Byggahus.se

Bilersättning, 2 bilar heldagsparkerade i flera veckor

 1. M
  Medlem · Blekinge · 659 inlägg

  MartinP666

  Medlem
  Fast otydligheter är ju hantverkarens problem, inte kundens. Hur ska kunden kunna veta vilka detaljer som hantverkaren tänkt sig men inte nämnt i avtalet? Ska man verkligen behöva fråga hur många bilar de tänkt debitera för? Och hur ska man ens veta att det är en oklarhet?
   
 2. pelle plåttak
  Verktygstokig · Estocolmo · 451 inlägg

  pelle plåttak

  Verktygstokig
  Dom få gånger vi kör löpande , tar vi 450 kr för servicebil/dag
  Annars är det med i fasta priset


  Att ta betalt per timme är ju bara larvigt och oförskämt.
   
 3. elpaco
  Gräsfantast · Västra Götaland · 3 826 inlägg

  elpaco

  Gräsfantast
  Jag tycker att det är oskäligt att ta betalt för bil alls. Om det är självklart att hantverkaren behöver en bil så är det självklart att den ingår i timpriset. Däremot skall man så klart betala milkostnad.

  Varför inte annars börja ta betalt för allt annat som en hantverkare behöver för att utföra sitt arbete? Slitage på arbetskläder, verktyg, kontorshyra, revisor, osv .. det är helt löjligt.
   
 4. connywesth
  Lägenhetsfixare · Sverige · 507 inlägg

  connywesth

  Lägenhetsfixare
  Nej, det är inte ENBART hantverkaren problem, båda parter måste ju UTTRYCKLIGEN göra klart vad respektive part VILL och vad respektive PART kan acceptera av motparten.

  När det blir otydligt i det skrivna avtalet så blir det problem och missförstånd, och det blir svårt för tredje "tvistlösande" part att tolka vad som är "rimligt" eller ens vad parterna kommit överens om. Jag har aldrig träffat en bygghantverkare som är jurist.

  Hade det varit jag själv som varit kund och som beställt ett byggjobb, skulle jag sannolikt anlitat en byggjurist som ser till att vi utformar et "vattentätt" avtal som blir tydligt vad jag som kund vill se för resultat av hantverkarens jobb. Sannolikt hade jag även begärt ett "fast pris" som inte får överskridas alls.

  När parterna fått till ett avtal med åtföljande offert från leverantören, skulle jag aldrig få mig för att ens kommentera om leverantören använder 2 eller 14 bilar i jobbet, leverantören får lägga upp sitt arbete som denne anser vara bäst för jobbet, men det gäller ju att allt är specificerat i avtalet och offerten. Annars blir det tvist, helt i onödan.

  Men för att det ska vara möjligt så måste jag som kund vara tydlig med vad jag vill och presentera de kraven till hantverkaren i skriftlig form. Samt ge hantverkaren den tid som behövs för att göra sitt job med den kvalitet som behövs. Det funkar inte att "slarva" för någondera part.

  Det är lika viktigt för mig som kund att göra mitt jobb med att ta fram en "vattentät" och juridiskt korrekt beställning, som det är för hantverkaren att ge en korrekt offert, och leverera ett kvalitativt jobb. När jobbet är klart och inspekterat av en professionell bygg-kontrollant så är det vikrigt att jag betalar det överenskomna priset för jobbet.

  Blir det ändringar (pga av rimligt oförutsedda omständigheter) under arbetets gång så måste BÅDA parter medverka i en positiv anda för att lösa dessa problem, ingen kan skylla på den andra parten, utan man måste "samarbeta" för att lösa problemen.
   
  Redigerat 5 dec 2020 20:36
 5. nino
  Renoverare · Dalarna · 9 187 inlägg

  nino

  Renoverare
  Jag tog en summa per dag för bilen, när jobbet var klart summerade jag timmarna och delade på 8 och avrundade till närmaste hela timme, ibland uppåt (om det varit mycket småvändor som kunden orsakat pga saknat material eller liknande) eller neråt om det flutit på
   
 6. O
  Medlem · 649 inlägg

  Ovation

  Medlem
  Det ska framgå klart och tydligt vad det kommer att kosta /Tim inkl moms.
  Köper man en tjänst så bör man ju fråga vad det kostar, det är då upp till entreprenörer att upplysa om vad det kostar.
  Men frågar man inte före och aldrig fått en uppgift då kan man inte tycka att det är dyrt i efterhand.
   
  • Laddar…
 7. Johanh7569
  Medlem · 4 inlägg

  Johanh7569

  Medlem
  Enligt skatteregler så får dom inte åka direkt till "firman" på morgonen utan måste till grossist el kund.
   
  • Laddar…
 8. Johanh7569
  Medlem · 4 inlägg

  Johanh7569

  Medlem
  Av praktiska skäl så kan det vara bra att ta ut bilkostnad separat, dessutom som någon skrev så är det inte berättigat rot avdrag.
   
 9. O
  Medlem · 649 inlägg

  Ovation

  Medlem
   
 10. O
  Medlem · 649 inlägg

  Ovation

  Medlem
  Beror helt på vars de är anställda.
  Man kan vara anställd både från hemmet och från kontoret, eller så är det förmånsbil.
  Det spelar ingen roll i detta fall
   
 11. connywesth
  Lägenhetsfixare · Sverige · 507 inlägg

  connywesth

  Lägenhetsfixare
  Det är krav från Skatteverket/lagstiftningen att man skiljer på arbetskostnaden och reskostnaden/bilkostnader så det är inget hantverkaren kan råda över, samma sak gäller materialkostnader, de måste specificeras separat p.g.a. lagstiftningen för ROT-avdraget.

  Dessa krav gäller även vid fast pris, leverantören måste specificera Arbetskostnad, Materialkostnad och res/bilkostnader separat.
   
  Redigerat 5 dec 2020 21:29
 12. Krille001
  Medlem · 8 inlägg

  Krille001

  Medlem
  :crysmile::crysmile::crysmile::crysmile::crysmile:
   
 13. E
  Medlem · 294 inlägg
  löpande räkning..!? Är ju inte fast pris..? Tar det ett år får de betala för ett års arbete. Hänger du med? Löpande räkning löper liksom på.
   
  • Laddar…
 14. elpaco
  Gräsfantast · Västra Götaland · 3 826 inlägg

  elpaco

  Gräsfantast
  Att de skall specificeras har ingenting med timpris att göra. Det finns inget som säger att timpriset till 100% måste bestå av arbetskostnad.
   
 15. elpaco
  Gräsfantast · Västra Götaland · 3 826 inlägg

  elpaco

  Gräsfantast
  Av praktiska skäl för KUNDEN är det bra att man har en prissättning som är transparent
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.