Byggahus.se

Bilder på golv

 1. D
  Medlem · 459 inlägg

  daniel_168

  Medlem
  Hej!

  Vi funderar på klinker/granit som golv i stället för parkett i vårt integrerade kök/vardagsrum. Är det någon som har bilder på något sådant golv? Jag kan som inte riktigt visualisera mig hur det kan komma att se ut.

   
 2. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Hej!

  Vi kommer att lägga in klinker/stengolv i entrén och i alla sällskapsytor samt kök. Så snyggt! Och praktiskt!

  Du kan gå in på http://www.kakelspecialisten.se och titta i deras broschyr, där finns några bilder på golv i kök och vardagsrum. Vi kommer med största sannolikhet lägga in deras granitkeramikplatta "Darkstone" (44.5x44.5 cm), som återfinns på ett par ställen i katalogen, bland annat på sista sidan i katalogen (baksidan). Vi har även sett den utlagd i verkligheten, den är mycket snygg tycker vi! Dessutom mycket hållbar och lättstädad då den har en underbar ytfinish. De tar 695 kr/kvm för den.

  Annars kan du googla lite, så kan du få upp både svenska och fantastiskt snygga golv på utländska sidor.

  Vi skulle gärna lägga in marmor, men det är ju tyvärr lite känsligare (och dyrare). Granit har vi också funderat på, snyggt!

  Lycka till! :)
   
 3. Robert_Maria
  Medlem · Västmanland · 2 232 inlägg

  Robert_Maria

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Darkstone är plattan som vi kommer ha i hall, kapprum och i "produktions"delen av köket. En väldigt fin platta som fungerar väldigt bra med ekgolv som vi ska ha i resten av huset.
   
 4. D
  Medlem · 459 inlägg

  daniel_168

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Darkstone var en mycket snygg platta! Vad är egentligen skillnad mellan den och en granitplatta? Är det att Darkstone är en bränd keramikplatta, medan ett granitgolv består av sten rakt igenom?

  Vad får man räkna med för jobb och kostnader om man ska lägga golvet på en betongplatta med golvvärme inuti? Måste man lägga något fuktskyddande lager först? Sen tillkommer fogmassa och själva "gjutmassan". Vad mer? Lägger ni in golvet själva eller anlitar ni någon? Vad kostar i sådana fall jobbet?

  Först ville vi ha ekgolv, men nu ska vi ha ett ekkök och då känner vi att det blir lite kaka på kaka med ekgolv också. Så, sten på golvet och ek i köket känns helt ok. Det är inte heller riktigt läge att lägga olika golv i köket och i vardagsrummet eftersom de är integrerade på ett specicellt sätt.
   
 5. Robert_Maria
  Medlem · Västmanland · 2 232 inlägg

  Robert_Maria

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Det är som du skriver att Darkstone är en bränd keramikplatta.

  Det blir de sedvanliga plattsättningskostnaderna. Fuktskydd gäller bara om plattorna ska läggas i ett så kallat "våtutrymme". Exakt vad och vad det kommer att kosta vet jag inte ännu men ATT jag kommer att anlita någon att göra jobbet är säkert.

  Integration är inte ett hinder, vi har vår planlösning på ett sätt där hall, kök (produktions och konsumtionsdel), och salong hänger samman. Det finns snygga lister som man lägger mellan ytskikten.
   
 6. D
  Medlem · 459 inlägg

  daniel_168

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Lägger man plattorna bara rakt på plattan? Det låter för enkelt. Annars är det ju skitkul att lägga klinkers. Gjorde det själv i vår lägenhet, i hallen. Det var jätteenkelt. Bara som ett stort pussel.
   
 7. Robert_Maria
  Medlem · Västmanland · 2 232 inlägg

  Robert_Maria

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Måste ju självklart ha fix för att få dem att sitta kvar och för att utjämna evenutella ojämnheter, sedan behöver du fog för att täppa till emellan plattorna.
   
 8. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Roligt att flera tycker om Darkstone! På entréplan kommer vi att lägga ca 75 kvm av denna platta (entré, hall, vardagsrum, matsal och kök som hänger ihop), på sluttningsvåningen blir det ca 35 kvm (i allrummet). I övriga rum som TV-rum/bibliotek, sovrum och gästrum lägger vi ekparkett. Mot TV-rummet/biblioteket blir det alltså någon form av list, medan det övriga blir helt genomgående, vilket jag nog tycker är snyggast.

  Vi ska också anlita plattsättare, så det blir de sedvanliga kostnaderna för det. Tror att det kan ligga på ca 250 kr/timme(??). Dock behövs det inte "våtrumssäkra".

