Björkar, kan man gräva upp björksly i skogen och plantera?

38k läst  16 svar

 1. E
  Medlem Nivå 3
  Kan man (med markägarens tillstånd!) gräva upp unga björkar i skogen och plantera?
  Hur stora bör de vara i sådana fall? Eller bör man köpa på plantskolan (har de björkar över huvud taget)?
   
 2. P
  Medlem Nivå 1

  Odlade plantar är bästa

  Alla större plantskolorna säljer björkar. Det finns i alla storlekar från halvåriga till fem meters höga. Det är ingen ide att grävä upp plantar iskogen. Det misslyckas oftast. Jag har flyttat olika plantar vid sommarstugan. Resultat har inte varit särskilt bra med björkar. Med små granar lyckas det bättre.
   
 3. G
  Medlem Nivå 8
  Björk kan vara lite svåra att plantera. Det kan tyckas konstigt för björkfrö kan slå rot överallt. Det spelar ingen roll om du har grävt upp i skogen eller köpt i plantskolan. Jag tycker det är lättast att gräva upp i skogen ,med klump och plantera nu på våren innan saven har börjat stiga.
   
 4. K
  Medlem Nivå 5
  Skall man köpa på plantskolan får man kolla upp var björkplantorna kommer ifrån. Björkar är lite känsliga för att hamna i en miljö de inte är "gjorda" för. Man får tex. lätt problem om man försöker flytta en björkplanta från en del av Sverige till en annan. Då förstår man att det kan bli problem med plantor köpta på plantskolan, eftersom dessa inte sällan är importerade från Tyskland! Man ser ganska ofta björkar som planterats utefter vägar och liknande, och dessa ser sällan helt friska ut. Till exempel runt Oslo finns det många risiga stackare till björkar.

  Det är nog lättare att gräva upp en i skogen då, och så liten som möjligt är bra så man lätt får med rötterna. Sedan behöver den mycket vatten för att ta sig ordentligt. Inte för att jag gjort det med björkar, men med bok och lönn utan problem. Då har det varit småplantor på upp till ett par decimeters höjd.
   
 5. bekin
  Medlem Nivå 6
  Viss går det bra att plantera björkar man grävt upp själv.
  Den rätta tiden är nu på våren, det låter konstigt men när björkens löv är stora som "musöron" kan dom grävas upp och planteras om. Man vill ju gärna tro att de är som känsligast då men så är det inte, jag har själv planterat ett 20-tal björkar med bra resultat.

  Lättast är att hämta plantorna där marken består av sand eller grus, till exempel i kanten av ett grustag, en vägslänt eller liknande. Där har björkarna stått på mager och torr mark och är inte så "bortskämda", det är lätt att gräva och få med så långa och oskadade rötter som möjligt.

  Björkplantorna bör nog inte vara högre än 1 meter och det tar ett par - tre år innan de kommer igång att växa ordentligt.
   
 6. Jesca_j
  Medlem Nivå 11
  Bor man i Umeå (Björkarnas stad) så får man gratis björkplantor av kommunen!
  (Brukar vara annonser i lokaltidningarna när det är dags).
   
 7. J
  Medlem Nivå 4
  Fast egentligen tillåter inte allemansrätten att man gräver upp träd i skogen...
   
 8. E
  Medlem Nivå 3
  Nej, men frågan gällde med markägarens tillstånd...
   
 9. B
  Medlem Nivå 6
  Eller så köper man skogsplantor för ca 10kr styck å planterar, bruckar ha en höjd på ca 1,2-1,6m.
   
 10. T
  Medlem Nivå 2
  Vart får man tag på dem då? Finns inte på Plantagen direkt kanske?
   
 11. B
  Medlem Nivå 6
 12. A
  Medlem Nivå 3
  Hur mycket vatten behöver en björk varje dag?

  Har problem med fukt på tomten och funderar på att förminska problemet genom att odla några björkar där det är som fuktigast.
   
 13. thewolf
  Medlem Nivå 7
  Fullvuxen brukar suga i sig 300 l om dagen:cool:
   
 14. Stew
  Medlem Nivå 12
  Ingen dålig ide alls.
  Som "Thewolf" skriver så surplar ju de i sig en hel del.
  Dock tar det några (ganska många) år innan de blir effektiva vattendrickare. Och är fuktproblemet akut så är det kanske bättre att gräva ett dike och göra en mindre dränering på den delen av tomten. Behöver inte bli ett jätteprojekt.

  Mvh

  Stefan
   
 15. A
  Medlem Nivå 3
  Det är inte akut huset har ståt som det är i ca 30 år
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: