Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Binda upp medlemmar i en förening till ett avtal på flera år utan information?

 1. ChefKaktus
  Husägare · Göteborg · 19 inlägg

  ChefKaktus

  Husägare
  Hej!

  I området där jag bor finns det en förening för de hushåll som är anslutna till Tele2 (Comhem).
  Jag är osäker på antalet men det är mellan 100 och 200 hushåll.

  För att få nyttja Tele2s tjänster betalar varje hushåll ca 700kr var om året.
  Utöver detta betalar man för de tjänster man själv utnyttjar.

  Vid inflytt för två år sedan fick jag ingen info om detta men efter ca ett år fick jag tillslut en faktura att betala (det var då jag förstod att föreningen fanns). Med fakturan kom info om att det kostar 1000kr för att gå ur föreningen för bredband från Tele2.

  Utöver Tele2 finns möjlighet att installera fiber vilket jag nu gjort.
  Jag vill nu lämna föreningen Tele2 och då betala 1000kr i avgift.

  Information om och från föreningen har varit obefintlig. Det enda jag fått är en faktura vid ett tillfälle men tillslut fick jag ett samtal från en i styrelsen gällande mitt utträde.

  Då visade det sig att dom tecknat avtal med Tele2 med kostnad baserat på antal medlemmar (kanske inte så konstigt i en förhandling) till 2024. Och att det i stadgarna står att man bara får gå ut när avtalet löper ut.

  Nytt avtal förhandlades tydligen fram i Juni i år utan någon som helst information till mig som medlem.

  Jag kommer alltså enligt föreningens stadgar tvingas betala 700kr för 2022, 2023 och 2024.

  Kan man verkligen bli uppbunden på det sättet?

  Jag har ju haft bindningstid på mitt egna abonnemang som jag har koll på, men att det skulle tajma med avtalstiden för föreningen är ju omöjligt, så de som väljer att gå ut kommer alltid åka på en stor merkostnad.

  Och att ligga och betala för en tjänst obundet hos typ Tele2 kostar ju massa pengar. Där måste man binda upp sig för att få ett vettigt pris.

  Borde man inte fått information om att man blir uppbunden på ett avtal och då bunden till en kostnad på x kr per år?
  Får man ens göra så som förening?
   
  • Laddar…
 2. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 13 003 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Det finns nog en del att reda ut här. Till att börja med antar jag att det är en vanlig ideell förening, eller möjligen en ekonomisk förening och ingen samfällighetsförening då det går att gå ur.

  Då kan vi börja med huruvida du alls är medlem. I och med att du fått ett inbetalningskort och betalat det får man nog anse att du sökt medlemskap (även om rekryteringsprocessen verkar lite skum). Du har också nyttjat föreningens tjänster vilket stärker den tesen. Så låt oss anta att du faktiskt är medlem.

  Om det är en ekonomisk förening (vilket jag gissar att det inte är) så får de inte kräva att du stannar i flera år. Det är lagreglerat och normalt kan man säga upp medlemskapet till nästa räkenskapsår, max med ett varsel om sex månader.

  Ideella föreningar är inte alls lsgreglerade på samma sätt, utan där har man stor rätt att i stadgarna bestämma hur föreningen sköts.

  Att ha en straffavgift för utträde verkar dock bisarrt i sig. Den skulle man ju kunna se som en avgift för att bryta sin del av avtalet, och att man då skulle hävda att de tusen kronorna är något man betalar för att slippa ur avtalet till 2024. Huruvida den långa uppsägningstiden i sig är skälig är knepigt att bedöma, på något vis är det säkert bra med långa avtalstider, och har man löpande förnyat den här typen av avtal på motsvarande vis kan det kanske hålla. Har man däremot tidigare haft korta avtal och nu slängt på fyra år är det mer tveksamt.

  Förmodligen skulle det hela sluta med en skälighetsprövning enligt 36 § avtalslagen om det drevs till domstol.

  Det man skulle kunna göra i din situation är att säga upp medlemskapet till årsskiftet (om räkenskapsår=kalenderår) och betala de tusen kronorna i straffavgift men hävda att alla vidare anspråk från föreningen är oskäliga och bestrides. Då har de att välja på att processa om ett par tusen spänn eller släppa frågan. Man skulle då hävda uppsägningstid analogt med föreningslagen ovan, och att de tusen kronorna är för förtida uppsägning.

