Bjälklag

689 läst  17 svar

 1. P
  Medlem Nivå 1
  Bor i vilka från 1920 som nu är renoverad och i stort klar men jag har ett projekt kvar, Källaren.

  Takhöjden i källaren varierar från 165 till 185cm och då det inte är möjligt att gräva ur källargolvet ( grunden ligger i nivå med källargolvet upptäcktes vid dränering för ett antal år sedan) undrar jag om det är möjligt att byta ut befintligt träbjälklag i källartak mot någon annat bjälklag som bygger mindre på höjden?

  Det rum jag tänkt börja med är 4,5x2,9 meter och bjälklagets spännvidd är 2,9 meter. Takhöjd ca 170cm.

  Målet med takhöjden är att öka med minst 10cm och de första 4-5cm kan jag tjäna in genom att riva bort gips, reglar och planktak och ersätta med gips direkt mot bjälklag eller möjligen mellan bjälklag.

  Några tankar som jag undrar om de är möjliga:

  1: går det att förstärka golvbjälklaget genom att spika/skruva/limma på nya lägre reglar och sedan kapa bort 5 cm i underkant ?

  2: kan jag lägga in nya lägre reglar mellan befintliga reglar och sedan kapa befintliga reglar 5cm?

  Källarutrymmet kommer att användas som förråd därav vill jag inte att detta ska bli för dyrt men samtidigt vill jag inte slå huvudet i taket.

  Tacksam för alla idéer jag kan få.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 20
  Det går bra att byta ut de befintliga golvbjälkarna mot t.ex. limträbalkar som man klyver på mitten för att få en höjd på dem som är lägre än standard. Om detta är intressant beror ju på hur höga de befintliga bjälkarna är. Du kan komma ner till en bjälkhöjd runt 100 mm med limträ, fast de sista mm blir rätt dyra. Hur bytet av golvbjälkar går till spelar inte så stor roll. Min erfarenhet av 20-talshus säger mig dock att det bästa är att ta bort de gamla bjälkarna. Då blir det troligen lättare att lägga ett nytt golv i våg.
   
 3. P
  Medlem Nivå 1
  Tack
  Tyvärr kommer jag bara åt golvbjälkarna underifrån (från källaren) då det är relativt nytt kök på våningen ovanför, när denna renovering gjordes sattes reglar på sidan om golvbjälkarna för att rikta upp golvet. Detta gör väl att det är svårt att ta bort befintliga golvbjälkar men det borde väl fungera att sätt nya limträbjälkar mellan befintliga ?
  Gällande höjden på befintliga golvbjälkar borde de vara ca 200mm men då jag ännu ej rivit taket i källaren utan bara borrat ett titthål är jag inte helt säker.
  Är det möjligt att komma ner till dimensionen 145x45 (ej limträ) om bygger med cc 300mm
   
 4. J
  Medlem · Nivå 20
  Jag misstänker att dina gamla golvbjälkar har dimensionen 75x175 (dvs 3x7 tum). Det var nästan standard på den tiden.

  Vill du inte röra de gamla bjälkarna går det naturligtvis bra att lägga in nya underifrån, även om det kan bli lite pyssligt. 45x145 på c/c 300 mm fungerar på den korta spännvidden. Jag misstänker dock att du vinner för lite på det. Öppna upp så du kan kontrollmäta.
   
  • Laddar…
 5. P
  Medlem Nivå 1
  Tack, jag hoppas få tid att öppna upp och kontrollmäta kommande helg, återkopplar då med exakta mått.
   
 6. P
  Medlem Nivå 1
  Äntligen har jag rivit undan för att kunna mäta befintliga bjälkar, måtten varierar på bredden mellan 60-70 mm, höljden är 210mm.
   
 7. J
  Medlem · Nivå 20
  210 mm var ovanligt mycket för att vara i ett 20-talshus. Då kan du ju vinna en del på att göra som du tänkt.
   
 8. P
  Medlem Nivå 1
  Fyller på med en ny idé som en vän till min far kom upp med och han har även gjort nedan beräkning, jag undrar nu om någon kan säga om detta är tillräckligt starkt ?
  Målet är att få så högt i tak som möjligt dvs varje cm som kan sparas på höjden av tak/golvreglarna är värdefulla.

  Om jag förstår min fars vän korrekt låter jag befintliga reglar vara kvar men kapar dessa till höjden 120mm och sedan sätter jag in 2 nya ihop limmade 120mm reglar på cc30cm, tänker att jag även kan förstärka befintliga reglar med att skruvlimma en 120mm regel på dessa.

  Spännvidd 286cm

  Dimensionsförlag
  Såga ner befintliga bjälkar till h= 120 mm.
  Lägg ihop två ihopsksuvade bjälkar 45x120 mm. i varje fack, för ökad samverkan.
  Dessa ihopskruvade bjälkar gerVx 216 cm 3, mer än erforderligt.
  Kontroll av verklig böjpåkänning i ändrade bjälklaget.
  Zigma b = M: Wx= 19670 : 456= 43 kp/cm2 .Godtagbart.
   
 9. J
  Medlem · Nivå 20
  Din fars vän har räknat på böjhållfastheten och hans beräkning visar att det håller. När det gäller bjälklag brukar man titta på nedböjning och svikt som innebär strängare krav. Problemet är att den konstruktionen inte ger en acceptabel svikt i golvet (den blir alltså för stor). Det går bara att fixa med limträ (och stål) om du ska reducera konstruktionshöjden så mycket.
   
 10. P
  Medlem Nivå 1
  Vilken typ av stålbalk skulle du rekomendera ?
   
 11. J
  Medlem · Nivå 20
  En HEA 100, mindre finns inte av den typen. Stål blir dock närmare dubbelt så dyrt som limträ. Dessutom brukar det alltid uppstå en del infästningsproblem när man kombinerar stål och trä. Jag rekommenderar det inte i det här läget.
   
  • Laddar…
 12. P
  Medlem Nivå 1
  Vilken dimension skulle behövas av limmträ om jag väljer det och lägger dessa med cc30cm ?
   
 13. J
  Medlem · Nivå 20
  Om du köper limträ med dimensionen 215x225 mm av den homogena kvalitén och får dem delade till 110 mm på höjden (alternativt specialbeställer den dimensionen från fabrik) så räcker det med c/c 600 mm.
   
 14. P
  Medlem Nivå 1
  Tack ska fundera på om det blir limmträ enligt ditt förslag eller 145mm reglar på cc30
   
 15. H
  Medlem · Nivå 16
  Jag skulle gräva ur djupare mitt i rummet och gjuta en kraftig betongkrans runtom så att grunden inte kan rasa in. Så det blir som en gjuten betongavsats låt oss säga 10 eller 20 cm hög och en halvmeter bred runt hela rummet med full ståhöjd i resten av rummet. Avsatsen blir en bra torr hylla att ställa saker på.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: