Byggahus.se

Betongvägg i badrum

 1. N
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vi är i färd att bestämma utförandet på vårt nybyggda badrum. Det kommer ligga i källarplan med 3 befintliga betongväggar och en ny gipsvägg. Vi kommer att kakla där duschen ska vara men funderar nu på att behålla den befintliga betongen på de övriga väggarna. Är detta ens möjligt eller krävs det någon form av tätskikt?

  Vidare är betongen ganska skitig då det varit förråd i utrymmet tidigare. Går det att slipa eller polera till väggarna så att de blir renare men behåller den råa känslan? Hur går man tillväga och kan man göra detta själv?

  Sen tillkommer hygienaspekten. Är betongväggar på något sätt mer ohygieniska än kaklade väggar i ett badrum?

  HJÄLP!
   
 2. anders07
  Medlem · Nivå 16
  Du måste följa våtzonerna... Om det är yttervägg ska du dock inte ha någon fuktspärr/våtskikt.
  Betong är porös och ofta "hålig" så hygienskt blir det ju inte... Vi hade sjösten med porer på golvet i ett badrum tidigare och det var inte kul att inspektera de "hålen" på nära håll...
  Betong i sig är ju inte organisk så den är ju inte problemet utan att den drar till sig fukt och sen vandrar fukten vidare till organsika instängda material och orsakar fukt/mögel problem.
   
 3. N
  Medlem Nivå 1
  Stort tack! Med andra ord borde vi kunna ha betongen synlig längs ytterväggen, ligger i våtzon 2. Vi får se vad byggarna säger.

  Däremot behöver jag fortfarande tips på hur man snyggar till betongen med någon form av slipning. Någon? Tänker att det är svårare på väggar än golv...
   
 4. anders07
  Medlem · Nivå 16
  Du kan ju pröva våtslipa betongen men eftersom den är gjuten som vägg så har du ju knappast använt någon finbetong och så lär det vara en hel del sten och grovkorning sand... Att putsa väggen istället kan ju vara ett alternativ?

  //Anders
   
 5. L
  Medlem Nivå 5
  Googla på "tadelakt" som någon tog upp på forumet för några dagar sen. Bör gå att få betonglikt men vattentätt..
   
  • Laddar…
 6. N
  Medlem Nivå 1
  Riktigt bra ide, stort tack!
   
 7. V
  Medlem · Nivå 13
  • Laddar…
 8. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Varför ska man följa våtzonerna om det inte kan uppstå några skador?