  Samma sak kan förstås göras utan att betala in de tusen kronorna…

  Jag misstänker att föreningen inte har tvärkoll på vad den gör och får göra, så att sätta hårt mot hårt i en sån här situation är nog inte fel. Och som värst blir det småmål i domstol av frågan, där man som mest behöver betala någon timmes ombudskostnad för motparten om man förlorar.

  Naturligtvis borde man få stopp på en sån här fråga långt innan den går till domstol, men det är worst case.
   
  • Laddar…
 3. tttomten
  Renoverare · 2 792 inlägg
  Börja med att begära ut föreningens stadgar samt protokoll från föreningens möten.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 46 834 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  OM det är en registrerad samfällighetsförening (bestäms av lantmäteriet), då kan du inte gå ur. Det är i så fall inte du som är medlem, utan det är din fastighet som är medlem.

  Nu tycker jag inte att dte låter som det är så. Då beror det väl lite på om det finns ett avtal som du godkänt, med den här typen av uppsägningsvillkor.
   
  • Laddar…
 5. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 13 637 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Jag har också att känsla att det kan vara en samfällighetsförening. I så fall så fanns informationen om delägarskapet i gemensamhetsanläggningen i fastighetsregistret och därmed i köpehandlingarna.
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem · Gävleborg · 1 091 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Om det är en samfällighet borde den väl stå med på lantmäteriets e-tjänst? Det går ju på några minuter för TS att kolla upp.
   
 7. anders07
  Byggnovis · Stockholm · 6 805 inlägg

  anders07

  Byggnovis
  Har svårt att tro att någon annan förening än en samfällighetsförening kan teckna upp avtal för ett område så det är med allra största sannolikhet en samfällighetsförening...

  Då är det bara att gilla läget, du har per automatik accepterat villkoren när du köpte fastigheten.

  Det måste finnas reglerat vilka villkor som gäller för extra tjänster dock och om det är obligatoriskt att gå med. Eftersom det är en extra debitering och inte ingår i samfällighetsavgiften så torde det vara en extra avgift så då gäller det om det är en obligatorisk tjänst eller inte men hade de tidigare ägarna accepterat tjänsten hänger den med till dig.
   
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 13 637 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  TS får återkomma om det är en samfällighetsförening. Om föreningen har beslutat att uttaxera medel från medlemmarna så kan eventuellt säljaren av fastigheten vara betalningsansvarig. Det beror lite på hur beslutet togs, när uttaxeringen förfaller och om säljaren har förbundit att sig att fastigheten var skuldfri vid tillträdet (det sista är standard).
   
 9. ChefKaktus
  Husägare · Göteborg · 19 inlägg

  ChefKaktus

  Husägare
  Det är ingen registrerad samfällighet. Detta är en separat ”förening” som endast är till för att handla upp avtal för Kabel-TV från historiskt sett ComHem.

  Fakturan jag fick kan man säga var en påminnelse till tidigare ägare att betala. Tidigare ägare hade ett halvår innan flyttat till ålderdomshem så det föll nog mellan stolarna där.

  Jag har för all del betalat för att jag nyttjat tjänsten och om det gör mig medlem eller ej vet jag inte. Jag har aldrig gått med eller skrivit på något medlemskap.

  Avgiften för att få ut skall tydligen vara en kostnad till Tele2 för att koppla bort något, så den är inget straff på det sättet utan är säkert rimligt.

  Men så här med facit i hand skulle jag såklart aldrig betalat den där fakturan, bett dom koppla bort mig utan att så behöva betala 1000kr och skaffat något annat i väntan på installation av fiber.

  Jag ska försöka få tag på protokoll och stadgar. Men hittills har det inte fungerar speciellt bra.
   
 10. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 13 003 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Bra svar. Jag tror du får se det som att du gått med i föreningen genom att betala, så är det ju de facto i de flesta föreningar, även om man oftast inte har så stränga utträdesregler.

