Byggahus.se

Betalning Ä-hus

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Vi ska bygga med Älvsbyhus.
  Enligt dem ska man betala en del av huset vid leverans, och resten vid inflyttningdatum.
  Besiktning ska väl vara nån vecka - några dagar innan inflyttning. Om man nu ser en massa fel eller brister som ska åtgärdas vill vi gärna få det gjort innan inflyttning.
  Har vi rätt att hålla inne betalningen tills vi anser att Älvsbyhus/Entreprenören är klara?
  Risken finns ju annars att vi betalar snällt, och helt plötsligt är vi inte prioriterade längre på åtgärdslistan....
  Någon som har erfarenhet från detta?

  Marisen
   
 2. R
  Medlem Nivå 7

  Re: Betalning Ä-hus

  När slutbesiktning är gjord har Älvsbyhus 2 månader på sig att rätta till eventuella fel, besiktningsamannen eller kvinnan bestämmer om hur mycket pengar som skall hållas inne tills allt är åtgärdat. Om inte Älvsbyhus åtgärdar felen inom 2 månader har ni som byggherrar rätt att ta in externa hantverkare och åtgärda felen, detta betalas då med dom innehållna pengarna. Men Älvsbyhus måste informeras om att ni skall plocka in externt folk och man skall vara noga med att dom fått påtalat att ni avser att göra så dom får chansen att svara och åtgärda det dom skall.
   
 3. J
  Medlem Nivå 3

  Re: Betalning Ä-hus

  robban: Är det verkligen så? Vi fick vår slutfaktura igår och den skall vara betalt på besiktningsdatumet. Vi vill heller inte betala innan allt är åtgärdat.
   
 4. U
  Medlem Nivå 3

  Re: Betalning Ä-hus

  Vi betalade också på besiktningsdatumet som var den 19/9-05. Inga fel är åtgärdade än förutom vattenutkastaren som vi hade beställt extra på framsidan. De hade satt en extra på baksidan i stället. När det närmade sig grässådd ringde jag Älvsbyn och föreslog att jag skulle anlita en lokal rörkille som kunde åtgärda problemet. Det var inga problem.
  Tyvärr har de inte gjort någonting åt övriga anmärkningar.
  Jag tror att du har rätt att hålla på 10% om du informerar dem först. Ångrar att jag inte gjorde så. >:(

  Lycka till!
  /Ulle_Bella
   
 5. R
  Medlem Nivå 7

  Re: Betalning Ä-hus

  Du skall inte betala någonting innan slutbesiktningen är gjord, därefter värderar besiktningsmannen vad det skulle kosta att åtgärda dom ev.fel som framkommit och säger till er och Älvsbyhus att den summan skall hållas inne tills alla fel är avhjälpta.
  Detta står även i protokollet ni får er tillsänt.

  Bara stå på er om ni hittar några fel, besiktningsmannen är skyldig att ta upp det i protokollet även om han inte samtycker med er och ifrågasätt summan han kommer fram till, den kan alltid justeras uppåt.
  ..........................................................................

  Detta är taget direkt från Gar-bos:s hemsida:

  Besiktningsmannen skall godkänna entreprenaden om inga fel föreligger eller om endast fel av mindre betydelse föreligger i begränsad omfattning. Om inte entreprenaden godkänns föreskriver besiktningsmannen fortsatt slutbesiktning att hållas vid senare tidpunkt. Om besiktningsmannen godkänt entreprenaden men det föreligger ett antal smärre fel har beställaren rätt att av kontraktssumman innehålla ett skäligt belopp motsvarande vad det skulle kosta att åtgärda felen.

  Entreprenören har normalt två månader på sig att utföra erforderliga justeringsarbeten. Gör han inte det får beställaren låta avhjälpa felen på entreprenörens bekostnad, dvs i första hand med de innehållna medlen, sedan beställaren underrättat entreprenören om detta. I besiktningsmannens uppdrag ingår att värdera felen och notera värderingen i utlåtandet.

