Byggahus.se

Billiga robotgräsklippare – vad du får för pengarna

 1. M
  Medlem · 389 inlägg

  maxmsm

  Medlem
  Jag har mätt upp att jag kommer att ha ca 415 kvm gräs efter att vi rivit uterum o garage och byggt nytt större så denna verkar var ok för mej om den kan klippa en 1,5m bred remsa och vända där vilket jag tyvärr inte hittar uppgift om.

  Dessutom så måste det gå att koppla in runt 200m kabel också vilket jag tyvärr inte hittar uppgift om att det går.

  Priset tilltalar dessutom den småländska sidan jag lade mej till med under 24 års boende där............
   
 2. K
  Medlem · 13 inlägg
  Det gör dom! Har haft min Robomow RS612 i 4 år och lagt ner 8,000:- i reservdelar efter att garantiperioden gick ut . . . och det beror inte på slarv. Den står väderskyddat och förvaras inomhus på vintern.
   
 3. R
  Medlem · 3 771 inlägg

  RoAd

  Medlem
  Då handlar det nog om ett dåligt märke, en dålig modell, eller ett dåligt exemplar.

  Min HQ har snart arbetat färdigt sin femte säsong och jag har fått byta ett hjullager sedan jag köpte den (kostade under 100:). Jag har rätt många vänner med robotklippare som inte heller haft några egentliga problem.
   
 4. K
  Medlem · 13 inlägg
  Köpte två kompletta likadana Robomows som min av en kille som, liksom jag, tröttnat på att lägga pengar på reservdelar. Lyckades få igång den ena och har den andra som reservdelsmaskin.
  Sök efter Robomow på Blocket och du kommer att få se att det är fler som haft samma problem d.v.s. att klipparen börjar bete sig underligt, som om den vore på knark.
  Min nästa maskin blir definitivt en Husqvarna.
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem · 3 771 inlägg

  RoAd

  Medlem
  Ja, då låter det som om det är märket det är problem med. Lustigt, för även om jag inte är speciellt imponerad tekniskt av robomow så trodde jag i.a.f. att de var hållbara. De är ju trots allt byggda som traktorer :)
   
 6. K
  Medlem · 13 inlägg
  Precis vad jag tänkte. Stor, robust enkel maskin med en klippbredd på 56 cm utan en massa finesser som kan ställa till det.

  Men det har visat sig att elektroniken i laddhuvudet havererar.
  Dels genom att tätmassan inte håller tätt och de korroderar och får kortslutning, men även att just själva elektroniken har problem. Därav det underliga beteendet när klipparen beter sig som den fått demens eller går på knark. Såg precis att man kan köpa en signalförstärkare hos PJ Alltjänst för slingor över 200 meter. som kanske kan avhjälpa detta beteende. Min slinga är bara på 160 meter men jag skall nog pröva den ändå.

  Sedan är det själva klippmotorerna. Denna modell har två klippmotorer och en hel solid kniv på varje. Axeln är relativt klen vilket gör att om det hamnar en mindre (liten) gren efter en blåsig dag eller en kvarglömd liten plastleksak som går under kjolen på maskinen så blir axeln sned och hela motorn måste bytas. Husqvarna har en motor med en roterande skiva där det sitter små knivar ute i änden och som går undan om de möter motstånd. Klart mycket bättre lösning.

  Denna Robomow-modell har även två drivmotorer, en till varje hjul bak. Initialt innehöll dessa plastdelar som emellanåt havererade. Nu har de bytt ut plasten mot stål och jag tror att de även lanserat ett byteskitt så att man slipper byta hela motorn i framtiden.

  Så trots sitt pansarliknande utseende så är det "flera svaga länkar i en annars ganska grov kätting". Och då många företag tjänar stora pengar på eftermarknaden så kostar dessa reservdelar av undermålig kvalité ofta mycket pengar per del.

  Jag är färdig med Robomow. När min reservdelsmaskin inte längre kan hålla igång mina två andra klippare så kommer jag att byta ut dem till Husqvarna. Inte en spänn till på reparationer eller reservdelar till Robomow.
   