  Kan de inte visa fram stadgar eller annat på att du är bunden mer än årsvis är det ju bara att gå ur och be dem dra något gammalt över sig. Kanska läge att göra samma sak oavsett om de inte sa innan hur svårt det är att gå ur. Det beror väl lite på hur konfrontativ man vill vara.

  Jag skulle säga upp medlemskapet innan novembers utgång och hävda att det gäller från årsskiftet, sen får man väl förhandla om villkoren, men då har man i alla fall gjort rätt enligt normala regler, sen får man se hur de specifika står sig.
   
  • Laddar…
 11. ChefKaktus
  Husägare · Göteborg · 19 inlägg

  ChefKaktus

  Husägare
  Vad jag förstod efter samtalet av den i styrelsen som ringde mig står det i stadgarna att man bara får gå ut när föreningens avtal med Tele2 löper ut. Och i det här fallet råkade det vara 2024. Det kunde lika väl ha varit 2022 antar jag, eller 2030.

  Så om jag tolkar det rätt så har dom på något sätt rätt att binda upp mig på det sättet men ändå inte. Det kunde ju som sagt lika väl varit ett 10årigt avtal.

  Sen kan man fundera på om det verkligen blir dyrare för övriga om någon lämnar. När man förhandlar rabatter brukar det ju inte vara per styck utan spann av användare.

  Så har dom förhandlat pris för säg 100-150 medlemmar och är 130, kan 30 lämna utan att kostnaden blir större.
  Skulle alla lämna blir det såklart problem, där av stadgarna antar jag.

  Men återigen, att tajma ens egna bindningstid för en tjänst med avtalet till föreningen. Man åker definitivt på merkostnader.

  Jag ska definitivt lämna nu.
  Tack för infon så länge.
   
 12. C
  Medlem · 13 521 inlägg
  Oavsett föreningsform kan ju inte föreningen godtyckligt hitta på regler för vem som är medlem i föreningen, vad som gäller för utträde eller hur medlemmarna skall debiteras för olika saker.

  Det hela låter som något helt laglöst påhitt, kan inte se att det finns någon formell grund för vare sig betalningsskyldighet, medlemskap eller utträdesavgift.
   
 13. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 13 003 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Håller med. Det konkludenta handlande man kan hävda att avtalet vilar på kan inte gärna Innebära att man accepterat okända och oväntade villkor.
   
 14. ChefKaktus
  Husägare · Göteborg · 19 inlägg

  ChefKaktus

  Husägare
  Hej,

  Nu har jag fått tag på stadgarna och även pratat med en styrelsemedlem som hade lite mer koll.

  Det är en ideell förening.

  Dom skall tydligen blivit beviljade mandat att förhandla och binda upp medlemmarna på ett avtal till 2024. Det är dock ingen fråga eller information jag fått.

  Mandatet bygger på att papper manuellt delas ut till medlemmarna men då jag tror dom har fel adress till mig så har jag inte fått dessa. Vad gäller då tro?

  Jag har heller inte sett några protokoll eller liknande och att ha missat flera informationslappar i brevlådan är orimligt.

  Det verkar för övrigt inte stå något om uppsägning i stadgarna. Men någonstans eller någon gång ska dom tydligen beslutat att ingen får lämna under pågående avtalsperiod med Tele2.

  Vad säger ni? Bara skriva att jag lämnar per 31/12-21 antar jag?
  Får jag faktura för nästa år får jag väl ifrågasätta det då.
   
 15. H
  Moderator · Stockholm · 46 834 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Rent formellt har jag väldigt svårt att tro att det skulle gå att binda upp medlemmar på det viset, om det inte är just en samfällighetsförening.

  Men man kan ju lägga en lite mer moralisk aspekt på det. Om man tänker sig att en grupp människor går ihop och gör en upphandling, som man ser som fördelaktig just då. Men som bygger på att alla är med och betalar över en tid. Då är det ju rätt otrevligt om några drar sig ur från sitt "ideella" betalningsansvar, och lämnar räkningen till de övriga. Även om man rent lagligt kan göra så.

  Nu låter det ju som lite tveksamt här om alla verkligen gått in i det här självmant...
   
  Redigerat 26 nov 2021 00:00
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.