  Andra plattor vi tittat på är "Micron" svart, också den från Kakelspecialisten. Två andra snygga från Konradssons; "Habitat, svart" (40.5x40.5 cm) (MYCKET snygg, påminner om Darkstone, fast gråare) och "Marte, nero acapulco" (30x60 cm)

  Alla dessa plattor vi pratat om är alltså brända keramikplattor medan granit, marmor, kalksten och skiffer är natursten, dvs precis som du själv skriver; "sten rakt igenom". Fördelen med granitkeramik, som dessa plattor, är att det är otroligt hållbart och lite billigare än natursten. Sedan är många förvillande lika natursten.

  Att tänka på när man lägger stengolv/klinkers, är att ha minimala fogar, det är snyggast, tycker i alla fall jag (gäller även i badrummen förstås!). Det börjar komma mer och mer nu till Sverige och är senaste trenden. På kontinenten har de alltid lagt dessa snygga golv med smala fogar överallt i husen.  :-*

  Lycka till!  :)

   
 9. D
  Medlem · 459 inlägg

  daniel_168

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  LBG: Minimala fogar. Vet inte om jag så här spontant har någon känsla för hur det ser ut. Vissa stengolv läggs väl helt utan fogar? Har du någon bild på dessa snygga fogar?
   
 10. Robert_Maria
  Medlem · Västmanland · 2 232 inlägg

  Robert_Maria

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Darkstone-plattan är skitsnygg med smal fog. Den breda fogen som man normalt använder i badrum gör dessuom skarvarna väldigt obekväma att stå på. Ska man ha klinker i kök kan det vara bra att ha ett så slätt golv som möjligt. Man tillbringar mycket tid stående där.

  Stengolv kan läggas utan fog, det stämmer men när det gäller klinker så åker du alltid på att ha en fog mellan de individuella plattorna.
   
 11. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Här kommer vårt senaste val av platta, kanske tar vi denna istllet för Darkstone!  http://www.peronda.com Gå in på Porcelain och sedan "Art" 44x44 cm. Där kan ni se den mörka plattan (den går aningen åt grönt) utlagd med minimal fog. Titta på denna ursnygga granitkeramik som ser ut som marmor, få se vad ni tycker... I Sverige finns det de som tycker att det blir för mycet "bankkänsla" med ett sådant här polerat golv, men vi tycker bara att det är superelegant!

  Denna platta hittade vi på Kakepalatzet i Bromma. Den kostar visserligen 995 kr/vm, men då vi kommer att behöva ca 100 kvm har de gett oss en mycket bra rabatt.

  Tål helt klart att funderas på tycker vi, ett sådant här golv blir ett smycke i huset!


   
 12. Robert_Maria
  Medlem · Västmanland · 2 232 inlägg

  Robert_Maria

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Den platta ni har valt ser onekligen fin ut men det verkar kunna bli halt, väldigt halt. Samtidigt ska man tänka på att det smuts och damm syns väldigt tydligt på blanka ytor.

  För de framtida barnens säkerhet har vi valt en matt/halvmatt platta som ger lite mer fäste för ivriga barnfötter.
   
 13. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Robert_maria, jag vet att många med dig anser/tror att polerade plattor/stengolv skulle vara så hala. Det är faktiskt inte sant. Jag talar av egen erfarenhet då jag tidigare varit bosatt i Italien i många år och "prövat" många olika stengolv och klinker. Du kan även gå in på http://www.edsvikenssten.se/ där de tar upp just detta fenomen om att alla tror att det skulle vara så halt. Ett lackat parkettgolv är nog i samma klass ur halkperspektiv, tror jag.

  Däremot , tror jag nog att smuts syns aningen lättare på ett polerat golv...

  Kul att du tyckte plattan var fin i alla fall, vi får se om det blir den eller Darkstone. Är det Darkstone ni valt, eller?

  :)
   
 14. ByggaNytt
  Medlem · Stockholm · 2 711 inlägg

  ByggaNytt

  Medlem

  Re: Bilder på golv

  Postade lite bilder på vårt köksgolv här:

  http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=10142

  Vi har polerad granitkeramik och det är INTE halare än den lackade parketten, inte ens i vått tillstånd (vi har småbarn!).
  Jag la (självklart) golvet med minimal fog ~1mm!
   
 15. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Bilder på golv


  Nice...  :cool:  Det är så snyggt med smala fogar... Och vad snyggt med polerat...

  Trevligt att någon annan kan konfermera huruvida polerade golv är hala eller ej.

  En annan reflektion, vad ska man egentligen ha marmorgolv till när det finns granitkeramik som är så tåligt och lika snyggt? Jag såg dessutom på en italiensk hemsida att de hela tiden kommer med nya produkter på klinkersidan som är långt bättre och minst lika snyggt som natursten. De forskar intensivt på detta. Spännande...

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.