Byggahus.se

Betala för mindre hus än avtalat

 1. D
  Medlem Nivå 3
  Vi har ett avtal med en husleverantör om leverans av ett hus med en byggnadsyta på 192m2. Enligt huslevetantören skulle det gå bra med detta hus på vår tomt trots att tillåten byggnadsyta är 180m2, med "smärre avvikelser". Huset blev inte godkänt med den utlovade ytan, utan måste reduceras till 185m2. Eftersom vi bygger med "totalentreprenad" är kontraktssumman ca 2,6 miljoner för huset. Vad är skälig reduktion av kontraktssumman i detta fall????
  Deralte
   
 2. T
  Medlem Nivå 2

  Re: Betala för mindre hus än avtalat

  Jag skulle räkna ut kvm2 pris på huset och dra av den den summan som huset kvm2 minskar med. I ditt fall skulle det bli 94791kr. Detta förrutsätter att det är boarea som ni minskar med.
  Men räkna inte med att ni få dra av fullt. Det brukar kosta att ändra i efterhand.
  Så funkar det med min husleverantör iaf. :-/
   
 3. D
  Medlem Nivå 3

  Re: Betala för mindre hus än avtalat

  Det verkar verkligen rimligt att räkna ut vad totala priset är/m2 för huset och minska totalkostnaden med det antal m2 som huset är MINDRE än det avtalade. Men så tyckte INTE Myresjöhus som är husleverantör/totalentreprenör, de medgav endast ett avdrag på 18885 kronor på totalsumman (2,6 milj)
  Deralte
   
 4. HM
  Medlem Nivå 4

  Re: Betala för mindre hus än avtalat

  Stå på er!
  Myresjöhus verkar ha en tendens att försöka dra stor egen fördel av uppkomna situationer...
  Men ni har ju en bra position. I ert entreprenadkontrakt står väl att avtalet hävs om ni inte får bygglov? Så ni kan ju dra er ur, eller hur?
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25

  Re: Betala för mindre hus än avtalat

  iofs om man nu försöker vara lite objektiv. Olika kvadratmeter i ett hus kostar ju olika att bygga. Så om man tar totalsumman och delar med antalet kvm så blir det faktiskt en högre ersättning än "kostnad".

  Det finns ju givetvis flera sätt att se på saken, byggaren ser ju givetvis (i bästa fall) till vilken produktionskostnad som försvinner om ytan minskar. Och marginalkostnaden för att bygga en extra kvm är troligen bara i storleksordningen någon tusenlapp.

  Ett annat sätt att se det är ju att se vad huset skulle ha kostat om ni köpt det med den mindre ytan redan från början. För om ni bara blir kompenserade för den lägre produktionskostnaden så får ju husleverantören (säljare etc) fortfarande sin vinst på den icke levererade ytan.

  Om ni har en villkorsparagraf i kontraktet så bör ni kunna vara ganska hårda i förhandlingen.
   
 6. D
  Medlem Nivå 9

  Re: Betala för mindre hus än avtalat

  Jag tror iofs att det inte är ett större hot. Som marknaden är just nu kan nog Myresjö fylla upp kön med en annan kund medan kunden kommer att ha problem med ett finna någon annan som bygger huset för samma pris.

  mvh
  David
   
 7. HM
  Medlem Nivå 4

  Re: Betala för mindre hus än avtalat

  Husleverantörerna har en bra marknad, så är det.
  Men i en förhandling är det skönt att veta att man kan dra sig ur affären om man inte kommer fram till en lösning som känns rimlig och som man är nöjd med.
   
 8. D
  Medlem Nivå 3

  Re: Betala för mindre hus än avtalat

  Det är rätt, att man kan dra sig ur affären om man inte får bygglovet för huset. Men man är ju ofta i en svag position och vill VERKLIGEN ha bygglovet för man behöver huset, och kompromissar för att få igenom bygglovet. Vi upplever det som om husleverantören alltid styr händelser som händer under resans gång till deras fördel, verkar lite kortsiktigt, för om inte kunderna är nöjda så försöker de att hitta en leverantör som de blir nöjde med nästa gång. dessutom så sprider det sig om en leverantör har dålig etik och försöker i varje läge att sno åt sig en extra krona. Ni som skall bygga tänk på att ni väljer ett hus med en byggnadsarea (byggnadsarean är byggnadens area på marken) som verkligen får byggas, med "en mindre tillåten avvikelse" från planen.