   
 6. T
  Medlem Nivå 3

  Re: Betalning Ä-hus

  vi ska betala våran andra räkning till dom senast den 17 juli och vi ska ha en slutbesiktning den 14 juli... hur gör man då? han som monterade grunden har satt en plint till farstun fel och den måste flyttas ca 50cm. ska vi hålla inne med sista betalningen tills detta är åtgärdat? måste man ringa till älvsbyhus och säga detta då eller hur gör man? :-/
   
 7. J
  Medlem Nivå 3

  Re: Betalning Ä-hus

  Du skickar tillbaka fakturan och skriver ett brev där du bestrider fakturan och för förklarar att ni betalar när felen enligt er lista (som ni skickar med) är åtgärdade.
   
 8. J
  Medlem Nivå 3

  Re: Betalning Ä-hus

  Tack Robban. Skall läsa på lite mer i mitt avtal och vad Garbo har att säga. :)
   
 9. R
  Medlem Nivå 7

  Re: Betalning Ä-hus

  Om ni har slutbesiktning den 14/7 och fakturan skall betalas den 17/7 så har ju besiktningsmannen satt ett pris på vad åtgärdandet av aktuella fel skall kosta typ 50.000:-, då drar ni av det från fakturan. Om det är en separat faktura från en entreprenör så ska ni bestrida fakturan skriftligen tills felet är tillrättat.
  Men om jag förstår det rätt med Älvsbyhus så får ni en faktura på både hus och grunden på samma och då är det bara att dra av den summan besiktningsmannen skrivit. Älvsbyhusrepresentanten vet mycket väl vad som gäller men han säger naturligtvis inget om detta utan han önskar ju att hela fakturan blir betald omgående.

  Men som jag skrev innan så ta besiktningsgubben lite till sidan när han är klar och diskutera hur mycket ni skall hålla inne med, säger han 50.000:- så säg att det låter lite och säg minst 75, ni kanske hamnar något mitt emellan men alltid något.
  Och var inte rädda att påpeka fel, han får icke vägra skriva upp det i protokollet utan det skall med om NI anser detta. Lycka till ;)
   
 10. T
  Medlem Nivå 3

  Re: Betalning Ä-hus

  såg på fakturan nu att den ska vara betald den 14 juli inte den 17...
   
 11. R
  Medlem Nivå 7

  Re: Betalning Ä-hus

  Betala inte innan slutbesiktningen är klar.
   
 12. T
  Medlem Nivå 3

  Re: Betalning Ä-hus

  är det bara vi som har slutbesiktningen samma dag som inflyttning? det blir ju svårt för oss att kolla med besiktningsgubben om hur mkt pengar vi ska hålla inne med... det är bara en vecka kvar nu. får man göra så att man inte betalar förren allt är åtgärdat? vill ju inte råka illa ut... snickarna ringde ju upp till älvsbyhus när de skulle montera farstun och dom sa att dom skulle fixa plinten sen. men hur ska dom göra? lyfta alltihopa??? plinten sitter ju 90cm ner och är väldigt tung. vi har inte hittat några större fel utom detta än.
   
 13. R
  Medlem Nivå 7

  Re: Betalning Ä-hus

  Vi hade slutbesiktning och hade möjlighet att flytta in samma dag.

  Besiktningmannen talar om direkt efter besiktningen hur mycket pengar han anser ni skall hålla inne resten betalar ni in till Älvsbyhus resterande när besiktningsanmärkningarna är åtgärdade. Dom har 2 månader på sig att fixa till felen.
   
 14. B
  Medlem Nivå 2

  Re: Betalning Ä-hus

  Vi fick inte flytta in utan att betala slutfakturan. Antingen väntade vi med inflyttning till besiktingsanmärkningarna var åtgärdade eller flytta in och betala. Har vi blivit lurade? Kan man flytta in utan att betala slutfakturan?
   
 15. R
  Medlem Nivå 7

  Re: Betalning Ä-hus

  Ni måste blivit grundlurade, vi har Älvsbyhusbyggare som granne och dom flyttade in för 2 månader sen direkt efter slutbesiktning och har hållt inne pengar enligt det besiktningsgubben bestämt och nu har dom slutbetalat när anmärkningarna är åtgärdade.