par hjälpsamma personer har slutat. Kollade precis upp att det sitter metallhalogen CDM-T 35W/830 i. 830 står för färgtemp varmvit. Tyvärr ser det ut som att det redan sitter svagast möjliga av just den modellen. Ser 35, 70 och 150 W när jag letar. Någon som har koll på om det finns en ersättare? En som fick sluta hos Skanska nämnde att det borde finnas jättesvaga lågenergi som ger knappt ledljus men hann inte höra mer. Jag har något knas och kan inte göra radbrytning så ursäkta för kompakt text. Nästa steg är att foliera insidan av glaset/plasten. Just nu har jag OK med ganska diskret gaffatejp i samma färg som pollaren för att ta bort värsta ljuset. Bilden jag bifogar visar lite överdrivet hur det ser ut, inte så mycket överdrivet faktiskt. Fick inte till bilden helt 100%.
   
 2. T
  Medlem · Nivå 19
  Jag förstår inte riktigt vad byggaren har med detta att göra och vad det är för hjälpsamma personer som slutat?

  Men det är alltså inte din egen lampa som du bara kan släcka. Den tillhör då bostadsrättsföreningen gissar jag, så du borde tala med dem.

  Lampor där källan sitter i direkt synfält blir väldigt lätt bländande i mörker, även svagare lampor på rätt långt håll. Vår närmaste granne har en 60w lampa på sitt hus som är bländande i ett av våra rum, och det är nog uppskattningsvis 30-40m emellan. Jag har inte talat med dem om det för det stör ingen ännu, då det rummet där det bländar inte är inrett ännu.

  Men, många lamparmaturer är utformade så, eller har någon speciell detalj, som fungerar avbländande. Tex bara en metallring runt själva lampan, just för att ljuskällan inte ska bli bländande. Prata med den vars lampa det är som stör dig och se om ni inte kan ordna ett enkelt bländskydd, dvs någon detalj bara skymmer själva ljuskällan åt ditt håll. Det kommer, nog, att ta bort bländeffekten, men bibehålla det mesta av upplysningen av området.

  Så där som det är på bilden ska man ju inte behöva ha det :)
   
 3. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Jag har två pollare som stör mycket och en tredje litegrann. Skanskas projektledare ordnade mjölkvita glas på de tre men då blev det ännu lite värre faktiskt, oväntat nog. De var på G med att fundera ut något annat och jag fick OK att maska med gaffatejp så länge. Tyvärr slutade både projektledaren och en annan. Den serviceansvarige (SA) som oftast säger nej pekar på föreningen/oss/mig men jag tycker att det här är av typen "inte OK byggt/planerat från början". Pratade med ordföranden som skulle lyssna med SA igen. Han hade också idé om att kanske släcka dem helt eller korta tiden de är igång men jag är lite tveksam till att ha helt mörkt mesta delen av dygnet.

  Alla pollare är föreningens och jag själv och kanske någon granne vill nog inte helt släcka dem. Lite ljus är bra och trevligt särskilt med tanke på risk för inbrott osv. Hade kunnat döda för en sån där pollare med lameller som kör ljuset endast ner i marken. Läser på många ställen att bländande ljus från pollare är väldigt vanligt.

  Ser ut som att det kanske inte finns någon riktigt klen lampa att peta i. Få se om jag kan foliera insidan med något väldigt ogenomskinligt. Jag har ju maskerat bort det värsta. Grannen tvärs över har haft alla persienner neddragna i 11 månader sedan inflytt så de märker inte riktigt problemet (dock en annan kille med liknande lgh som mig) :) Hade gärna velat höra med de som säljer pollarna direkt om tips men det finns icket ett märke som skvallrar om fabrikat. De hade
   
  Redigerat 6 apr 2013 22:38
 4. T
  Medlem · Nivå 19
  Kör i en perforerad aluplåt som du bokat lite cylindriskt (nu antog jag bara att det är ett cylindriskt glas i pollaren), räcker ju att den täcker den del av lampan som vetter åt ditt håll. (eller en operforerad... ;) )

  Själv är bäste dräng ;)

  Jo, det blir färre inbrott när det är strömavbrott, lär man ha noterat. Man har dragit slutsatsen att det beror på att då måste inbrottstjuvarna ha ficklamport med sig för att se för att bryta sig in. Och då syns de tydligt på långt håll med sina flackande ljuskäglor. Slutsatsen blir alltså att det är mer inbrottssäkert att ha helt mörkt runt sitt hus, än upplyst. Och jag måste säga att jag tycker faktiskt att det känns som det ligger lite i det :)
   
  Redigerat 6 apr 2013 22:42
 5. DanielF
  Allvetare Nivå 13
  *Host!!*Luftgevär*Host!!*
   
 6. T
  Medlem · Nivå 19
  Funkar i fyra dagar tills någon bytt ut glas och lampa.

  Tredje gången är han som byter ut lampan sur nog att spionera och det slutar med att du blir skadeståndsskyldig för alla tre gångerna. Verkligen inget bra råd. *host*host'
   
 7. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Jepp. Jag är ganska ordentlig av mig och vill att det blir rätt och ingen klagar på hemmeck. Sitter tyvärr inte i styrelsen i den här föreningen. Det var någon som hade noterat mina ganska fina och diskreta maskering av någon sektor :) Trots 35W så är de förjäkligt starka. Mjölkvitt glas och ett lager gaffa är fortfarande det för starkt. Noll mysfaktor med tanke på att man vill sitta ute med nån ljuslykta nu i sommar så det blir någon åtgärd snart. Faktiskt skulle en perforerad plåt på insidan kunna funka. Då ser den ju helt normal ut dagtid men lyser sämre kvällstid.
   
 8. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  PS. Halogenlamporna kostar ca 300 kr styck inkl. moms! Jag tror det blir pass på luftgevär :)
   
 9. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Var får man tag på perforerad plåt? Fick svar av en lampförsäljare och det lät ju inte som att dämpning av ljuset är görbart. Skulle vara sugen på att lacka/matta ner reflektorn men en plåtprototyp är ju enkel att prova ut. Sätter man den på insidan av glaset så syns den inte alls dagtid.

  "Metallhalogen går inte att ersätta med halogen eller lågenergilampor eftersom den drivs med en speciell transformator. Det går inte heller att byta till metallhalogen med lägre effekt. Antingen får du byta hela pollaren eller så får du bygga om den, då är den dock inte typgodkänd."
   
 10. P
  Medlem Nivå 8
  Bauhaus har en del perforerad plåt.
   
 11. nikasp
  Husägare · Nivå 14
  Tack, kollar längre fram.
   
 12. T
  Medlem · Nivå 19
  Ja, de flesta byggvaruhus brukar ha ett litet sortiment med diverse olika plåtar, inkl. aluplåtar med lite olika perforeringsmönster.