Byggahus.se

Billig och tidseffektiv lösning - måla fuktig ytterpanel efter att den torkat upp?

 1. H
  Medlem · 3 inlägg

  Husägarinnan

  Medlem
  Hej!

  Vi har köpt ett hus som ursprungligen byggdes 1960, och som därefter byggts till i omgångar. I år bestämde vi oss för att måla om halva huset (och att ta andra halvan nästa år). När vi tvättat och börjat skrapa bort befintlig (olje)färg inser vi att delar av panelen är fuktig. Vi hade egentligen velat byta dessa delar. Panelen är dock gammal och vi kan inte hitta panel med samma mått i handeln. Det är liggande slät panel. Den bästa lösningen är väl, som vi ser det, att byta all panel till ny, men det har vi varken tid eller pengar till den här säsongen. Vi ska måla med Jotun Demi dekk Infinity, och överväger nu att fortsätta skrapa bort all lös färg, låta det rena träet som kommer fram torka upp i någon veckas solsken och sedan måla med jotuns grundfärg på trärena ytor och därefter på med täckfärgen. Huset ligger cirka 200 meter från havet och det är fasaden som vätter mot havet, åt väst/nordväst, som det är fråga om.

  Är det någon annan som gjort så här tidigare? Hur länge kan vi vänta med att byta all panel?
   
 2. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 001 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Ta först reda på varför panelen är fuktig!
   
 3. H
  Medlem · 3 inlägg

  Husägarinnan

  Medlem
  Någon som har erfarenhet/input av situationen?
   
 4. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 001 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Säkerligen, men innan du svarar på varför panelen är fuktig går det inte att besvara den.

  Om det beror på läckage från insidan (hål i taket, trasig vattenledning, bristfälliga hängrännor?) kommer fasaden snabbt att att bli fuktig igen och ruttna om du målar den med färg som inte är helt och hållet genomsläpplig.

  Om du kan säkerställa att fukten beror på att färgen släppt och därmed tillåtit regn komma åt när det blåser från havet är din idé däremot helt okej.
   
 5. H
  Medlem · 3 inlägg

  Husägarinnan

  Medlem
  Tack för input! Vi har bytt ut några delar av den fuktiga panelen och bakom är det helt torrt. Färgen har också suttit ganska/väldigt dåligt där panelen varit fuktig, och det finns inget som leder vatten (såsom vattenledningar eller hängrännor) i närheten av de fuktiga delarna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.