Byggahus.se

Betonggrunden är högre än kantelementet, hur göra?

 1. swealp
  Medlem · Stockholm · 504 inlägg

  swealp

  Medlem
  Hej bästa Byggahus.se!

  Vår nya husgrunds betongplatta går inte i rak linje med kanten, betongen är högre än kantelementet, är det verkligen rätt?

  Den gick igenom besiktningen, där besiktningsmannen sa att man ändå inte sätter väggen direkt i frigoliten.

  Jag har ingen kunskap, men det känns som att något inte stämmer, blir liksom ett mellanrum under, man kanske ska slipa ner betongen lite?


  Tack så mycket för hjälp och åsikter!!
   
 2. Johnny Viking
  Medlem · Stockholm · 782 inlägg

  Johnny Viking

  Medlem
  Det där såg lite B ut. Be dom som gjorde det montera en ram i trä runt om sen handspackla ut den där sista biten så syllen har nått stabilt att stå på!
   
 3. swealp
  Medlem · Stockholm · 504 inlägg

  swealp

  Medlem
  Problemet är att det går i vågor, på vissa ställen så är betongen i samma höjd som kantelementet.

  Tack för svaret. Riktigt jävla ruttet utfört är det, jag blir så förbannad. Sen att besiktningsmannen säger att man ändå inte sätter väggen direkt på frigoliten gör mig inte gladare. Hjälp! =(
   
 4. AndersPS
  Renoverare · Skåne · 1 780 inlägg

  AndersPS

  Renoverare
  Är det kantelementen som är fel i höjd, eller är golvet ojämn?
   
  • Laddar…
 5. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 878 inlägg

  useless

  Lök.
  Väggen ska ju vila mot betongen, så den måste ju gå ända ut till kanten även om den inte måste vara helt exakt rak i höjdled.
   
  • Laddar…
 6. MalZon
  Medlem · Kronoberg · 640 inlägg

  MalZon

  Medlem
  Är det inte så att de ska gjuta en sarg/kant runt hela plattan med då? Som syllen ska stå på. För isf är de ju inte klara med plattan.

  Mvh Jonas
   
  • Laddar…
 7. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 878 inlägg

  useless

  Lök.
  Det låter omständigt? I så fall kan man väl gjuta den kanten först och skippa kantelementen?
   
  • Laddar…
 8. swealp
  Medlem · Stockholm · 504 inlägg

  swealp

  Medlem
  Jag ska ut och titta, är osäker. Jag har inte ett sånt långt vattenpass. Men om man lägger en bräda från kant till kant och vattenpass på det, så kanske det går att se.

  Jo, dem anser sig vara helt klara med plattan.
   
 9. Johnny Viking
  Medlem · Stockholm · 782 inlägg

  Johnny Viking

  Medlem
  De har ju vad jag kan se hällt på lite för mycket betong (eller för lite, beroende på hur man vill avsluta). Jag skulle vara rätt tydlig med att så där avslutar man inte betong där en syll ska ligga. Iaf inte i min värld. Men tycke är nog olika här. Bryr de sig inte och du inte betalat, dra av timmarna + material för att slipa ner och jämna av det där. Eller be dom göra det. Man får vara lite hård, om de nämligen anser sig klara och du aldrig kommer träffa dom mer.
   
  • Laddar…
 10. swealp
  Medlem · Stockholm · 504 inlägg

  swealp

  Medlem
  Problemet där är att besiktningsmannen som vi hade hoppats på skulle anmärka det där, valde att säga att "det gör inte så mycket".. så besiktningsmannen är på deras sida i den frågan.

  Blir svårt att kräva något när besiktningsmannen t.o.m säger "det gör inte så mycket, väggen ska ändå inte läggas så långt nära kanten".

  Klart går att säga till hårt går det ju.

  Gud :(
   
 11. Snailman
  Medlem · Västra Götaland · 4 989 inlägg

  Snailman

  Medlem
  Hm, plattan ska ju vara plan, det är inte säkert att kantelementen alla var på samma höjd, då ska de gå efter det högsta kantelementet och gjuta plant sedan.

  Så om de gjutit plant, så var kantelementen ojämna i överkant.

  (ingen expert på detta)
   
 12. R
  Medlem · 2 644 inlägg

  RoBo

  Medlem
  Ganska säker på att gjutningen är rätt. Inget ovanligt detta, men jag tycker att man skall spackla i bruk så syllen tätar ända ut. Har ingen påverkan för bärningen men kan dra in vatten av kapillärkraften.
   
  • Laddar…
 13. fgo
  Husägare · Dalarna · 2 119 inlägg

  fgo

  Husägare
  • Laddar…
 14. Johnny Viking
  Medlem · Stockholm · 782 inlägg

  Johnny Viking

  Medlem
  Visst är det så att syllen inte ska eller behöver ligga kant i kant, men läkten (antar du har träfasad) ska ju ha ca 4.5cm på sig att nå "utanför" syllen och även kantelementen så det inte ligger ann utan blir en rimlig luftspalt men även ser bra ut.

  Om de inte fixar och om jag vore du skulle jag för min ego ro (när man pyntar miljoner...) fylla på det sista hela vägen ut så syllen står stabilt (ligger platt snarare). Du behöver inte ha träregeln utanpå som vägg utan slappa på en lite tjockare blandning handspackel som håller sig i formen. När det torkat någon timme eller två så kan du kapa av med spackelspade snyggt nog (kommer ändå vara dolt i framtiden).

  Där det redan nu är tydligt ojämnt, knacka loss det (lite osäkerhet dock vad som blir bäst. Knacka loss befintlig betong nu, eller slipa ner allt efter man spacklat ut det och det torkat och genomhärdat).

  Notera dock att syllen i sig ändå ska spikas / fästas ner i den solida husbetongen dock, inte i kantelements isolering. (infästning blir lite off-center mot syllen).
   
  • Laddar…
 15. swealp
  Medlem · Stockholm · 504 inlägg

  swealp

  Medlem
  Hej!
  Jag bifogar med en bild på ritningen hos kommunen.

  Själva ytterväggkonstruktionen är dock inte riktigt klar ännu, det enda vi vet är att vi behöver ha ett överhäng på ca 10cm ifrån kantelementet (30cm tjock vägg) Detta för att rädda golvbrunnens krav med 20cm från vägg till brunn. :(

  Mycket som gått snett känns det som.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.