  • Laddar…
 7. R
  Medlem · 3 771 inlägg

  RoAd

  Medlem
  Just knivarna har jag haft en lång diskussion om med en användare här på forumet. Hen hävdar att de är helt överlägsna rakbladsknivarna just för att de håller bättre. Vi med HQ svarade at rakbladsknivarna också håller bra. Det värsta som hänt någon var att knivarna behövts bytas (för under en hundralapp). Det du säger tyder ju t.o.m. på att de fasta knivarna är en sämre lösning även hållbarhetsmässigt och inte enbart resultatsmässigt.

  Problem med skeva axlar stöds dessutom i en annan tråd här där grannen till en användare inte mindre än två gånger under kort tid fått skeva knivmotoraxlar på sin robomow med höga missljud som följd.
   
  • Laddar…
 8. E
  Medlem · Skåne · 11 716 inlägg
  7, snart 8 år med en Gardena R70 (utgången modell), enbart bytt batteriet efter 4 år, sedan 1-2 satser med knivar/säsong.
  Mycket nöjd med tillförlitligheten. Har nu i princip aldrig ett stopp under hela klippsäsongen som löper från mars/april till oktober/november här i Skåne.
   
  • Laddar…
 9. K
  Medlem · 13 inlägg
  Knivarna på dessa Robomows håller i två säsonger. Enligt tillverkarens anvisningar skall man byta plats på knivarna efter en säsong, höger till vänster och vice versa. Då motorerna roterar åt olika håll leder det till att eggen på andra sidan kniven används säsong två. Om man inte gör det så ökar belastningen på klippmotorerna då knivarna blir slöa och därmed ökar även risken för skeva motoraxlar.

  Man skulle kunna tro att man kan slipa knivarna. Men gör man det och det blir ojämnt slipat, d.v.s. att man på så sätt förskjuter tyngdpunken från centrum av axeln ut på kniven någonstans, så ökar belastningen på motoraxeln och man riskerar ökat slitage på lagringen av axeln eller att axeln blir skev, enligt Robomow.

  Och dessa knivar kostar 800:-/par, plus eventuell frakt så det blir dyrt i längden.

  Som sagt, Husqvarna får det bli.
   
  • Laddar…
 10. R
  Medlem · vg · 4 324 inlägg
  Jag tänker på det här med hållbarhet. En Klippo håller lätt 30 år med normal service. En robot håller 6 år eller?
   
 11. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 17 365 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Robotklippare är dyrare alla dagar, men bekvämt.

  Runt 10 år ska man nog förvänta sig av en Automower i alla fall innan det blir allt för omfattande reparationer, då har du bytt batterier 2-3 ggr.
   
 12. R
  Medlem · vg · 4 324 inlägg
  Ok
   
 13. R
  Medlem · vg · 4 324 inlägg
  Ok
   
 14. K
  Medlem · 13 inlägg
  Robotklipparen är trädgårdens motsvarighet till Tesla emedan Klippo är en smutsig Wolkswagen som går på diesel.
  Skämt åsido, jag tror att robotklippare har en framtid när de kommit över barnsjukdomarna. De är tysta, avgasfria och klipper även när du är på semester själv. Gräset hålls kort även när du gödslat, vilket man skall göra 2-3 gånger per år men undviker om man handklipper. Ogräs får det besvärligt och gräsmattan ser underbart nyklippt ut varje dag.
  Men alla de problem jag har haft med min Robomow, det är banne mig inte acceptabelt. Noterade igår att en klipparmotor hade krökt axel igen. Denna gång var det en gren från en närliggande buske som hade böjt sig i båsten (vi har mycket av det på västkusten), kommit in under kjolen på klipparen och böjt axeln till den grad att det är ett rejält missljud.
   
 15. mexitegel
  Allvetare · Västra Götaland · 17 365 inlägg

  mexitegel

  Allvetare
  Vill inte racka ner på olika klippare på något sätt. Läser man inlägg i diverse forum så framkommer det ganska tydligt att de lite dyrare klipparna, framförallt HQ/Gardena, generellt har betydligt färre problem och inte har några barnsjukdomar i egentlig mening även om det förekommit. Senast med någon modell i våras vill jag minnas, HQ har lsäkerligen ärt sig massor under de 25 år som automower funnits för att få den kvalitet som klipparna har idag.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.