Byggahus.se

Bjurfors säljer mögellägenhet med svartbyggd uteplats

 1. Appendix
  Husägare · Nivå 11
  https://www.svt.se/nyheter/konsumen...ed-uteplats-uteplatsen-stod-pa-kommunens-mark

  https://www.svt.se/nyheter/konsument/isabelles-forsta-lagenhetskop-blev-en-mogelkatastrof

  Altanen som så noga var utmärkt i prospektet var bygd på kommunens mark

  Lägenheten har mögelproblem med dålig ventilation. något som både föreningen (som byggt lägenheten) och tidigare ägaren kände till.

  Nu är det ju "bara" en bostadsrätt. Men hur mycket ansvar har mäklaren?
  I detta fall verkar helt enkelt Bjurfors ha sagt "inget är vårat fel, om ni vill ha något får ni stämma köparen. Vi skiter i dig".
  På Sverkers tid hade man haft VD för bjurfors där och sagt "ÄR DET SÅ HÄR DET SKA VARA ATT KÖPA EN BOSTAD AV ER. ÄR DET DET?!" :rofl:

  Och svaret är nog: Ja det är så här det är att köpa bostad av Bjurfors. De skiter i köparen

  Edit: tyckte att Plus fegade mot Bjurfors men de har ju pratat med dem med:
  https://www.svt.se/nyheter/konsument/maklarforetaget-slar-ifran-sig-kritiken-om-uteplatsen
  men lite mesigt
   
  • Laddar…
 2. optimum
  Medlem · Nivå 13
  Vad är problemet ?

  Köp den inte bara.

  Hur svårt kan det vara.
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem Nivå 6
  Ganska svårt faktiskt. Speciellt för unga personer som precis kommit ut ur skolan, utan livserfarenhet, utan att ha blivit lurade tidigare och som inte föddes med all kunskap av en besiktningsman, snickare, rörmokare och elektriker (som alla på detta forum ).

  Nu fanns det ju tre andra parter, som visste bättre, hade insyn och möjlighet att göra detta bättre - men som inte gjorde något.
  Jag tycker det är rätt kallt och osympatiskt att anse att köparen får skylla sig själv och hålla säljare, brf och mäklare oklandrade.
   
 4. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Man köper inte av mäklaren.
   
 5. optimum
  Medlem · Nivå 13
  Självklart blir folk lurade ibland och speciellt de som inte är så smarta att ta hjälp om de själva inte kan så mycket.

  Men mögelproblem borde de flesta fatta och undvika.
   
 6. S
  Medlem Nivå 4
  Jag tycker att frågan går djupare. Den som byggde lägenhet av källarvåning har ett ansvar för att det blir bra och detta borde vara föreningen i detta läge. De har lurat även den tidigare köparen, säljaren i detta fall. Bygger man en bostad och säljer rätten att bo i den så har man ansvar för att den är tjänlig.
   
 7. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 10
  Det finns redan en tråd om denna bostadsrätt, kanske bör de slås ihop

  https://www.byggahus.se/forum/threa...tillhoerde-inte-bostaden.340511/#post-3263610

  Det som var nytt i denna senare tråd var mögelproblemen. Det är en kontorslokal som byggts om med bristfällig ventilation. Vi har nu fyra parter som delvis kan anses som ansvariga

  Mäklaren. Har nog troligen bara vidarebefordrat säljarens uppgifter, har nog ett begränsat ansvar.

  Köparen. I den senaste artikeln får vi veta att problemen med mögel var kända i bostadsrättsföreningen . En köpare bör alltid kolla sådant med föreningens styrelse. Hade köparen gjort detta hade köparen fått veta allt.

  Säljaren. Tydligen har lägenheten sålts flera gånger sedan den byggdes pr 2013, och vi vet inte om säljaren kände till att uteplatsen var felaktig, Det verkar klarlagt att säljaren känt till mögelproblemen och försökt få föreningen att åtgärda detta, men inte berättat för mäklare eller köpare. Detta borde givetvis ha gjorts.

  Bostadsrättsföreningen. Föreningen tycks ha byggt en bristfällig bostad utan tillräcklig ventilation. Man kan troligen driva ett fall mot föreningen att det ska byggas om så att bostaden blir ok, men det kan möjligen försvåras av att det inte längre är den ursprungliga köparen som äger bostadsrätten.
   
  Redigerat 22 apr 2019 10:03
 8. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 10
  För den intresserade så togs denna fråga upp i TV-programmet plus i går kväll, repris idag och finns även på SVT play. En del tillkommande information. Drt mesta pekar på att det är bostadsrättsföreningen som är ansvarig för att bygga om bostaden så att den får en tillräcklig ventilation. Köparen kommer kanske även att ställa krav på ersättning från säljaren för att altanen inte ingår och för att säljaren inte upplyst om fuktproblemen. En punkt här är att köparen väntat med att agera och att gränsen på två år snart uppnås. Köparen sa i programmet att hon inte undersökt lägenheten och hittills avstått från att agera på de problem som uppstått. Säljarens jurist uttalade sig på ett sätt som väl förbereder att de avvisar eventuella krav.
   
  • Laddar…